Κροατία: ο πιο μαγευτικός και... επίκαιρος προορισμός στην Ευρώπη

kroatia-o-pio-mageutikos-kai-epikairos-proorismos-stin-europi-pio-mageutikos-kai-epikairos-proorismos-stin-europi

Η παλιά πόλη του Dubrovnik

ΤΕΤΑΡΤΗ, 03 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

Πρόκειται για έναν από τους πιο μαγευτικούς προορισμούς της Μεσογείου, με εκπληκτική φύση, πλούσια ιστορική κληρονομιά, ευρωπαϊκή κουλτούρα και μεσαιωνική αρχοντιά. Με αφορμή την πρόσφατη ένταξή της στην E.E. και τη ραγδαία τουριστική της ανάπτυξη, δύο δεκαετίες αφότου κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβία, η Κροατία πρωταγωνιστεί στην τουριστική σκηνή της Ευρώπης.

Στην περίπτωση της Κροατίας ( http://croatia.hr/en-GB/Homepage ), η διαφημιστική προβολή της χώρας από τον οργανισμό τουρισμού της, αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα: λαμπερή, γαλάζια θάλασσα, κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, μεσαιωνικές πολιτείες, ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και ζωντανή νυχτερινή ζωή, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που την κάνουν έναν ανταγωνιστικό ταξιδιωτικό προορισμό.

Με πολλά χλμ. εκπληκτικής ακτογραμμής και μια μυστηριώδη μίξη Ανατολής-Δύσης, η χώρα σκιάζεται από ένα ταραχώδες πολιτικό παρελθόν που όμως έχει εμπνεύσει πλέον στον κροατικό λαό, μια αξιόλογη αίσθηση περιβαλλοντικής και πολιτιστικής διαχείρισης. Οι Δαλματικές ακτές, σε όλο τους το μήκος, από τη χερσόνησο Cavtat στον Νότο μέχρι τη χερσόνησο Istria στα βόρεια, ξεχωρίζουν για το πλούσιο φυσικό τους περιβάλλον.

Στην Κροατία θα βρείτε ποικιλία ξενοδοχείων και καταλυμάτων, οικονομικά οινοποιεία και κομψά εστιατόρια, που συμβάλλουν στην καθιέρωση αυτού του προορισμού ως value for money.

Ο πιο συνήθης τρόπος για να εξερευνήσετε το υπέροχα ποικίλο τοπίο, είναι με πούλμαν -το κύριο μέσο μαζικής μεταφοράς στη χώρα- το οποίο μάλιστα είναι ιδιαίτερα οικονομικό. Θα βρείτε διαδρομές μεταξύ των μεγάλων πόλεων αρκετά συχνά με αυτήν μεταξύ Dubrovnik-Split (210 χλμ.) να είναι η πιο συναρπαστική των Δαλματικών ακτών. Μπορείτε να ξεκινήσετε το ταξίδι σας από το Βορρά, συνεχίζοντας προς το Νότο ή από τα σύνορα του Μαυροβουνίου προς την Ιταλία.

Με αφορμή την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε., την 1η Ιουλίου 2013, το click@Life «επισκέπτεται» μερικά από τα καλύτερα μέρη της και σας προσφέρει μια… ενδεικτική εικόνα αυτής της όμορφης χώρας.

Dubrovnik

Είναι μια από τις πιο γνωστές κροατικές πόλεις. Το μαγευτικό Ντουμπρόβνικ που περιβάλλεται από τείχη, είναι ποιητικά γνωστό ως το «μαργαριτάρι της Αδριατικής». Η εντός των τειχών πόλη χτίστηκε για το θαλάσσιο εμπόριο και κατά το Μεσαίωνα, το Ντουμπρόβνικ ήταν η μόνη πόλη-κράτος στην Αδριατική που ανταγωνιζόταν τη Βενετία και πέτυχε ένα αξιοσημείωτο επίπεδο ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του 15ου και 16ου αιώνα.

Τα αστραφτερά, μπαρόκ κτήρια και τα μαρμάρινα, στριφογυριστά καλντερίμια του, γοητεύουν κάθε επισκέπτη, όπως και τα συναρπαστικά ιστορικά μνημεία που βρίσκονται διάσπαρτα μέσα και γύρω από το κέντρο της πόλης. Η καρδιά της καστροπολιτείας είναι ο κεντρικός πεζόδρομος Placa-Stradum, ενώ κανένα όχημα δεν κυκλοφορεί μέσα στην παλιά πόλη. Εκτός των τειχών, οι δασώδεις λόφοι, προσφέρουν ένα εντυπωσιακό φόντο για τις παραλίες με τα πεντακάθαρα, καταγάλανα νερά και τη λευκή άμμο.

Split

Απλωμένο γύρω από το αρχαίο παλάτι του Διοκλητιανού, που είναι περιστοιχισμένο και προφυλασσόμενο από ισχυρά τείχη σε σχήμα παραλληλογράμμου, το Split είναι η μεγαλύτερη πόλη στις ακτές της Δαλματίας και επίσης, μία από τις παλαιότερες. Η πόλη συνδυάζει την εκπληκτική, ρωμαϊκή καλλιτεχνική κληρονομιά της, με μια αποκλειστική, κοσμοπολίτικη αίσθηση κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της. Στα σημαντικότερα αξιοθέατα, συμπεριλαμβάνεται και ο υπέροχος καθεδρικός ναός του Αγίου Domnius, με το καμπαναριό που προσφέρει υπέροχη θέα της πόλης.

Trogir

Το Trogir είναι ένα πανέμορφο και γραφικό ιστορικό λιμάνι 16 χλμ. από Split, που ιδρύθηκε από Έλληνες αποίκους τον 3ο αιώνα π.Χ. και γνώρισε μια ταραχώδη ιστορία. Η μικροσκοπική πόλη είναι γεμάτη από μπαρόκ παλάτια, εκκλησίες και πύργους, καθώς και ένα μικρό νησί φρούριο που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Μπορείτε να την επισκεφτείτε εύκολα για μια ημερήσια εκδρομή από το «θορυβώδες» Σπλιτ, με το τοπικό λεωφορείο.

Zadar

Μεταξύ των πόλεων Rijeka και Split, το Zadar συχνά παραβλέπεται αν και δε θα έπρεπε. Η πόλη διαθέτει ένα καλοδιατηρημένο δίκτυο ρωμαϊκών δρόμων γύρω από τη Ρωμαϊκή Αγορά, η οποία χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Αύγουστο τον 1ο αιώνα και μια σειρά από σπουδαίους καθεδρικούς ναούς του 12ου αιώνα.

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα αξιοθέατα του Ζαντάρ είναι τo Θαλάσσιο Μουσικό Όργανο, που βρίσκεται στην μύτη σχεδόν της μικρής χερσονήσου όπου είναι κτισμένη η παλιά πόλη και το οποίο παράγει ήχους από τον κυματισμό της θάλασσας. Τους καλοκαιρινούς μήνες, θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε διάφορα μουσικά φεστιβάλ, κοντά στη θάλασσα.

Εθνικό Πάρκο λιμνών Plitvice

Το παλαιότερο και αναμφισβήτητα το πιο εντυπωσιακό Εθνικό Πάρκο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι αυτό των λιμνών Plitvice, που βρίσκεται στην ενδοχώρα, σε μια ορεινή περιοχή της κεντρικής Κροατίας, στα σύνορα με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Κάθε χρόνο, πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες φτάνουν εδώ για να θαυμάσουν τα προϊστορικά σπήλαια και τους καταρράκτες, που χωρίζονται από φυσικά φράγματα, δημιουργώντας ένα είδος γιγαντιαίας σκάλας από γαλάζιες, πράσινες και μπλε λίμνες.

Το πάρκο φιλοξενεί είδη χλωρίδας και πανίδας που υπήρχαν πριν από τον άνθρωπο και η πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής είναι το «κλειδί» για την κατανόηση της ιστορίας του πλανήτη. Μπορείτε να αγοράσετε εισιτήρια για μία ή δύο ημέρες εξερεύνησης του πάρκου, αλλά να ξέρετε πως την υψηλή τουριστική περίοδο, αναπόφευκτα θα περιμένετε σε ουρές.

Rovinj

Στη δυτική ακτή της χερσονήσου της Ίστρια, η πόλη Rovinj είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους κατοίκους της γειτονικής Ιταλίας, με το γοητευτικό και κομψό της ψαρολίμανο και με μια ατμόσφαιρα μεσογειακού ρομαντισμού. Τα σπίτια με τα παστέλ χρώματα είναι συγκεντρωμένα κατά μήκος στενών, ανηφορικών δρόμων, που καταλήγουν στο περίφημο βενετσιάνικο καμπαναριό, ενώ το γραφικό λιμάνι περικυκλώνεται από πευκόφυτες παραλίες και από τις δύο πλευρές του. Στην πόλη θα βρείτε μια υπαίθρια αγορά με τοπικά προϊόντα, απ’ όπου μπορείτε να εφοδιαστείτε, αν αποφασίσετε να κάνετε πικ νικ στην εξοχή.

Πάνω από χίλια νησιά

Απέναντι από τις ακτές της Κροατίας, στην Αδριατική θάλασσα, θα βρείτε πανέμορφα νησιά, το καθένα με τα δικά του, ιδιαίτερα αξιοθέατα και μνημεία. Υπάρχουν πάνω από χίλια κροατικά νησιά που ποικίλλουν σε μέγεθος, με μεγαλύτερο το νησί Cres.

Οι πρώην βενετικές νησιώτικες πόλεις Rab και Lošinj, είναι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί. Το νησί Rab είναι πλούσιο σε πολιτιστική κληρονομιά και πολιτιστικά-ιστορικά μνημεία που το καθιστούν δημοφιλή προορισμό για διακοπές. Με περίπου 2600 ώρες ηλιοφάνειας το χρόνο, το νησί Lošinj έχει γίνει δημοφιλής προορισμός για Σλοβένους, Γερμανούς και Ιταλούς τουρίστες τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όμως, το πιο γνωστό ίσως νησί της Κροατίας, είναι το Hvar, με μια πλούσια καλλιτεχνική κληρονομιά και ιστορία και πανέμορφη φύση. Στην πόλη θα βρείτε μπαρ και καφέ που σερβίρουν τοπικά προϊόντα.

Το Mljet είναι πιο πράσινο νησί της Κροατίας, καθώς μεγάλο μέρος του καλύπτεται από δάση και το υπόλοιπο από χωράφια, αμπέλια και μικρά χωριά. Στο νησί υπάρχουν δύο αλμυρές λίμνες, οι Veliko και Malo Jezero. Στη μέση της Veliko Jezero, θα δείτε ένα μικρό νησάκι με ένα παλιό μοναστήρι Βενεδικτίνων.

Άλλα κροατικά νησιά είναι τα Brac, Korcula, Vis, Murter, Kornati (με το ομώνυμο Εθνικό Πάρκο), Krk κ.ά.

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]