Ταξίδι σε σουρεαλιστικά αξιοθέατα στη μέση του πουθενά

las-pozas-xilitla-meksiko
ΔΕΥΤΕΡΑ, 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Κάποια αξιοθέατα είναι τόσο όμορφα που σχεδόν μοιάζουν σαν να μην είναι αληθινά. Κι όμως, είναι και σίγουρα αξίζει να ανανεώσετε το διαβατήριό σας για να τα επισκεφτείτε.

Las Pozas, Xilitla, Μεξικό
Σχεδιάστηκε από τον βρετανό συγγραφέα Edward James και πρόκειται για ένα μοναδικό γλυπτό χώρο που δεν μοιάζει με κανέναν άλλο στον πλανήτη. Εκεί θα δείτε αρχιτεκτονικά δημιουργήματα και θα περπατήσετε σε υπέροχες διαδρομές, που κάνουν τους επισκέπτες να αισθάνονται λες και ακροβατούν ανάμεσα σε πραγματικότητα και φαντασία.

Salvation Mountain, Niland, Καλιφόρνια
Περίπου 1,5 ώρα από το Palm Springs, το συγκεκριμένο αξιοθέατο θεωρείται «φόρος τιμής στον Θεό και στο δώρο του στον κόσμο». Δημιουργός του είναι ο Leonard Knight και βρίσκεται στην έρημο, δίνοντάς της χρώμα.

Νησάκια Uros, λίμνη Titicaca, Περού
Οι Uros είναι ιθαγενείς του Περού και της Βολιβίας και έχουν διατηρήσει εδώ και εκατοντάδες χρόνια τον πλωτό τρόπο ζωής τους, πιάνοντας τον δικό τους χώρο στη λίμνη Titicaca, στα σύνορα Περού και Βολιβίας, σε υψόμετρο 3.812 μέτρων. Ο τουρισμός των τελευταίων χρόνων, μάλιστα, έχει παίξει μεγάλο ρόλο ώστε να διατηρηθεί αυτός ο αρχαίος τρόπος ζωής ως αξιοθέατο.

Salar de Uyuni, Βολιβία
Βρίσκεται στις Άνδεις, στη νοτιοδυτική Βολιβία, και είναι ουσιαστικά η μεγαλύτερη επίπεδη έρημος από αλάτι του κόσμου. Προήλθε από μια προϊστορική λίμνη που ξεράθηκε και εκτείνεται σε έκταση 10.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με τη μεγαλύτερη ποσότητα αλατιού της γης να συγκεντρώνεται εκεί (πάνω από 10 δις τόνους). Εκεί θα δείτε και τον μεγαλύτερο πληθυσμό ροζ φλαμίνγκο, που σε συνδυασμό με το λευκό της ερήμου συνθέτουν μια συγκλονιστική οπτική εμπειρία.

Σπηλιές Waitomo, Waitomo, Νέα Ζηλανδία
Στο βόρειο μέρος της Νέας Ζηλανδίας, οι Σπηλιές Waitomo φιλοξενούν ένα είδος πυγολαμπίδας που είναι μοναδικό στο νησί. Καθημερινά γίνονται ξεναγήσεις που δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να δουν από κοντά αυτό το φοβερό θέαμα με τα μικρά, φωτεινά έντομα και να διαπιστώσουν ότι είναι από τα πιο εντυπωσιακά που έχουν δει.

Airstream Ranch, Dover, Φλόριντα
Περίπου 24 χιλιόμετρα έξω από την πόλη Tampa στη Φλόριντα, το Airstream Ranch αρχικά στήθηκε ως τέχνασμα μάρκετινγκ, για την 75η επέτειο του τροχόσπιτου Aistream. Πλέον, όμως, αποτελεί instagram-ικό προορισμό, με τα Airstream να είναι… «φυτεμένα» στο έδαφος, στη μέση ενός χωραφιού.   

Igloo City, Cantwell, Αλάσκα
Ξεκίνησε αρχικά για ξενοδοχείο, στην απομακρυσμένη Λεωφόρο της Αλάσκας, αλλά δεν λειτούργησε ποτέ. Ο λόγος είναι τα πολύ μικρά παράθυρά του που δεν εναρμονίζονταν με τους πολεοδομικούς κώδικες και πλέον αποτελεί ένα τεράστιο ιγκλού-αξιοθέατο. Υπάρχουν, βέβαια, σχέδια ανακαίνισης, αλλά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη.

Λίμνη Βαϊκάλη, Ρωσία
Τα φυσικά γλυπτά πάγου στη λίμνη Βαϊκάλη της Ρωσίας είναι ίσως τα πιο εξωπραγματικά που έχετε δει, με απόκοσμες αποχρώσεις που δεν έχουν προηγούμενο. Έχουν σχηματιστεί λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών  στην περιοχή και συγκρατούν 20% της παροχής του φρέσκου νερού του πλανήτη.

Zhangye Danxia Landform, Gansu, Κίνα
Μπορεί να μοιάζει με εξωγήινο τοπίο ή με ζωγραφιά ενός μοντέρνου καλλιτέχνη, όμως πρόκειται για ένα 100% φυσικό τοπίο που βρίσκεται στην Κίνα. Είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο εντυπωσιακά και… πολύχρωμα μέρη του πλανήτη μας και δημιουργήθηκε από ιζήματα μετάλλων περισσότερα από 24 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Σπηλιά Son Doong, επαρχία Quang Binh, Βιετνάμ
Μια από τις μεγαλύτερες σπηλιές του κόσμου, η Son Doong, έχει τον δικό της ποταμό και τη δική της ζούγκλα, ενώ ανακαλύφθηκε πρόσφατα, το 2009. Θεωρείται ότι δημιουργήθηκε 2-5 εκατομμύρια χρόνια πριν καθώς το ποτάμι διάβρωσε τον ασβεστόλιθο κάτω από το βουνό.