Οκτώ μέρη που πρέπει να βάλετε στην ταξιδιωτική λίστα σας

laos-katarraktes
ΤΕΤΑΡΤΗ, 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Μήπως έχετε παρασυρθεί κι εσείς από τα τουριστικά και ταξιδιωτικά πρότυπα που υπάρχουν και προσπερνάτε υπέροχα μέρη, όπως οι περισσότεροι τουρίστες; Χώρες όπως το Μαυροβούνιο, η Ρουμανία, η Αρμενία αποφεύγονται από τους περισσότερους, είτε χάριν άλλων πιο τουριστικών χωρών, είτε λόγω της πολεμικής ιστορίας τους. Ήρθε η ώρα, όμως, να ξεπεράσουμε τα στερεότυπα, με τους παρακάτω προορισμούς που υπόσχονται δυνατές ταξιδιωτικές εμπειρίες.

Λάος, νοτιοανατολική Ασία
Η μικρή αυτή ασιατική χώρα είναι γνωστή στους backpackers εκεί έξω, κυρίως λόγω της κοντινής της απόστασης από το Βιετνάμ, την Καμπότζη, την Κίνα και την Ταϊλάνδη. Εκτός από περιπέτεια, όμως, εκεί σας περιμένει και μια foodie σκηνή, με τον Thrillist να χαρακτηρίζει το φαγητό εκεί, από τα καλύτερα της Ευρώπης. Τα σύνορα, μάλιστα, με την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, επιβεβαιώνουν ότι η κουζίνα του Λάος έχει χαρακτηριστικά και από τις δύο χώρες.

Μοζαμβίκη, Αφρική
Στη νοτιοανατολική ακτή της Αφρικής, η Μοζαμβίκη σίγουρα δεν συγκεντρώνει τα βλέμματα τουριστών, αλλά για όσους θέλουν να αποφύγουν την πολυκοσμία στις παραλίες, δίνει τη λύση. Ο λόγος είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της ακτογραμμής της στον Ινδικό είναι ακατοίκητο, που σημαίνει ότι θα έχετε την ησυχία σας. Αλλά κι αν συναντήσετε κόσμο, σίγουρα δεν θα είναι σε ενοχλητικό βαθμό. Τουλάχιστον όχι ακόμα. Ο τουρισμός στη Μοζαμβίκη έπεσε μετά τον εμφύλιο στα τέλη του 20ου αιώνα, πλέον όμως, η χώρα ανακάμπτει και είναι έτοιμη για τουρισμό, με τα θέρετρα να αυξάνονται συνεχώς.

Ιράν, Μέση Ανατολή
Πόσους ανθρώπους ξέρετε που έχουν επισκεφτεί το Ιράν χωρίς να είναι πολεμικοί ανταποκριτές; Σίγουρα όχι πολλούς και ο λόγος είναι το πολεμικό παρελθόν του. Πλέον, όμως, και ειδικά μετά την πυρηνική συμφωνία με τις ΗΠΑ, η κυβέρνηση είναι πιο ευνοϊκή στον τουρισμό. Από εκεί, μπορείτε να κινηθείτε νοτιοδυτικά και να επισκεφτείτε και την Ιορδανία, που αποτελεί έναν από τους πιο ασφαλείς προορισμούς στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το Thrillist. Εκεί μπορείτε, άλλωστε, να ζήσετε πρωτόγνωρες εμπειρίες, όπως κατασκήνωση στην έρημο, βόλτα με καμήλες, snorkeling κ.ο.κ., ενώ τα τοπία της θα σας μαγέψουν.

Ουζμπεκιστάν, Κεντρική Ασία
Πρώην μέρος της Σοβιετικής Ένωσης, η σημερινή Δημοκρατία του Ουζμπεκιστάν στα νοτιοανατολικά της Ιορδανίας αποτελεί ένα από τα πιο εκθαμβωτικά και με πλούσια ιστορία μέρη της Κεντρικής Ασίας, σύμφωνα με το National Geographic κι ένας πιθανός λόγος γι’ αυτό ίσως είναι το ότι από εκεί περνούσε ο Δρόμος του Μεταξιού. Το Ουζμπεκιστάν είναι γεμάτο ιστορικά κέντρα, με τα κύρια να έχουν ανακαινιστεί τα τελευταία χρόνια και όπως αναφέρει και το National Geographic, η κυβέρνηση έχει μετατρέψει ερείπια του 14ου αιώνα σε πανέμορφα, λαμπερά παλάτια.

Γεωργία, Ανατολική Ευρώπη
Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, ο τουρισμός της Γεωργίας βρίσκεται επίσης σε άνοδο και πλέον για πολλούς λόγους, χάρη στις πανέμορφες πλαγιές για σκι, την καλλιτεχνική της σκηνή και τη βραδινή της ζωή. Από το 2008 και τον Ρωσο-Γεωργιανό πόλεμο, η βιομηχανία τουρισμού δεν έχει ακόμη επανέλθει, αλλά τα όμορφα πάρκα, μουσεία και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, μάλλον δεν θα αργήσουν να τη βάλουν στον τουριστικό χάρτη.

Μαυροβούνιο, νοτιοανατολική Ευρώπη
Η Ιταλία, η Κροατία και η Ελλάδα σίγουρα κερδίζουν τους περισσότερους τουρίστες για εξερεύνηση παραλιών στην περιοχή, αλλά αν θέλετε να αποφύγετε τα πλήθη, μια καλή επιλογή είναι το Μαυροβούνιο. Ο Thrillist αναφέρεται στο μικρό αυτό ανεξάρτητο κράτος ως μια μικρή, πανέμορφη Κροατία, αλλά χωρίς τις ορδές τουριστών κι αν προχωρήσετε στην ενδοχώρα, θα συναντήσετε υπέροχα πεζοπορικά μονοπάτια σε δάση και βουνά. Αντίστοιχα, η Αλβανία είναι μια χώρα που μπορεί να μην βρίσκεται εύκολα στην ταξιδιωτική λίστα πολλών, αλλά εκεί θα απολαύσετε πραγματικά πανέμορφες παραλίες το καλοκαίρι, με πολύ λιγότερο συνωστισμό.

Φινλανδία, Σκανδιναβία
Αν ψάχνετε για έναν πιο χειμερινό και παγωμένο προορισμό, η Φινλανδία είναι σίγουρα μια από τις επιλογές που πρέπει να κάνετε. Αν συχνά και την επισκιάζει η Ισλανδία ως τόπος προτίμησης για ένα ταξίδι στα βόρεια, η Φινλανδία σας επιφυλάσσει την απόλυτη χειμερινή απόδραση, με χειμερινά τοπία και αρκετά σπα για ζεστασιά και χαλάρωση.

Αρμενία, Ευρασία
Για τους πιο περιπετειώδεις, η Αρμενία είναι ιδανικός προορισμός. Εκτός από τα όμορφα τοπία για εξερεύνηση που θα ενθουσιάσουν τους backpackers, υπάρχουν πολλά ασφαλή bed and breakfast, ενώ αν σας ενδιαφέρει ο αγροτουρισμός, θα βρείτε πολλές επιλογές. Η Αρμενία είναι επίσης διάσημη για την εξοχή της, όπου βρίσκονται μερικές από τις πιο καλά διατηρημένες αρχαίες χριστιανικές εκκλησίες του κόσμου.