Πώς έχουν επηρεάσει οι πολλοί τουρίστες το Ντουμπρόβνικ;

ntoumprobnik-kroatia
ΠΕΜΠΤΗ, 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Ένας προορισμός που πριν χρόνια δεν φανταζόταν την τουριστική ανάπτυξη που θα ερχόταν, το Ντουμπρόβνικ φτάνει σε σημείο να απαγορέψει τη δημιουργία νέων εστιατορίων για πέντε χρόνια, λόγω τουριστών.

Η παράκτια πόλη της Κροατίας που έγινε ακόμη πιο δημοφιλής από το Game of Thrones, «έσπασε» το τουριστικό της ρεκόρ την περασμένη χρονιά, καλωσορίζοντας 1.271.657 επισκέπτες, δηλαδή 70% περισσότερους από το 2017, το οποίο και πάλι είχε σημειώσει αριθμό ρεκόρ πέραν του εκατομμυρίου.

Αυτή η αύξηση, όμως, στον τουρισμό είναι κάτι που το Ντουμπρόβνικ προσπαθεί να διαχειριστεί, ειδικά όσον αφορά την Παλιά Πόλη που αποτελεί και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Το περασμένο καλοκαίρι, μάλιστα, η Unesco προειδοποίησε τους αρμόδιους ότι θα χρειαστεί να αναλογιστούν ένα βιώσιμο αριθμητικό μέγεθος τουριστών, ειδικά αυτών που καταφτάνουν από κρουαζιερόπλοια.

Πριν δυο χρόνια, ο Mato Franković, ο δήμαρχος του Ντουμπρόβνικ, έθεσε το όριο των 4 χιλιάδων στον αριθμό των επισκεπτών που μπορούν να βρίσκονται στην Παλιά Πόλη οποιαδήποτε στιγμή και κάλεσε τα πρακτορεία να τον βοηθήσουν με τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις, ώστε να εξασφαλίσει ότι οι τουρίστες θα έβλεπαν κάτι παραπάνω από… άλλους τουρίστες.

Δυστυχώς, όμως, το Ντουμπρόβνικ είναι δημοφιλής προορισμός αυτή τη στιγμή και φέτος αναμένεται να σπάσει νέο ρεκόρ, γι’ αυτό και ο Δήμαρχος αποφάσισε να πάρει κάποια μέτρα. Έχει ήδη μειώσει τους πάγκους των σουβενίρ κατά 80% και έχει μειώσει τα εξωτερικά τραπέζια των εστιατορίων κατά 20%, ενώ ψηφίστηκε να μειωθούν άλλο ένα 10%.

Ο Δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο θα ψηφίσουν μέσα στον Δεκέμβριο άλλη μια πρόταση που θα απαγορεύει στους ιδιοκτήτες εστιατορίων να προσθέσουν νέα τραπέζια και καρέκλες σε εξωτερικούς χώρους για τα επόμενα 5 χρόνια και αυτό στην ουσία σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν νέα εστιατόρια στην πόλη σε βάθος πενταετίας.

Όποιος θελήσει να ανοίξει ένα καινούργιο εστιατόριο, δεν θα μπορέσει να βγάλει τραπέζια και καρέκλες έξω για τα επόμενα 5 χρόνια -μόνο σε εσωτερικό χώρο. Αυτό, βέβαια, είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς στην Παλιά Πόλη το 99% των εστιατορίων δουλεύουν με τον εξωτερικό χώρο. Το νέο μέτρο σημαίνει, επίσης, ότι αν ένα εστιατόριο κλείσει, δεν θα μπορέσει να ανοίξει ένα νέο στέκι στη θέση του για τα επόμενα 5 χρόνια.

Το κατά πόσο θα βοηθήσουν αυτά τα μέτρα, μένει να τα δούμε στο μέλλον.