Αυτά τα ξέρατε για την Thomas Cook;

thomas-cook
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Το παλαιότερο ταξιδιωτικό γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου κήρυξε πριν λίγες ημέρες πτώχευση προκαλώντας μεγάλη αναταραχή στον τουρισμό παγκοσμίως. Γι’ αυτό και εξετάζουμε νούμερα και facts που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε το γιατί.

-Η Thomas Cook Group ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1841 και έπαυσε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 με περίπου 9 χιλιάδες εργαζομένους εντός Ηνωμένου Βασιλείου και 21 χιλιάδες παγκοσμίως να μένουν χωρίς δουλειά.

-Με το κλείσιμο της Thomas Cook Group, 600 χιλιάδες τουρίστες βρέθηκαν «εγκλωβισμένοι» σε όλο τον κόσμο.

-Ως διαχειρίστρια κέντρων αναψυχής, αεροσκαφών και ξενοδοχείων, η Thomas Cook  εξυπηρετούσε ετησίως 19 εκατομμύρια πελάτες σε 16 χώρες παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των πελατών της ανερχόταν σε 3 εκατομμύρια το 2018.

-Τα χρέη της εταιρίας έφταναν τα 1,7 δις λίρες και ενώ παραλίγο να υλοποιηθεί σχέδιο διάσωσης 900 εκατομμυρίων λιρών, η Thomas Cook δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στο αίτημα των πιστωτών για εξεύρεση 200 εκατομμυρίων λιρών επιπρόσθετης χρηματοδότησης. 

Ο αντίκτυπος από την πτώχευση θα είναι μεγάλος, με χώρες όπως η Κύπρος, η Τουρκία, η Ισπανία να πλήττονται σφόδρα. Η Ελλάδα δεν μένει εκτός, με την Κρήτη μόνο να φτάνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ κόστος, λόγω του ότι το 70% της αγοράς είχε διασυνδέσεις με την εταιρία. Συνολικά για την ελληνική αγορά, το κόστος φτάνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

-Η Thomas Cook είχε βρεθεί στο χείλος της χρεοκοπίας ξανά το 2011 με χρέος 1,1 δις λίρες, αλλά κατάφερε να αντιμετωπίσει την κατάσταση για τα επόμενα 8 χρόνια.

-Για τον άμεσο επαναπατρισμό των εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών ανά τον κόσμο, η εταιρία ενεργοποίησε το σχέδιο Μάττερχορν, εξασφαλίζοντας ειδικά αεροσκάφη για την ασφαλή επιστροφή των ταξιδιωτών. Το σχέδιο πρόκειται να διαρκέσει μέχρι τις 6 Οκτωβρίου.