10+1 κορυφαία μουσεία στο Λονδίνο

10kai1-korufaia-mouseia-sto-londino

Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, στην Πλατεία Τραφάλγκαρ

ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

Το Λονδίνο είναι γεμάτο από μουσεία. Υπάρχουν μεγάλα και μικρότερα μουσεία, πολλά ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και κάποια άλλα ελαφρώς… βαρετά. Αν έχετε χρόνο να επισκεφθείτε ορισμένα από αυτά, δείτε σε ποια θα πρέπει να δώσετε προσοχή…

Η Αγγλία είναι μια χώρα με πλούσια ιστορία και αυτό αντικατοπτρίζεται περίφημα στα πολλά μουσεία της. Τα μουσεία του Λονδίνου, καλύπτουν όλα τα γούστα και επιβάλλεται να επισκεφθείτε ορισμένα από αυτά αν βρεθείτε στην αγγλική πρωτεύουσα.

Από το διάσημο Βρετανικό Μουσείο με τα μάρμαρα του Παρθενώνα, μέχρι το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων της Μαντάμ Τισό και τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες πινακοθήκες του, το Λονδίνο αποτελεί έναν πολιτιστικό «παράδεισο».

Μουσείο Victoria & Albert

Ένα από τα καλύτερα του κόσμου, το μουσείο Victoria & Albert είναι η ιδανική πρώτη σας επιλογή. Οι μόνιμες συλλογές του είναι ένας φόρος τιμής σε μερικά από τα καλύτερα έργα τέχνης και χειροποίητα υλικά που έχει δημιουργήσει ο πολιτισμός. Βιβλία, έργα τέχνης, γυάλινα, κεραμικά, μόδα, έπιπλα: όλα είναι εδώ και στεγάζονται μέσα στην… αίγλη του 19ου αιώνα. Με ζωντανή μουσική και διάφορες προσωρινές εκθέσεις, είναι το επίκεντρο του μουσειακού χάρτη του Λονδίνου.

Πληροφορίες: www.vam.ac.uk .

Μουσείο Επιστημών

Πώς γίνεται τόσος κόσμος που μπορεί να μην ενθουσιάζεται με τις επιστήμες ιδιαίτερα, να αγαπάει τόσο πολύ το Μουσείο Επιστήμης; Αυτό συμβαίνει επειδή είναι γεμάτο ψυχαγωγικά, διαδραστικά και εκπαιδευτικά εκθέματα, που δε χρειάζεται ακριβώς να κατανοήσετε για να τα εκτιμήσετε. Σήμερα εκθέτει περισσότερα από 300.000 αντικείμενα που αφορούν τις επιστήμες, την ιατρική, την τεχνολογία και τις τηλεπικοινωνίες και χρονολογούνται από το 1700. Είναι τέλειο ακόμη και για τα παιδιά.

Πληροφορίες: www.sciencemuseum.org.uk .

Μουσείο Madame Tussauds

Το μουσείο Madame Tussauds με τα κέρινα ομοιώματά του, είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός για τους λάτρεις, τόσο της ποπ κουλτούρας, όσο και προσωπικοτήτων της ιστορίας. Αν θέλετε να δείτε τα είδωλά σας από κοντά, αυτός είναι… ο ευκολότερος τρόπος. Εκεί λοιπόν μπορείτε να… συναντήσετε την Adele, την Kate Winslet, τον Brad Pitt, τον Leonardo Dicaprio, πρόσωπα από τη βρετανική βασιλική οικογένεια όπως η πριγκίπισσα Νταϊάνα και η βασίλισσα Ελισάβετ, αλλά και την Marilyn Mοnroe, την Audrey Hepburn και πολλούς ακόμη.

Σήμερα, το Μουσείο της Madame Tussauds έχει επεκταθεί και σε άλλες πόλεις. Έτσι, εκθέματα υπάρχουν στο Άμστερνταμ, το Χονγκ Κονγκ, το Λας Βέγκας, την Κοπεγχάγη και τη Νέα Υόρκη.

Πληροφορίες: www.madametussauds.com/london/default.aspx .

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Θέλετε να δείτε… δεινόσαυρους; Τότε μπορείτε να θυμηθείτε τα παιδικά σας χρόνια στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Και αν πάλι δε σας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, υπάρχουν πολλά άλλα εκθέματα και πληροφορίες για άλλα ζώα ώστε να περάσετε με ενδιαφέρον την ώρα σας. Έχει περίπου 70 εκατομμύρια εκθέματα, μεταξύ των οποίων και κάποια είδη που συνέλεξε ο ίδιος ο Δαρβίνος. Είναι το τέταρτο πιο δημοφιλές μουσείο στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το Βρετανικό Μουσείο, την Εθνική Πινακοθήκη και τη γκαλερί Tate modern και δέχεται πάνω από τρία εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.

Πληροφορίες: www.nhm.ac.uk .

Γκαλερί Tate modern

Η Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης Τέιτ είναι ένα μουσείο μοντέρνας τέχνης που αποτελεί μέρος του δικτύου μουσείων Τέιτ. Είναι η πιο δημοφιλής πινακοθήκη μοντέρνας τέχνης και ένα από τα πιο αγαπημένα αξιοθέατα για τους επισκέπτες του Λονδίνου. Στεγάζεται σε έναν πρώην σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και παρουσιάζει εκθέσεις διεθνούς μοντέρνας τέχνης από το 1900 έως σήμερα. Εκεί θα δείτε έργα σημαντικών καλλιτεχνών του 20ου αιώνα, όπως ο Picasso, ο Warhol και ο Dali. Η είσοδος στις εκθέσεις της μόνιμης συλλογής είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες: www.tate.org.uk/visit/tate-modern .

Εθνική Πινακοθήκη

Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου ιδρύθηκε το 1824 και στεγάζει σήμερα μια από τις πλουσιότερες συλλογές πινάκων σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι 2.300 πίνακες που διαθέτει καλύπτουν την περίοδο από τα μέσα του 13ου αιώνα έως το 1900. Βρίσκεται στην Πλατεία Τραφάλγκαρ και τα έργα που εκθέτει θεωρείται ότι ανήκουν στο Βρετανικό λαό και γι' αυτό η είσοδος στην Πινακοθήκη είναι δωρεάν (αυτό δεν ισχύει για τις ειδικές περιστασιακές εκθέσεις που διοργανώνει). Μπορείτε να πάρετε μία ιδέα των εκθεμάτων, από την ιστοσελίδα της Πινακοθήκης, όπου δίνεται η δυνατότητα ψηφιακής περιήγησης.

Πληροφορίες: www.nationalgallery.org.uk .

Βρετανικό Μουσείο

Είναι το μουσείο που εκθέτει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Και πέρα από τις απόψεις σας για τη βρετανική ιμπεριαλιστική πολιτική, το εύρος του πλούτου του Βρετανικού Μουσείου μαγεύει: Οι συλλογές του, οι οποίες αριθμούν περισσότερα από επτά εκατομμύρια αντικείμενα, είναι από τις μεγαλύτερες και πιο περιεκτικές στον κόσμο και προέρχονται από όλες τις ηπείρους, απεικονίζοντας και καταγράφοντας την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού από την απαρχή του έως και σήμερα. Η είσοδος στο μουσείο είναι δωρεάν αλλά υπάρχουν χρεώσεις για την είσοδο σε κάποιες εκθέσεις.

Πληροφορίες: www.britishmuseum.org .

Εθνικό Ναυτικό Μουσείο

Αν έχετε διαβάσει για την ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας, θα γνωρίζετε ότι βασίζεται στο εμπόριο και ως νησί οι βάρκες και ό,τι σχετίζεται με τη θάλασσα, ήταν εξαιρετικής σημασίας γι’ αυτήν. Μπορείτε να μάθετε για όλα αυτά στο Εθνικό Ναυτικό Μουσείο του Λονδίνου, το οποίο κατά καιρούς φιλοξενεί κάποιες εξαιρετικές προσωρινές εκθέσεις. Βρίσκεται στο πάρκο του Greenwich, κοντά στο αστεροσκοπείο και το νέο Πλανητάριο.

Πληροφορίες: www.rmg.co.uk/national-maritime-museum .

Αυτοκρατορικό Πολεμικό Μουσείο

Υπάρχουν πολλά μεγάλα άρματα μάχης και όπλα στο Αυτοκρατορικό Πολεμικό Μουσείο, αλλά περισσότερο ως μνημεία της φρίκης του πολέμου και όχι για να δοξάσουν το μεγαλείο της πιο άσκοπης ενασχόλησης της ανθρωπότητας. Θα δείτε επίσης πολλά εκθέματα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Αυτοκρατορικό Πολεμικό Μουσείο, ιδρύθηκε το 1917, με στόχο να καταγράψει την πολιτική και στρατιωτική πολεμική προσπάθεια και τις θυσίες της Βρετανίας και της Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Η αποστολή του μουσείου έχει έκτοτε επεκταθεί για να συμπεριλάβει όλες τις συγκρούσεις κατά τις οποίες οι Βρετανοί έχουν εμπλακεί από το 1914.

Πληροφορίες: www.iwm.org.uk .

Μουσείο του Λονδίνου

Στο Μουσείο του Λονδίνου μπορείτε να ανακαλύψετε τη μακρά ιστορία της πόλης, από τότε που οι Ρωμαίοι το αποκαλούσαν Londinium, μέχρι σήμερα και να δείτε πλούσιες προσωρινές εκθέσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Είναι το μουσείο που θα σας πείσει για τη σπουδαιότητα της αγγλικής πρωτεύουσας.

Διαθέτει εκθέσεις σε χρονολογική σειρά, με αυθεντικά έργα τέχνης, μοντέλα, φωτογραφίες και διαγράμματα, με ιδιαίτερη έμφαση σε αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά και στην αστική ανάπτυξη και την κοινωνική και πολιτιστική ζωή του Λονδίνου, με διαδραστικές εκθέσεις και δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες.

Πληροφορίες: www.museumoflondon.org.uk/london-wall .

Ζωολογικός Κήπος του Λονδίνου

Αν θέλετε να δείτε τα ζώα... ζωντανά, τότε μάλλον πρέπει να επισκεφθείτε τον Ζωολογικό Κήπο του Λονδίνου. Βέβαια είναι λίγο ακριβός, αλλά οι καμηλοπαρδάλεις φαίνονται και από την έξω μεριά του δρόμου, αν αυτό σας είναι αρκετό.

Βρίσκεται στο πάρκο Regent’s και περιβάλλεται από ενδιαφέροντα αρχιτεκτονήματα του 19ου αιώνα. Όσον αφορά στην προστασία των ζώων, από τα 600 είδη που βρίσκονται στον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου, τα 112 είναι απειλούμενα!

Πληροφορίες: www.zsl.org/zsl-london-zoo .