Μακρινίτσα: το «μπαλκόνι» του Πηλίου

makrinitsa-to-mpalkoni-tou-piliou

ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Μπορεί να είναι από τους πιο κλισέ χαρακτηρισμούς στα ταξιδιωτικά άρθρα, αλλά στην περίπτωση της Μακρινίτσας δεν υπάρχει πιο ακριβής τρόπος για να περιγράψει κανείς την εκπληκτική φυσική της θέση. Εξάλλου έτσι είναι γνωστό παγκοσμίως το γραφικό χωριό του Πηλίου, έχοντας «προίκα» τον χαρακτηρισμό από τον Ελευθέριο Βενιζέλο που το αποκάλεσε έτσι όταν το επισκέφτηκε το 1934 και αντίκρισε την μοναδική θέα.

Μπορεί να είναι από τους πιο κλισέ χαρακτηρισμούς στα ταξιδιωτικά άρθρα, αλλά στην περίπτωση της Μακρινίτσας δεν υπάρχει πιο ακριβής τρόπος για να περιγράψει κανείς την εκπληκτική φυσική της θέση. Εξάλλου έτσι είναι γνωστό παγκοσμίως το γραφικό χωριό του Πηλίου, έχοντας «προίκα» τον χαρακτηρισμό από τον Ελευθέριο Βενιζέλο που το αποκάλεσε έτσι όταν το επισκέφτηκε το 1934 και αντίκρισε την μοναδική θέα.

Δεδομένου ότι το Πήλιο είναι μια μοναδική συστάδα από γραφικά χωριουδάκια, το να διατηρείς τον τίτλο του πιο γραφικού χωριού του Πηλίου δεν είναι και λίγο πράγμα. Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία, η ανεπανάληπτη θέα και τα υπέροχα μικρά καλντερίμια της Μακρινίτσας θα σας ταξιδέψουν σε άλλη εποχή και θα ξυπνήσουν μέσα σας συναισθήματα πρωτόγνωρα.

Σας ακούγεται, ίσως, κι αυτό κλισέ; Κι, όμως, την στιγμή που θα σταθείτε στην κεντρική πλατεία κάτω από τα υπεραιωνόβια πλατάνια, θα πιείτε το «αθάνατο νερό», όπως το αποκαλούν, από την κρήνη κι αφού ξεδιψάσετε, σηκώσετε το κεφάλι σας και δείτε να ξεδιπλώνεται μπροστά σας όλος ο Βόλος, ο Παγασητικός Κόλπος και τα γύρω βουνά, σίγουρα θα συμφωνήσετε μαζί μας για τον διθύραμβο που πλέξαμε στην Μακρινίτσα.

Η Μακρινίτσα με δυο λόγια

Η Μακρινίτσα είναι ένας διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός που απλώνεται σχεδόν κατακόρυφα στη πλαγιά του Πηλίου πάνω από τον Βόλο, από τον οποίο απέχει 17 χιλ. μέσω Πορταριάς και 10 χιλ. μέσω Κουκουράβας.

Η κλιμακωτή ανάπτυξη του οικισμού είναι τέτοια που τα πρώτα σπίτια της, στη συνοικία Κουκουράβα, βρίσκονται σε υψόμετρο 300 μέτρα, ενώ τα τελευταία σε υψόμετρο 850 μέτρα.

Ένα χωριό, χίλιες εικόνες

Τα αρχοντικά της: Χρονολογούνται από το 18ο και 19ο αιώνα. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι τριώροφα και λιθόκτιστα. Παρατηρήστε ιδιαίτερα την αρχιτεκτονική τους: κάθε αρχοντικό είναι σαν ένα μικρό κάστρο. Η κατασκευή τους είναι φρουριακή: σιδερόφρακτα παράθυρα, πολεμίστρες, αμπάρες, καταχύστρες ή ζεματίστρες και αμυντικοί πυργίσκοι. Τέτοια αρχοντικά που σώζονται είναι του Βαΐτζη στην Κουκουράβα (1761), του Χατζηκώστα, του Τοπάλη, του Βλαχλή και πολλά άλλα.

Τα καλντερίμια της: Η κυκλοφορία στον οικισμό γίνεται αιώνες τώρα από το βασικό καλντερίμι, την ραχοκοκαλιά του οικισμού, που διασχίζει όλο το χωριό από την ψηλότερη συνοικία, του Κακουνά, ως τη χαμηλότερη, την Κουκουράβα. Ένα δευτερεύον σύστημα λιθόστρωτων δρόμων προς όλες τις κατευθύνσεις εξασφαλίζει την πρόσβαση και στα πιο απομακρυσμένα σπίτια. Εσείς μην μείνετε μόνο στις ταβέρνες και τα καφενεία του χωριού. Περπατήστε τα πλακόστρωτα. Είναι ένα ανεκτίμητο ταξίδι στον χρόνο.

Οι κρήνες της: Κι αν διψάσετε κατά την περιήγησή σας στα καλντερίμια, μην αγχωθείτε που δεν σκεφτήκατε να πάρετε μαζί σας νερό. Στα καλντερίμια της Μακρινίτσας συναντά κανείς πάνω από 50 κρήνες, σημείο στάσης για τους διαβάτες σήμερα, το υδρευτικό σύστημα του χωριού κάποτε.

Σημαντικές στάσεις στο χωριό

Το καφενείο «Θεόφιλος» που χρονολογείται από το 1910, για να δείτε την τοιχογραφία με το γλέντι του πρωτοκλέφτη Κατσαντώνη στα Τζουμέρκα, διά χειρός του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ.

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου που στεγάζεται σε ένα αρχοντικό του 1844. Η λαογραφική συλλογή του περιλαμβάνει πλήθος ενδιαφέροντα εκθέματα, όπως παραδοσιακές φορεσιές του Πηλίου, ιστορικά κειμήλια της Μακρινίτσας, όπως το λάβαρο της Επανάστασης του 1878 και εξοπλισμό της κλωστικής και υφαντικής τέχνης.

«Το παζάρι της Μακρινίτσας», η λιθόστρωτη πλατεία με τα πλατάνια, την παλιά κρήνη με τις χάλκινες κεφαλές λεόντων και τη γραφική εκκλησία του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου.

Οι ντριστέλες, τα υδροτριβεία λίγο πριν φθάσουμε στη Μακρινίτσα όπου πλένονται ακόμη και σήμερα τα στρωσίδια και οι φλοκάτες.

Εναλλακτικός τουρισμός

Η Μακρινίτσα δεν ζει μόνο στο παρελθόν. Ίσα-ίσα αποτελεί παράδεισο για όσους αγαπούν τον εναλλακτικό τουρισμό. Για τους πεζοπόρους ενδιαφέρον παρουσιάζει, ένα μεγάλο δίκτυο μονοπατιών με σήμανση μέσα από το δάσος και πανέμορφες τοποθεσίες στη Λέστιανη, το Φυτόκο ,το «Κρύο νερό», το Φλάμπουρο Γερακιάς κ.ά. Και αν αυτά δεν σας αρκούν επιδοθείτε σε διαδρομές mountain bike και ιππασία στην φύση. Και ο καιρός το επιτρέπει, επιλέξτε τη Μακρινίτσα ως ορμητήριο για σκι αφού απέχει μόλις 15 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο «Αγριόλευκες».

Πώς θα πάτε:

Η Μακρινίτσα απέχει από την Αθήνα 415 χλμ. και από τον Βόλο, μέσω Κουκουράβας 10 χλμ., ενώ μέσω Πορταριάς 17 χλμ.

Για να φτάσετε στην Μακρινίτσα, ακολουθείτε τον παραλιακό δίκτυο του Πηλίου. Περνώντας το Βόλο, ακολουθείτε το δρόμο για Πορταριά ή αλλιώς την διαδρομή από τον πιο πρόσφατο δρόμο μέσω Κουκουράβας.Και οι δυο δρόμοι καταλήγουν στην πλατεία Μπράνη στην είσοδο του χωριού.

Πού θα μείνετε:

Επιλέξτε κάποιο παραδοσιακό ξενώνα από αυτούς που στεγάζονται σε παλιά αρχοντικά, για μια αυθεντική εμπειρία Πηλίου.

Αρχοντικό Πανδώρα: (τηλ: 24280 99404, www.pandoramansion.gr. ), Αρχοντικό Νάνου: (τηλ: 2428099250-51, www.archontikonanou.gr.), Ξενοδοχείο Πέτρινο: ( τηλ: 2428099966, www.petrino-pelion.gr.), Οι μεζονέτες της Μακρίνας: (τηλ: 24280 99331, www.makrinapelion.com.)

Πού θα φάτε:

Σίγουρα ξέρουμε τι θα φάτε: σπεντζοφάι, φασολάδα, χάντρες, τυρόψωμο και λιόψωμο. Αλλά και για το πού έχουμε μερικές ιδέες:

Στο «Πάνθεον» στην κεντρική πλατεία με την υπέροχη θέα (24280 99143-99324), στο ιστορικό καφενείο «Θεόφιλος» για μεζεδάκια (24280 99154), στην «Απόλαυση» (24280 90085) κάτω από την πλατεία για ψητά στην λαδόκολλα και παραδοσιακό βολιώτικο μπουμπάρι.

Χρήσιμες συνδέσεις:

Πριν ξεκινήσετε ιδιαίτερα χρήσιμη θα βρείτε μια «βόλτα» στο site της Κοινότητας Μακρινίτσας www.makrinitsa.gr. Μην παραλείψετε να εκτυπώσετε και να πάρετε μαζί σας, στον ταξιδιωτικό σας σάκο, τον ιδιαίτερα χρήσιμο χάρτη με τις διαδρομές του χωριού.

Φωτογραφίες: Eurokinissi, Shutterstock

ΤΖΟΥΛΙΑΝΝΑ ΜΠΑΡΟΥΞΗ