Αγαπημένες ορεινές αποδράσεις του Σαββατοκύριακου

ano-xora-oreini-naupaktia
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Φτιάχνουμε βαλίτσες και ανεβαίνουμε υψόμετρο για να υποδεχτούμε τον χειμώνα με θέα.

Άνω Χώρα, Ορεινή Ναυπακτία
«Πνιγμένη» ανάμεσα σε δάση από καστανιές, έλατα και οξιές, με μυρωδιές από ψητά κρέατα και τζάκια και φιλόξενους κατοίκους, η Άνω Χώρα της ορεινής Ναυπακτίας είναι ιδανικός προορισμός για την εποχή. «Κρεμασμένη» στα 1.060 μέτρα στα Βαρδούσια έχει εξελιχθεί σε έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο τουριστικό προορισμό που πλημμυρίζει από ζωή και διαθέτει ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και εστιατόρια, ενώ ως πρώην έδρα δήμου έχει και Κέντρο Υγείας. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι συνταιριάζει την παράδοση με τον τουρισμό, με έναν τρόπο που θα σας εκπλήξει. Απέχει 63 χιλιόμετρα από τη Ναύπακτο, αλλά εκεί θα βρείτε και τα υπόλοιπα χωριά, που ενδείκνυνται για εξερεύνηση, 43 στον αριθμό, με φυσικές ομορφιές που θα σας ενθουσιάσουν.

Τρίκαλα Κορινθίας
Δεν χαρακτηρίζονται αδίκως ως οι ελληνικές «Άλπεις» και είναι ό,τι πρέπει για όσους αναζητούν καθαρό αέρα, εξαιρετικό κλίμα και υπέροχη θέα. Δεν θα βαρεθείτε ποτέ, καθώς έχετε να ανακαλύψετε τα Κάτω, τα Μεσαία και τα Άνω Τρίκαλα, που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής και αποτελούν τον αρχαιότερο οικισμό της περιοχής του όρους Κυλλήνη (Ζήρεια). Το παραδοσιακό στοιχείο κυριαρχεί σε όλα τα χωριά, ενώ θα βρείτε ξενοδοχεία και ξενώνες για εξίσου παραδοσιακή διαμονή. Κι αν έχετε όρεξη για περιπέτεια, το χιονοδρομικό κέντρο της Ζήρειας βρίσκεται μόλις 10 χιλιόμετρα μακριά.

www.wikipedia.com / Salamouras Sp.
Αγόριανη, Παρνασσός
Μπορεί η Αράχωβα να αποτελεί ιδανική απόδραση του Σαββατοκύριακου στον Παρνασσό για όσους έχουν κοσμοπολίτικη διάθεση και όρεξη για nightlife, η Αγόριανη, όμως, είναι η εναλλακτική για όσους αναζητούν την ηρεμία και τη χαλάρωση. Αυτό που θα αντικρύσετε μόλις αρχίσετε να εξερευνείτε το μέρος είναι δάση από έλατα, πλακόστρωτη πλατεία με πλατάνια, καταρράκτη και νερά να ρέουν, πέτρινα μονοπάτια, εκκλησάκια του 19ου αιώνα κ.ο.κ. Κι όλα αυτά σε υψόμετρο άνω των 800 μέτρων σε ένα μέρος που δεν απέχει πολύ από τη… δράση (σε 15 χιλιόμετρα βρίσκεστε στα χιονοδρομικά) και προσφέρεται και για καλό φαγητό και καφέ και για απόδραση από την αστική καθημερινότητα.

Βυτίνα, Ορεινή Αρκαδία
Η γραφική Βυτίνα είναι ένα κουκλίστικο χωριό της Ορεινής Αρκαδίας, χτισμένο σε υψόμετρο 1.033 και σε απόσταση αναπνοής από την Τρίπολη. Χαρακτηριστικό της δεν είναι άλλο από τα διώροφα, πέτρινα σπιτάκια με τις κατακόκκινες κεραμιδοσκεπές και είναι ό,τι πρέπει για βόλτα. Στην κεντρική πλατεία θα βρείτε την εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα, μια εκκλησία ξακουστή για το μαύρο, βυτινιώτικο μάρμαρο, που κοσμεί το εσωτερικό της. Ακολουθεί το λαογραφικό μουσείο με πολύτιμα και όταν σας ανοίξει η όρεξη, οι ταβέρνες του χωριού, συγκεντρωμένες η μία δίπλα στην άλλη, σας περιμένουν για κρασάτο κόκορα, αγριογούρουνο, χορτόπιτες και φυσικά την σπεσιαλιτέ της περιοχής, το παστό χοιρινό.