City break στο Μαρακές

marakes-4 Βαρδαλαχάκη Ιωάννα
ΤΡΙΤΗ, 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Τρεις μέρες αρκούν για να σου βάλει φωτιά η «Κόκκινη Πόλη».

«Το αεροδρόμιο του Μαρακές είναι κλειστό και σύμφωνα με το πρωτόκολλο θα παραμείνουμε στον εναέριο χώρο μέχρι να ανοίξει» ειδοποίησε ο κυβερνήτης της πτήσης από Αθήνα προς Μαρακές καθώς το αεροπλάνο πλησίαζε τον προορισμό του. Έτσι, χωρίς εξηγήσεις αλλά μπροστά σε ένα ενδιαφέρον case study για την διάδοση του πανικού, ξεκίνησε η τριήμερη απόδραση στην μαροκινή πόλη. Για την ιστορία το -υπέροχο- αεροδρόμιο έκλεισε λόγω του βασιλιά- και ποιοι είμαστε εμείς που θα τους κρίνουμε έτσι όπως υστεριάζουμε με τα μέτρα ασφαλείας στις επισκέψεις πολιτικών προσωπικοτήτων.  

Μαρακές λοιπόν.  

Πολλοί το θεωρούν πρωτεύουσα του Μαρόκου. Λάθος. Το Ραμπάτ έχει αυτή την τιμή.  

Πολλοί το θεωρούν από περιττό έως αδιάφορο κατά την επίσκεψή τους στο Μαρόκο. Λάθος. Θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε το αντίθετο.  

Πολλοί το θεωρούν επικίνδυνο. Και σωστό και λάθος. Όπως προσέχεις σε μια μεγάλη πόλη έτσι θα προσέχεις και σε μια πόλη που στέλνει σε άλλο επίπεδο την λέξη «συνωστισμός».   

Πολλοί το θεωρούν απαραίτητη στάση στον γύρο του Μαρόκου. Πολλοί το θεωρούν μια βουτιά στις Χίλιες και μία νύχτες. Πολλοί το θεωρούν ιδανικό προορισμό για καλοφαγάδες, λάτρεις των αγορών, των μυρωδιών,  της χαλάρωσης και του χαμάμ, της αρχιτεκτονικής και των μουσείων. Σωστό. Και πρέπει να πας για να καταλάβεις την ενέργεια που κρύβει η πόλη. Δεν περιγράφεται βλέπεις.  

Κάπου εδώ η ταξιδιωτική μας ανταπόκριση θα ξεκινούσε να αναλύει τα συγκλονιστικά αξιοθέατα που δεν πρέπει να παραλείψει κανείς κατά την επίσκεψή του στο Μαρακές. Ο κήπος Majorelle, το παλάτι Bahia ή το Ben Youssef Madrasa είναι από τα πρώτα που θα έβγαιναν στη λίστα. Αντί αυτών ακολουθεί μια μικρή λίστα με τις εμπειρίες που δεν πρέπει να παραλείψει κανείς να ζήσει γιατί αυτές ακριβώς θα κάνουν αργότερα ιδιαίτερη την ανάμνηση της πόλης.  

1. Εξερεύνησε τη μεντίνα  
Θα κινδυνεύσεις να σε ποδοπατήσουν, θα τσικνιστείς στην κάπνα των street food πάγκων, θα γνωρίσεις καινούριες μυρωδιές και αισθήσεις, θα διδαχτείς και θα βασανιστείς από την τέχνη της πώλησης και του παζαριού, θα χαζολογήσεις με τους ντόπιους, θα σοκαριστείς από την πολυκοσμία, τις μουσικές και τις παρέες, τα χρώματα και την εξαιρετική κουζίνα, τους γητευτές φιδιών, τους μάγους, τους φακίρηδες και ό,τι άλλο περίεργο δούνε τα ματάκια σου. Γιατί εκεί θα δούνε πολλά. Είναι η παλιά πόλη του Μαρακές, κλεισμένη μέσα στα τείχη με τους δρόμους της να σφύζουν- και να ασφυκτιούν- από ζωή, παράδοση, φτώχεια και αυτό που ονομάζουμε έξω καρδιά. Η πλατεία Djemaa el-Fnaa, τα διάσημα souks (σοκάκια με μαγαζιά), το τζαμί Koutoubia και τα περισσότερα από τα αξιοθέατα της πόλης είναι «σφηνωμένα» μέσα στη μεντίνα, γι’ αυτό παρόλο που σαν πρώτη εικόνα ίσως ξενίσει έναν Ευρωπαίο, μην την κρίνεις και δώσε της το χρόνο που της αρμόζει. Τρελά πράγματα μπορεί να συμβούν... 

clickatlife / Βαρδαλαχάκη Ιωάννα
clickatlife / Βαρδαλαχάκη Ιωάννα
clickatlife / Βαρδαλαχάκη Ιωάννα
clickatlife / Βαρδαλαχάκη Ιωάννα
clickatlife / Βαρδαλαχάκη Ιωάννα
clickatlife / Βαρδαλαχάκη Ιωάννα
clickatlife / Βαρδαλαχάκη Ιωάννα
clickatlife / Βαρδαλαχάκη Ιωάννα
2. Μείνε σε ριάντ με παρεΐστικη διάθεση 
Θα ζήσεις σαν άρχοντας και θα κάνεις νέες γνωριμίες- όχι ότι τις χρειάζεσαι με τόσους που σου πιάνουν την κουβέντα στην πόλη. Ριάντ (riad) ονομάζονται οι παραδοσιακές κατοικίες με εσωτερική αυλή και διακοσμημένη ταράτσα (συνήθως και με τζακούζι) οι οποίες πλέον χρησιμοποιούνται για τουριστικούς σκοπούς. Η αρχιτεκτονική και η διακόσμηση υπακούει στη γενικότερη εντυπωσιακή, με πολλές λεπτομέρειες, μεγαλεπήβολη τυπική μαροκινή αισθητική ενώ σου δίνεται η αίσθηση ενός πραγματικού σπιτικού. Ο γείτονας περνάει και σε χαιρετάει, παίρνετε μαζί πρωινό, χαλαρώνετε μαζί στην ταράτσα. Αυτή την τελευταία μην την ξεπετάς. Μπορεί τα περισσότερα μαγαζιά να διαθέτουν υπέροχες ταράτσες για να απολαύσεις το φαγητό σου, δεν είναι όμως το ίδιο να πίνεις το τσάι (μέντας) στην ησυχία του ριάντ σου.  

clickatlife / Βαρδαλαχάκη Ιωάννα
3. Κάνε χαμάμ 
Πολλά από τα ριάντ διαθέτουν χώρους για χαμάμ και μασάζ, ωστόσο, είναι άπειρα και τα σπα ή κέντρα ομορφιάς που προσφέρουν παρόμοιες υπηρεσίες. Στα ριάντ και τα δημόσια λουτρά θα απολαύσεις απλά όποιο πρόγραμμα έχεις επιλέξει, ενώ στα σπα θα έχεις μπόνους μία instagramable φωτογραφία καθώς τα περισσότερα είναι άκρως εντυπωσιακά. Όπως και να έχει, το νόημα βρίσκεται στην άκρως εθιστική χαλάρωση που σε βγάζει από το σώμα, τις καθημερινές σκέψεις και την καθημερινότητα. Κάτι ξέρουν οι άνθρωποι που το έχουν στις συνήθειές τους.  

4. Πήγαινε εκδρομή 
Αν το Μαρακές σε σαγηνέψει, τότε πρέπει να ξανοιχτείς για να σιγουρευτείς πως ένα κομμάτι της καρδιάς σου είναι αφρικάνικο κατά βάθος. Το σύγχρονο τμήμα της πόλης είναι σίγουρα μια ενδιαφέρουσα επιλογή, όμως ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι μία μονοήμερη εκδρομή εκτός πόλης και συνωστισμού, όπως πχ η επίσκεψη σε ένα χωριό Βερβέρων. Στο δρόμο θα συναντήσεις περίτεχνα κτίρια, αισθητά λιγότερο μανιακούς οδηγούς σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μέσα στην μεντίνα, γλυκύτατες καμήλες, φοίνικες, όμορφα τοπία, κι άλλες καμήλες, ίσως και μαϊμουδάκια να ξεπηδούν από τις στέγες σπιτιών, ανάλογα με την περιοχή που επισκέπτεσαι.   

clickatlife / Βαρδαλαχάκη Ιωάννα

Επίπονη και χειρωνακτική παραγωγή αργανέλαιου

clickatlife / Βαρδαλαχάκη Ιωάννα

Μεσημεριανό δίπλα στο ποτάμι στο βερβερικό χωριό Setti Fadma

clickatlife / Βαρδαλαχάκη Ιωάννα
clickatlife / Βαρδαλαχάκη Ιωάννα

Μεγάλη λατρεία

clickatlife / Βαρδαλαχάκη Ιωάννα
clickatlife / Βαρδαλαχάκη Ιωάννα

Ακάλεστοι αλλά πάντα ευπρόσδεκτοι επισκέπτες

clickatlife / Βαρδαλαχάκη Ιωάννα

Ντου από παντού

clickatlife / Βαρδαλαχάκη Ιωάννα

Παραδοσιακό σπίτι Βερβέρων

clickatlife / Βαρδαλαχάκη Ιωάννα

Και κάπου εδώ θα ξέρεις πως το Μαρακές είναι μόνο η αρχή στην περιπέτεια που ονομάζεται Μαρόκο. Βάζεις μια άνω τελεία και επιστρέφεις. Απλά.  

ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ