Παραμυθένιες ευρωπαϊκές πόλεις για χειμωνιάτικο ταξίδι

gdansk-polonia
ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Μεσαιωνικός χαρακτήρας, κουκλίστικη ατμόσφαιρα, μεγαλόπρεπη αίσθηση… Όποιο κι αν είναι το ζητούμενο για το επόμενο χειμερινό σας ταξίδι, οι παρακάτω πόλεις της Ευρώπης το καλύπτουν.

Gdansk, Πολωνία
Εκτός Κρακοβίας και Βαρσοβίας, το Gdansk στα βόρεια της χώρας στη βαλτική ακτή είναι μια πανέμορφη μικρή πόλη που θα σας εντυπωσιάσει με την αρχιτεκτονική της. Η Παλιά Πόλη είναι ίσως από τις ομορφότερες που έχετε δει, απ’ όπου δεν λείπουν φυσικά τα εστιατόρια, μπαρ και παραδοσιακά καταστήματα για να βολτάρετε και να χαλαρώσετε στη συνέχεια. Στην καρδιά της Παλιάς Πόλης θα βρείτε και την μεγαλύτερη εκκλησία με τούβλα (St. Mary), στο εσωτερικό της οποίας υπάρχουν περισσότεροι από 300 τάφοι, 31 εκκλησάκια και ένα αστρονομικό ρολόι του 15ου αιώνα. Κι αν ανεβείτε τα 405 σκαλιά του καμπαναριού θα δείτε την υπέροχη 360 μοιρών θέα στην πόλη που θα σας συγκλονίσει.

Andermatt, Ελβετία
Για τους ανήσυχους ταξιδιώτες, στην καρδιά της αλπικής Ελβετίας, το Andermatt προσφέρεται για ποικίλες δραστηριότητες και αξιοθέατα και δεν είναι τυχαίο ότι οι επισκέπτες του επιστρέφουν ξανά και ξανά. Πεζοπορία, mountain bike, αναρρίχηση και ψάρεμα είναι μερικές μόνο από τις δραστηριότητες που θα σας «μαγέψουν» εκεί, ενώ οι λάτρεις της φωτογραφίας θα βρουν πολύ υλικό στο υπέροχο πανόραμα της περιοχής. Από εκεί μπορείτε να πάρετε και το πιο αργό τρένο εξπρές του κόσμου, το Glacier Express, το οποίο θα σας πάει μέχρι το δημοφιλές ορεινό θέρετρο για σκι, Zermatt.

Veliko Tarnovo, Βουλγαρία
Το Τσάρεβετς είναι ένα από τα πιο όμορφα απομεινάρια κάστρου της Βουλγαρίας που αξίζει να δείτε και θα το βρείτε στον ομώνυμο λόφο, στο ιστορικό κέντρο της πόλης, να σας δίνει την αίσθηση ότι από στιγμή σε στιγμή θα εμφανιστούν ιππότες και άλογα από την κεντρική πύλη. Το Veliko Tarnovo άλλωστε αποτέλεσε κάποτε πρωτεύουσα της Βουλγάρικης Αυτοκρατορίας και απλώνεται σε τέσσερις λόφους, αν και η καρδιά της πόλης και το μέρος που κάποτε έζησε ο βασιλιάς είναι στον παραπάνω λόφο, απ’ όπου θα έχετε και πανοραμική θέα.

Σπλιτ, Κροατία
Στην Κροατία, θα κάνουμε μια στάση στο πανέμορφο παραθαλάσσιο Σπλιτ, το οποίο εκτείνεται γύρω από το αρχαίο παλάτι του Διοκλητιανού, που είναι περιστοιχισμένο και προφυλασσόμενο από ισχυρά τείχη σε σχήμα παραλληλογράμμου. Αποτελεί τη μεγαλύτερη πόλη στις ακτές της Δαλματίας και μία από τις παλαιότερες, που σημαίνει ότι η ατμόσφαιρά του είναι απαράμιλλη. Η πόλη συνδυάζει την εκπληκτική, ρωμαϊκή καλλιτεχνική κληρονομιά της, με μια αποκλειστική, κοσμοπολίτικη αίσθηση κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της. Στα σημαντικότερα αξιοθέατα, συμπεριλαμβάνεται και ο υπέροχος καθεδρικός ναός του Αγίου Domnius, με το καμπαναριό που προσφέρει υπέροχη θέα της πόλης.

Κότορ, Μαυροβούνιο
Η «Νέα Κροατία», όπως αποκαλείται το Μαυροβούνιο, κάνει σταθερά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια χάρη στην τουριστική της ανάπτυξη. Η παραθαλάσσια πόλη θυμίζει αρκετά το Ντουμπρόβνικ, αφού είναι περικυκλωμένη από ένα μεσαιωνικό τείχος. Η αρχιτεκτονική του Κότορ, η οποία είναι βαθύτατα επηρεασμένη από την ενετοκρατία, με τα στενά σοκάκια της και αξιοθέατα, όπως ο καθεδρικός ναό του Αγίου Τρύφωνα και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, να δίνουν έναν ξεχωριστό τόνο στην πόλη και την καθιστούν μια παραμυθένια καστροπολιτεία με μεσαιωνικό χαρακτήρα.

Cesky Krumlov, Τσέχικη Δημοκρατία
Αν σας αρέσει η Πράγα, αλλά όχι και η πολυκοσμία της, τότε βάλτε μπρος για την πανέμορφη τσέχικη πόλη Cesky Krymlov. Ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco ως μια από τις πιο παραμυθένιες πόλεις της Ευρώπης, με το κάστρο της πάνω από τον ποταμό Vltava, την ιστορική της πλατεία και μια παλιά πόλη γεμάτη μεσαιωνικά δρομάκια και αναγεννησιακή αρχιτεκτονική. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μάλιστα, «ζωντανεύει» με τα μπαράκια της κατά μήκος του ποταμού και τα μέρη για πιικ νικ, ενώ τη χειμερινή περίοδο μετατρέπεται σε ένα μαγικό σκηνικό με το χιόνι να κάνει το τοπίο ακόμη πιο παραμυθένιο. Μπορείτε να φτάσετε εκεί με τρένο από την Πράγα σε περίπου 3,5 ώρες.