Αυτές είναι οι πιο «νόστιμες» πόλεις

romi-zumarika
ΤΡΙΤΗ, 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Οι foodies εκεί έξω και όσοι δίνετε σημαντικό ρόλο στο φαγητό σε κάθε ταξίδι σας, βγάλτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε.

Ρώμη, Ιταλία
Είναι σχεδόν αδύνατο να μην φάει κανείς καλά στη Ρώμη. Οι λάτρεις των ζυμαρικών θα βρουν τον παράδεισό τους με αμέτρητες επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της αγαπημένες καρμπνάρα και της cacao e pepe (που σημαίνει τυρί και πιπέρι. Αυτό που ίσως να μην γνωρίζετε είναι ότι οι Ρωμαίοι είχαν μια έντονη κλίση στις τηγανιτές τροφές, γι’ αυτό και σε όλη την πόλη θα βρείτε διάφορες νοστιμιές, όπως τραγανή ζύμη με μπακαλιάρο, fiori di zucca που είναι οι κολοκυθοανθοί και ρύζι με κιμά και μοτσαρέλα.

Μουμπάι, Ινδία
Το Μουμπάι είναι γνωστό για το θρυλικό street food του, το οποίο γεννήθηκε από την ανάγκη να θρέψει το εργατικό δυναμικό της πόλης, μέσα από χιλιάδες πάγκους με διάφορες επιλογές, με τηγανητά, μπαχαρικά κ.ο.κ. για τον συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό. Ένα από τα πιο διάσημα street food του Μουμπάι είναι και το chaat, ένα τραγανό, πικάντικο πιάτο με τηγανητά νουντλς, όσπρια, κρεμμύδι, κόλιαντρο και πιπεριά τσίλι, πασπαλισμένο με μείγμα μπαχαρικών chaat masala. Κάτι ακόμη που πρέπει να δοκιμάσετε να βρεθείτε ποτέ εκεί είναι το vada pav, δηλαδή ντάμπλινγκ τηγανητής πατάτας μέσα σε ψωμάκι.

Παρίσι, Γαλλία
Foodie χωρίς να έχει επισκεφτεί την «πηγή» δεν γίνεται κι αυτό γιατί η γαλλική κουζίνα θεωρείται  η μητέρα όλων. Σε ένα ταξίδι στο Παρίσι θα ξεκινήσετε με υπέροχα γλυκά στο πρωινό, θα απολαύσετε τυπικό γαλλικό μεσημεριανό σε κάποια brasserie, θα δοκιμάσετε macaron, καραμέλες, σοκολάτες και θα τελειώσετε την ημέρα σας με γκουρμέ δείπνο σε κάποιο εστιατόριο haute cuisine.

Τόκιο, Ιαπωνία
Στο Τόκιο θα απολαύσετε φρέσκο σούσι από την πηγή, ζεστό ramen και soba νουντλς και λαχταριστό katsu curry, ένα από τα πιο δημοφιλή ιαπωνικά πιάτα. Αν ταξιδέψετε εκεί, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το απόλυτο comfort food, το okonomiyaki, μια παχιά τηγανίτα με βάση από ζύμη που ψήνεται στο τραπέζι, και μπορείτε να βάλετε γέμιση με ό,τι θέλετε και τόπινγκ μαγιονέζα και σάλτσα bbq. Ένα ακόμη highlight είναι και το yakitori ένα ιαπωνικού τύπου σουβλάκι με κοτόπουλο, το οποίο μπορείτε να το απολαύσετε στην περιοχή Omoide Yokocho σε κάποιο από τα φαγάδικα που θα βρείτε εκεί.

Βαρκελώνη, Ισπανία
Στη Βαρκελώνη, όπως θα ξέρετε, το φαγητό είναι προτεραιότητα για κάθε επισκέπτη. Στα διάσημα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε από την τοπική κουζίνα είναι η παέγια με ρύζι κοτόπουλο, λαχανικά και σαφράν (θα τη βρείτε και με θαλασσινά) και φυσικά τα tapas, τα ισπανικά μεζεδάκια που θα βρείτε σχεδόν παντού στην καταλανική πρωτεύουσα. Μην ξεχάσετε να αφήσετε χώρο και για επιδόρπιο: η κρέμα Catalana είναι η δική τους εκδοχή της creme brûlée, αν και υπάρχει διαφωνία για το αν προέρχεται από τη Γαλλία ή την Καταλονία.

Λισαβόνα, Πορτογαλία
Χάρη στην τοποθεσία της στην ακτή του Ατλαντικού, η γαστρονομική σκηνή της Λισαβόνας είναι ξακουστή για τα θαλασσινά της. Βρείτε ένα tasca, που είναι μικρά εστιατόρια με λιγοστά τραπέζια και πολύ περιορισμένο μενού, και απολαύστε με την ψυχή σας σαρδέλες, αλμυρό μπακαλιάρο και χταπόδι ψητά σε ελαιόλαδο. Τελειώστε οπωσδήποτε το γεύμα σας με pasteis de nata, τη διάσημη πορτογαλική τάρτα με αυγά και κανέλα που θα ολοκληρώσει τη τοπική γαστρονομική σας εμπειρία.