Αυτή η ευρωπαϊκή πόλη είναι από τις πιο βιώσιμες του κόσμου

gketemporgk
ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Το Γκέτεμποργκ φαίνεται να κλέβει τη δόξα από τη σουηδική πρωτεύουσα, τη Στοκχόλμη.

Το Γκέτεμποργκ είναι η πρωτεύουσα της ιστορικής επαρχίας του Βεστεργκέντλαντ και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας μετά τη Στοκχόλμη. Μετά την κατάρρευση της ναυπηγίας κατά τη δεκαετία του ’70, η πόλη προσπάθησε να ξαναβρεί τον εαυτό της και τώρα έχει πλάνα που πρόκειται να αυξήσουν τον πληθυσμό της κατά 1/3 τα επόμενα 15 χρόνια. Η πόλη τα τελευταία χρόνια γίνεται κέντρο έρευνας υψηλής τεχνολογίας και ηγείται των θεμάτων βιωσιμότητας.

Από τη στιγμή που οι τουρίστες προσγειώνονται στο αεροδρόμιο, το οποίο έχει πιστοποιηθεί με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, μέχρι τη διαμονή τους σε πιστοποιημένα ξενοδοχεία, μπορούν να εξερευνήσουν την πόλη, γνωρίζοντας πως δρα με όλα τα μέσα για ένα βιώσιμο μέλλον.

Μέρος της βιωσιμότητας του Γκέτεμποργκ οφείλεται και στην εγγύτητά του σε δάση και πάρκα, ενώ και η δομή της πόλης, όπως και η καλή δημόσια συγκοινωνία της παίζουν σημαντικό ρόλο. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι το 65% των μέσων μαζικής μεταφοράς αξιοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Με τους κατοίκους του Γκέτεμποργκ να δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους σε αυτή την πόλη, αναπόφευκτα και οι τουρίστες ζουν μια ιδιαίτερη εμπειρία σε ένα ταξίδι εκεί, αναπτύσσοντας ίσως και την περιβαλλοντική τους συνείδηση.