Τέσσερα όμορφα χωριά για ταξίδι στην Ελλάδα

bitsa-zagori
ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Όσο πλησιάζει ο χειμώνας, τόσο περισσότερο η εικόνα ενός όμορφου, παραδοσιακού χωριού μας μοιάζει δελεαστική για ταξίδι. Όπως τα παρακάτω.

Βίτσα, Ζαγόρι
Είναι χωριό του Κεντρικού Ζαγορίου και αποτελεί παραδοσιακό οικισμό, στο βόρειο τμήμα του νομού. Βρίσκεται στην είσοδο του φαραγγιού του Βίκου, στις νοτιοανατολικές πλαγιές της κορυφής Στούρος, 37 χιλιόμετρα από τα Γιάννενα κι εκεί θα θαυμάσετε ένα οικιστικό σύνολο που διακρίνεται για την ενότητα των λιθόκτιστων οικιών, εκκλησιών, δρόμων και πλατειών του, που το καθιστούν ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά χωριά των Ζαγοριών. Αποτελείται από δύο μαχαλάδες, την Άνω Βίτσα και την Κάτω Βίτσα που αξίζει να γνωρίσετε, ενώ ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ναοί Αγίου Νικολάου, Κοιμήσεως Θεοτόκου και Ταξιαρχών και το γεφύρι του Μίσσιου πάνω από τον ποταμό Βοϊδομάτη. Εκτός από την αμφιθεατρική του διάσταση και τα καλντερίμια του, το Βίτσι θα σας μαγέψει και το φυσικό κάλλος της περιοχής, γι’ αυτό αξίζει να κάνετε μια στάση.

Συρράκο, Ιωάννινα
Ο νομός Ιωαννίνων κρύβει πολλά ακόμη διαμάντια εκτός από τα Ζαγοροχώρια και το Συρράκο είναι ένα από αυτά. Χτισμένο σε μια απότομη πλαγιά του όρους Λάκμος, έτσι ώστε να προστατεύει τους κατοίκους του από εχθρούς στο παρελθόν, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, το Συρράκο, μαζί με τους γειτονικούς Καλαρρύτες από τους οποίους το χωρίζει ένα ποτάμι, διατηρούν την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική. Αυτό σημαίνει πετρόχτιστα σπίτια, γραφικά μονοπάτια, στέγες από σχιστόλιθο, απουσία αυτοκινήτων μέσα στο χωριό και πανέμορφα παλιά σπίτια που έχουν μετατραπεί σε ξενοδοχεία γι’ αυτούς που αναζητούν την παράδοση σε κάθε τους δραστηριότητα. Κι αν σας λείψει το πιο αστικό περιβάλλον, η Άρτα και τα Γιάννενα βρίσκονται περίπου 40 λεπτά μακριά.

Περτούλι, Τρίκαλα
Περίπου 370 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, το Περτούλι στα Τρίκαλα είναι ένα γραφικό χωριό που θα σας μαγέψει με το τοπίο και την ατμόσφαιρά του. Το χειμώνα το πιθανότερο είναι να το δείτε ντυμένο στα λευκά, αλλά και χωρίς χιόνι, αποτελεί ένα γραφικό, πετρόκτιστο χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 1.090 μέτρων, με τα περίφημα αρχοντικά του διάσημου αρχιτέκτονα Πικιώνη να κλέβουν τις εντυπώσεις. Οι δραστηριότητες στο Περτούλι, για τους πιο περιπετειώδεις, δεν τελειώνουν ποτέ με την ιππασία, την ποδηλασία, την τοξοβολία και το σκι να αποτελούν μερικές μόνο από τις επιλογές σας. Κι αν θέλετε να εξερευνήσετε την περιοχή, το γραφικό Νεραϊδοχώρι, τα χωριά Δέση και Πύρα και η Ελάτη σας περιμένουν.

Μακρινίτσα, Πήλιο
Ένα από τα διάσημα παραδοσιακά χωριά του Πηλίου, η Μακρινίτσα είναι από τα τουριστικότερα και ιστορικά ορεινά χωριά της Ελλάδας. Το παραδοσιακό της «χρώμα» έχει διατηρηθεί αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου, ενώ η ιδιαίτερη πηλιορείτικη αρχιτεκτονική της και η εξαιρετική θέα της, την κάνουν να ξεχωρίζει –δεν ονομάζεται άλλωστε αδίκως  «μπαλκόνι του Πηλίου». Μπορείτε να κάνετε τον περίπατό σας στους πεζόδρομους με τα όμορφα αρχοντικά και τα λιθόχτιστα σπίτια και να καθίσετε στην παραδοσιακή, πλακόστρωτη, κεντρική πλατεία του χωριού για να θαυμάσετε την πανοραμική άποψη του Βόλου. Εκεί θα δείτε την περίτεχνη κρήνη του Αθάνατου Νερού και το πετρόχτιστο εκκλησάκι του Αϊ-Γιάννη του Προδρόμου, ενώ μπορείτε δοκιμάσετε τις λαχταριστές πηλιορείτικες γεύσεις στις γύρω ταβέρνες και να πιείτε τον καφέ σας σε ένα από τα παραδοσιακά καφενεία.