Ηλεκτρονικό τσιγάρο και αεροπλάνο: τι λένε οι αεροσυνοδοί;

aeroplano
ΤΡΙΤΗ, 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Ο πρόεδρος της μεγαλύτερης ένωσης αεροσυνοδών ζητά από την Αμερικανική Ομοσπονδία Διοίκησης Αεροπορίας (FAA) να απαγορέψει το ηλεκτρονικό τσιγάρο στα αεροπλάνα, καθώς οι μπαταρίες ιόντων λιθίου μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο φωτιάς.

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου βρίσκονται σχεδόν σε κάθε ηλεκτρονική συσκευή που κουβαλάμε επάνω μας, αλλά φαίνεται πως στην περίπτωση του ηλεκτρονικού τσιγάρου υπάρχει ένας ακόμη κίνδυνος. Ο λόγος είναι ότι οι συσκευές ατμίσματος συχνά χρησιμοποιούν φθηνότερες μπαταρίες, κάτι που εγείρει φόβους και κινδύνους, καθώς έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πάρουν φωτιά. Κάτι που κανείς δεν θέλει, ειδικά όταν βρίσκεται στα 35 χιλιάδες πόδια. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CBS News, τον Φεβρουάριο κάποιες τέτοιου τύπου μπαταρίες πυροδότησαν φωτιά σε πτήση της Delta, ενώ βρισκόταν στην πύλη του αεροδρομίου. Οι μπαταρίες αυτές βρίσκονται σε ηλεκτρονικά τσιγάρα, όπως αυτά που έπιασαν φωτιά στη γραμμή TSA στο Τσάρλεστον της Δυτικής Βιρτζίνια. Αλλά και στην Σαβάνα, στην Τζόρτζια, η μπαταρία ενώ ηλεκτρονικού τσιγάρου φαίνεται να δημιούργησε καπνούς μέσα σε μια σακούλα, στην ασφάλεια.

Από το 1991, μάλιστα, έχουν καταγραφεί από την FAA τουλάχιστον 265 περιστατικά που αφορούν αυτές τις μπαταρίες, ενώ τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι τουλάχιστον 48 ηλεκτρονικά τσιγάρα σχετίζονται με καπνούς και περιστατικά φωτιάς σε αεροδρόμια και αεροπλάνα. Περισσότερα, δηλαδή, από αυτά που έχουν συμβεί με λάπτοπ, τάμπλετ, κινητά, φορτιστές και μπαταρίες. 

Ένα δοκιμαστικό βίντεο, μάλιστα της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Διοίκησης Αεροπορίας (FAA) δείχνει γιατί η συγκεκριμένου τύπου μπαταρίες απαγορεύονται στις βαλίτσες στο check-in, καθώς αν κάτι πάει στραβά και μπουν σε αυξημένες θερμοκρασίες, μπορεί να πιάσουν φωτιά που το σύστημα καταστολής φωτιάς του αεροπλάνου να μην μπορεί να σβήσει.

Όπως αναφέρει και η Σάρα Νέλσον, πρόεδρος της Ένωσης Αεροσυνοδών των ΗΠΑ, μια τέτοια μπαταρία λιθίου σε αεροπλάνο μπορεί να είναι καταστροφική. Δεν είναι λίγες άλλωστε οι φορές που αεροσυνοδοί έχουν μετατραπεί σε πυροσβέστες στα αεροπλάνα. Έχουν εκπαιδευτεί, βέβαια, για κάτι τέτοιο, αλλά μάλλον η σίγουρη λύση είναι η απαγόρευση των ηλεκτρονικών τσιγάρων.