Πάμε για Halloween στην Ευρώπη;

kastro-mpran-drakoulas-transulbania
ΠΕΜΠΤΗ, 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Η Ευρώπη μπορεί να μην το έχει στις παραδόσεις της και να μην γιορτάζει το Halloween το ίδιο έντονα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η τάση μεγαλώνει τα τελευταία χρόνια και η ατμόσφαιρα της Γηραιάς Ηπείρου ταιριάζει καταπληκτικά στο σκηνικό. Πού, λοιπόν, εκτός Ελλάδας και εντός Ευρώπης, θα μπορούσαμε να δούμε το Halloween με άλλο μάτι;

Το Halloween είναι μια από τις πιο εμπορικές γιορτές του κόσμου μετά τα Χριστούγεννα και, για όσους ψάχνουν αφορμή, μια ακόμη ευκαιρία για ταξίδι. Στο πλαίσιο της γιορτής αυτής, πολύς κόσμος ταξιδεύει, επισκέπτεται τρομαχτικά μέρη, μαθαίνει για την κουλτούρα και τον πολιτισμό άλλων μερών, τις παραδόσεις και ζει σε βάθος τη μυστικιστική χροιά που έχει αυτή η γιορτή. Οι παρακάτω προορισμοί της Ευρώπης είναι ό,τι πρέπει για την περίσταση.

Λονδίνο, Αγγλία
Η λαμπερή αγγλική πρωτεύουσα με τα αρχαία κτίρια, τα σκοτεινά δρομάκια και τις μνήμες από τον πιο διάσημο serial killer του κόσμου, του Τζακ του Αντεροβγάλτη, είναι ισχυρή υποψήφια για Halloween, αφού συχνά αναφέρεται ως μια από τις πιο… στοιχειωμένες πόλεις του κόσμου. Όπως είναι εύλογο, κατά το Halloween, στο Λονδίνο θα βρείτε πολλές μυστηριώδεις ατραξιόν και θα έχετε πολλές επιλογές εορτασμών και πάρτι σε όλη την πόλη: από τρομαχτικές ξεναγήσεις με θέμα τον Σέρλοκ Χολμς, τον Χάρι Πότερ κ.ο.κ., μέχρι θεματικά δείπνα, φανταχτερές παρελάσεις και club events, το Λονδίνο αποδεικνύει ότι ξέρει πώς να γιορτάσει το Halloween.

Άμστερνταμ, Ολλανδία
Βασανισμένες ψυχές, στοιχειωμένα δρομάκια και μερικά από τα πιο δημιουργικά κοστούμια που έχετε δει σε πάρτι, είναι αρκετά για να τοποθετήσουν το Άμστερνταμ ανάμεσα στα καλύτερα μέρη για το Halloween στην Ευρώπη. Από club και εστιατόρια μέχρι πλοία και μουσεία, όλα φιλοξενούν θεματικά event και πάρτι σε όλη την πόλη, με τις συναυλίες, τις προβολές τρομαχτικών ταινιών και τις τρομαχτικές ξεναγήσεις να μην λείπουν από την εξίσωση. Είτε πρόκειται για… οικογενειακή διασκέδαση στο μουσέιο-θρίλερ Ripley’s Believe It or Not, είτε για μια έντονη νύχτα στο event του Obscene Halloween είτε για πάρτι με… εξωπραγματικά πλάσματα στο θρυλικό monster Ball, το Halloween στο Άμστερνταμ έχει κάτι για όλους.

Λιμόζ, Γαλλία
Η γενέτειρα του ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Ρενουάρ και της ομώνυμης πορσελάνης είναι μια μεσαιωνική πόλη στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας και ίσως το καλύτερο μέρος της χώρας για να ζήσει κάποιος το Halloween. Παρ’ όλο που δεν αποτελεί έθιμο των Γάλλων, οι κάτοικοι της Λιμόζ φαίνεται να έχουν αγκαλιάσει αυτή την παράδοση από το 1996, όταν πραγματοποίησαν το πρώτο τους Halloween. Έκτοτε, διοργανώνουν πλήθος event, street show, θεματικά πανηγύρια, παρελάσεις με κοστούμια, πολύχρωμα πάρτι και φεστιβάλ με ιστορίες, συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο τουλάχιστον 50 χιλιάδες επισκέπτες.

Τρανσυλβανία, Ρουμανία
Η Τρανσυλβανία είναι η πιο όμορφη περιοχή της Ρουμανίας και ιδανική για την περίσταση, αφού σε ατμόσφαιρα πραγματικά τρομαχτική, περίπου δύο ώρες από το Βουκουρέστι, το κάστρο του Δράκουλα, Bran Castle, στα σύνορα Τρανσυλβανίας και Wallachia, είναι αρκετά ικανό να σας βάλει στην ατμόσφαιρα και με το παραπάνω. Ολόκληρη η περιοχή της Τρανσυλβανίας, όμως, δεν πάει πίσω, με τη γραφική ομορφιά της, την πλούσια ιστορία της και τα Καρπάθια –συν του ότι είναι άμεσα συνδεδεμένη με… βρικόλακες.

Πράγα, Τσεχική Δημοκρατία
Είτε την έχετε επισκεφτεί, είτε όχι, η Πράγα είναι γνωστό ότι αποτελεί το… γοτθικό παραμύθι της Ευρώπης. Με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, μεσαιωνικά στενά, μακάβριες γωνιές και μυστηριώδη ατμόσφαιρα, είναι ο προορισμός που σίγουρα θα σας κάνει να ανατριχιάσετε αυτή την εποχή. Αν και οι Τσέχοι δεν έχουν υιοθετήσει ιδιαίτερα την παράδοση του Halloween, η ίδια η πόλη μοιάζει να έχει σχεδιαστεί γι’ αυτή. Τα καλύτερα αξιοθέατα για την περίσταση είναι το Παλιό Εβραϊκό Νεκροταφείο, το Μουσείο Βασανιστηρίων, η Γέφυρα του Καρόλου με θέα την Παλιά Πόλη της Πράγας και το Οστεοφυλάκιο Sedlec.

Εδιμβούργο, Σκωτία
Το πιο… βαθύ μυστικό της πόλης είναι ένας λαβύρινθος «κρυμμένων» μονοπατιών και στενών δρόμων κάτω από το Royal Mile της παλιάς πόλης του Εδιμβούργου που έχει «παγώσει» στο χρόνο από τον 17ο αιώνα. Οι επισκέπτες μπορούν να πραγματοποιήσουν οργανωμένη περιήγηση εκεί και να δουν από κοντά πως ήταν η ζωή… υπογείως, ενώ κατά τη διάρκεια του Halloween οργανώνονται και events, με φόντο τα κάστρα, με άλυτα μυστήρια, πλούσιες παραδόσεις και υψηλή… μεταφυσική δραστηριότητα να έχει καταγραφεί στο πέρασμα των χρόνων.