Οι πιο γνωστές θερμές πηγές της Ευρώπης

oi-pio-gnostes-thermes-piges-tis-europis

Οι εγκαταστάσεις του Széchenyi Baths, στην Ουγγαρία

ΠΕΜΠΤΗ, 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

Από την Ισλανδία μέχρι την Αυστρία και την Τουρκία, διαβάστε για μερικά από τα πιο γνωστά μέρη με λουτρά στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα.

Τα δώρα της φύσης στον άνθρωπο δεν έχουν τελειωμό και όταν η ανθρώπινη δραστηριότητα δεν τα υπονομεύει αλλά τα εκμεταλλεύεται με το σωστό τρόπο, τότε η αξία τους μεγαλώνει. Ένα από αυτά τα δώρα της γης είναι και τα θεραπευτικά νερά των θερμών πηγών που αναβλύζουν σε πολλά σημεία του κόσμου. Ένα μπάνιο σε τέτοια νερά αρκεί για να νιώσετε καλύτερα από τους πόνους στις αρθρώσεις και άλλες παθήσεις, ενώ τα ταξίδια στα συγκεκριμένα μέρη, προσφέρουν μια πολύ καλή εναλλακτική ιδέα για διακοπές.

Από την Ισλανδία μέχρι την Αυστρία και την Τουρκία ακολουθούν είκοσι, από τα πιο γνωστά μέρη με λουτρά στην Ευρώπη.

Blue Lagoon, Ισλανδία

Σε απόσταση 30 λεπτών από το Ρέκιαβικ, βρίσκεται το spa Blue Lagoon. Οι θερμές πηγές που εκμεταλλεύεται το spa, οφείλονται στην έξυπνη διαχείριση του νερού που αποδίδεται από το γειτονικό γεωθερμικό εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας. Το ζεστό νερό, πηγάζει από το έδαφος και χρησιμοποιείται από το εργοστάσιο για την παραγωγή ενέργειας. Ύστερα, ο ατμός και το ζεστό νερό, μέσω ενός ενεργειακού συστήματος, θερμαίνουν το δημοτικό δίκτυο νερού, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες του spa για τις ψυχαγωγικές και θεραπευτικές ανάγκες των επισκεπτών.

Πληροφορίες: www.bluelagoon.com .

Therme Vals, Ελβετία

Το μινιμαλιστικής αισθητικής spa στο Vals της Ελβετίας, έχει αφοσιωμένους επισκέπτες που δεν τους αποτρέπει ούτε η απόσταση των 200 χλμ. από τη Ζυρίχη, που χρειάζεται να διανύσουν για να απολαύσουν τα θερμά του νερά. Η καλύτερη προσφορά του spa, που είναι και ξενοδοχείο, είναι το νυχτερινό μπάνιο στις πισίνες του, ενώ ο βραβευμένος αρχιτέκτονας Peter Zumthor, είναι ο υπεύθυνος σχεδίασης των εγκαταστάσεων.

Πληροφορίες: www.therme-vals.ch .

Thermae Bath Spa, Μεγάλη Βρετανία

Οι μοναδικές θερμές πηγές της Μεγάλης Βρετανίας βρίσκονται στο Bath και τις απολαμβάνουν οι ντόπιοι εδώ και εκατοντάδες χρόνια, αφού ανακαλύφθηκαν το 863 π.Χ. Οι θερμές πηγές σήμερα περικλείονται από ένα σύγχρονο γυάλινο κτήριο και παρέχουν στους επισκέπτες δυο φυσικά ιαματικά λουτρά, μια ανοιχτή και μια εσωτερική πισίνα, ένα χαμάμ και 20 ξεχωριστά δωμάτια ειδικής περιποίησης.

Πληροφορίες: www.thermaebathspa.com .

Széchenyi Baths, Ουγγαρία

Στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, βρίσκεται ένα spa με 18 πισίνες, 10 δωμάτια σάουνας και ένα χαμάμ. Το νεο-μπαρόκ Széchenyi Baths είναι το μεγαλύτερο spa θερμών πηγών της Ευρώπης και ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της πόλης.

Πληροφορίες: www.szechenyibath.com .

Carlsbad Plaza, Τσεχία

Στο Κάρλοβυ Βάρυ της Τσεχίας, ανακαλύφθηκαν τον 14ο αιώνα οι θερμές πηγές της πόλης, με νερά που έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Η πόλη είναι διάσημη για τα νερά της, αφού περιλαμβάνει 13 κύριες πηγές, 300 μικρότερες και τον θερμό ποταμό Teplá. Ένα από τα πολλά spa της περιοχής που εκμεταλλεύονται αυτές τις πηγές, είναι και το Carlsbad Plaza.

Πληροφορίες: www.carlsbad-plaza.com/en .

Terme di Saturnia, Ιταλία

Ένα από τα πιο ειδυλλιακά μέρη της Ευρώπης, θα το βρείτε στην ιταλική Τοσκάνη και στο spa Terme di Saturnia. Τα νερά ανανεώνονται κάθε 4 ώρες και προερχόμενα από ηφαιστιογενείς πηγές, φτάνοντας μέχρι τους 38 0C. Επιπλέον οι εγκαταστάσεις παρέχουν υπηρεσίες με θερμική λάσπη και είναι ένα από τα δημοφιλέστερα spa της Ιταλίας.

Πληροφορίες: www.termedisaturnia.it .

Kaiser-Friedrich-Therme, Γερμανία

Το γερμανικό spa, Kaiser-Friedrich-Therme, στο Wiesbaden, το 2013, κλείνει 100 χρόνια λειτουργίας. Χτίστηκε εξαρχής πάνω σε μια αρχαία ρωμαϊκή σάουνα και με τις επεκτάσεις που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια, περιλαμβάνει πια στις υπηρεσίες του, εκτός των άλλων, ένα παραδοσιακό ρώσικο χαμάμ και μια φινλανδική σάουνα.

Πληροφορίες: www.wiesbaden.de/en/sports/baths/kft/kft.php .

Laugarvatn Fontana, Ισλανδία

Στη θερμή λίμνη Laugarvatn και σε απόσταση 77 χλμ. από το Ρέκιαβικ, θα βρείτε το spa Laugarvatn Fontana, του οποίου η άμμος απαλύνει τους πόνους από την αρθρίτιδα, ενώ το γεγονός ότι είναι χτισμένο ακριβώς πάνω από τις θερμές πηγές, μαζί με τους θειούχους ατμούς που αναδύει, κάνει την επίσκεψη σε αυτό, μοναδική εμπειρία.

Πληροφορίες: www.fontana.is .

Aqua Dome, Αυστρία

Οι θερμές πηγές στο Längenfeld του Τιρόλο της Αυστρίας, ανακαλύφθηκαν το 16ο αιώνα, αλλά μέχρι τη δεκαετία του ’60, τα υδάτινα αποθέματα εξαντλήθηκαν. Το 1997 όμως επανήλθαν μετά από κατάλληλες ενέργειες και τώρα οι Αυστριακοί και μη, απολαμβάνουν τρεις υπερυψωμένες και αιωρούμενες εξωτερικές πισίνες. Οι ρομαντικοί, έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν κάθε Παρασκευή τις πηγές και μετά τη δύση του ηλίου.

Πληροφορίες: www.aqua-dome.at/en .

Heviz Lake, Ουγγαρία

Η λίμνη Heviz, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη θερμή πηγή του κόσμου με νερά που ανανεώνονται σε καθημερινή βάση και νερό που αγγίζει τους 38 °C. Οι θεραπευτικές ιδιότητες των νερών της, προσελκύουν πολύ τουρισμό, που επισκέπτεται την περιοχή το χειμώνα για τις κλειστές εγκαταστάσεις και το καλοκαίρι για μπάνιο στη φύση.

Πληροφορίες: www.lakeheviz.com/heviz-spa.php .

Bains de Dorres, Γαλλία

Οι επισκέπτες του spa Bains de Dorres, έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν νερά, σε θερμοκρασίες 37-40 °C με θέα στις πεδιάδες που χωρίζουν φυσικά τη Γαλλία από την Ισπανία. Οι πηγές, χρησιμοποιούνται από τους Ρωμαϊκούς χρόνους.

Πληροφορίες: www.bains-de-dorres.com .

Rogner Bad Blumau, Αυστρία

Το πιο… καλλιτεχνικό spa είναι το Rogner Bad Blumau στη Στύρια της νοτιοανατολικής Αυστρίας και έχει τη σφραγίδα του εκκεντρικού αρχιτέκτονα Friedensreich Hundertwasser (Φριντενσράιχ Χουντερτβάσερ). Το spa τροφοδοτείται από 2 βασικές ιαματικές πηγές ενώ εκεί θα βρείτε σπηλιές με άλατα από τη Νεκρά Θάλασσα, δωμάτια σάουνας και πολλές άλλες ειδικές θεραπείες.

Πληροφορίες: www.blumau.com .

Pantelleria, Ιταλία

Στο ηφαιστιογενές νησί Pantelleria, στο Στενό της Σικελίας, βρίσκονται μια σειρά από φυσικές πισίνες, με πρόσβαση ελεύθερη στον καθένα να τις χρησιμοποιήσει, με ιαματικά νερά που κάνουν καλό σε ρευματισμούς και αρθρίτιδα.

Πληροφορίες: www.pantelleria.it .

Pamukkale, Τουρκία

«Pamukkale» στα τούρκικα σημαίνει «κάστρο από βαμβάκι» και εδώ και αιώνες είναι ένα από τα πιο θεραπευτικά μέρη. Στην επαρχία Ντενιζλί, εκτός από τα ιαματικά νερά, θα απολαύσετε την εικόνα από τα επίπεδα που έχουν δημιουργηθεί από τα ορυκτά κατάλοιπα των υδάτων που πλαισιώνουν θεαματικά τα μνημεία της αρχαίας ελληνικής πόλης, Ιεράπολης.

Πληροφορίες: www.pamukkale.net .

Banos Arabes, Ισπανία

Τα Banos Arabes (Αραβικά λουτρά) είναι τα πρώτα παραδοσιακά χαμάμ που άνοιξαν ξανά στην Ευρώπη, μετά το κλείσιμο των Μαυριτανικών λουτρών της Ανδαλουσίας από τους Χριστιανούς Σταυροφόρους το 16ο αιώνα. Η πλούσια και παραδοσιακή διακόσμηση των λουτρών, προσφέρει μια από τις πιο ιδιαίτερες εμπειρίες σε ιαματικά λουτρά.

Πληροφορίες: www.airedesevilla.com .

Caldea, Ανδόρρα

Το μεγαλύτερο συγκρότημα θερμικού spa στη νότια Ευρώπη, τροφοδοτείται από μια κεντρική πηγή πλούσια σε θείο, εκτείνεται σε έκταση 6.000μ2 λιμνών και βρίσκεται στην πρωτεύουσα του πριγκιπάτου της Ανδόρρας. Εκτός από τις θερμικές πισίνες θα βρείτε Τούρκικα χαμάμ, σάουνα, υδρομασάζ, ενώ οι επισκέπτες είναι ελεύθεροι να δοκιμάσουν όλες τις υπηρεσίες για το διάστημα των τριών ωρών που τους καλύπτει το εισιτήριο εισόδου.

Πληροφορίες: www.caldea.com/es/es.html .

Terme Rogaska, Σλοβενία

Οι δημοφιλέστερες και πιο εκλεπτυσμένες spa εγκαταστάσεις της Σλοβενίας βρίσκονται στη Rogaska, στο ομώνυμο ξενοδοχείο της belle-époque. Θερμικές πισίνες, θεραπευτικοί καταρράκτες και υδρομασάζ, που θερμαίνονται από μια πηγή πλούσια σε ασβέστιο, προσφέρουν στοιχεία που, εκτός των άλλων, βοηθούν στη διαδικασία της πέψης.

Πληροφορίες: www.terme-rogaska.si .

Chateau des Thermes, Βέλγιο

Το spa Chateau des Thermes, εκμεταλλεύεται την θερμότερη πηγή του Βελγίου και επιπλέον προσφέρει στους επισκέπτες δύο τούρκικα χαμάμ και μια καμπίνα με άλατα που βοηθάει στη θεραπεία δερματολογικών ασθενειών.

Πληροφορίες: www.chateaudesthermes.be .

Piestany, Σλοβακία

Η μεγαλύτερη λουτρόπολη της Σλοβακίας είναι το Piestany και βρίσκεται 86 χλμ. από τη Μπρατισλάβα. Τα ξενοδοχεία που προσφέρουν θεραπευτικές υπηρεσίες, περιβάλλονται από ένα καταπράσινο πάρκο, ενώ εκεί φιλοξενούνται ετησίως γύρω στα 40.000 άτομα. Οι λειτουργίες του spa ειδικεύονται στη θεραπεία ρευματικών και αρθριτικών παθήσεων και την αποκατάσταση των οστών και των αρθρώσεων μετά από ατυχήματα.

Πληροφορίες: www.piestany.net .

Παλιά Καμένη, Ελλάδα

Αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται πολύ μακριά και πολύ ακριβά και πιθανότατα να έχετε δίκιο, υπάρχουν οι θερμές πηγές στην Παλιά Καμένη της Σαντορίνης, γνωστές για τη θειούχα τους λάσπη με τις θεραπευτικές ιδιότητες και τα κιτρινωπά ζεστά νερά.

Για άλλες λουτροπόλεις στην Ελλάδα, μπορείτε να διαβάσετε εδώ: www.clickatlife.gr/story.aspx?id=2297267 .