Χειμερινή απόδραση στον Παλαιό Παντελεήμονα

palaios-panteleimonas
ΤΕΤΑΡΤΗ, 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Τώρα που χειμώνιασε, ανεβαίνουμε με το Tripment του Μάνου Λιανόπουλου βόρεια, στον Παλαιό Παντελεήμονα, τον διατηρητέο αυτό παραδοσιακό οικισμό, που σε υψόμετρο 440 μέτρων μας χαρίζει εκπληκτική θέα του Θερμαϊκού και των ακτών του νομού Πιερίας.

Με τοπίο που μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι, ο Παλαιός Παντελεήμονας στη σκιά του βουνού των θεών έχει καταφέρει να διατηρήσει τη γραφική του ατμόσφαιρα, σε μια περιοχή γεμάτη με φυσική ομορφιά που ενδείκνυται για χειμερινά ταξίδια.

Σε υψόμετρο 440 μέτρων, στους βορειοανατολικούς πρόποδες του Κάτω Ολύμπου, το γραφικό χωριό ιδρύθηκε στα τα τέλη του 14ου αιώνα και είναι χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός, καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στην Βόρεια Ελλάδα.

Μπορεί κατά τη δεκαετία του 1950 να είχε ερημώσει, με τους κατοίκους του να φεύγουν μαζικά για τον Νέο Παντελεήμονα, σήμερα, όμως, γνωρίζει ταχεία τουριστική ανάπτυξη, αφού από τη δεκαετία του ’80 έχει αναπαλαιωθεί. H μικρή του απόσταση από τα τουριστικά θέρετρα της Πιερίας και την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης σίγουρα βοηθά, αλλά το σημαντικότερο είναι ο παραδοσιακός του χαρακτήρας που συμβάλλει σε μια όμορφη απόδραση στη βόρεια Ελλάδα, ιδανική και για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές.

Σε μια επίσκεψή σας εκεί, στην κεντρική πλακόστρωτη πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια σας περιμένει η παλιά εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, το παλιό σχολείο που έχει αναπαλαιωθεί και παραδοσιακές ταβέρνες, ενώ λίγο έξω από τον οικισμό βρίσκεται το μοναδικό περιβαλλοντικό σχολείο της περιοχής. Περπατώντας στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια του, μπορείτε να θαυμάσετε τα αναπαλαιωμένα πέτρινα σπίτια και γραφικά καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα και είδη λαϊκής τέχνης.

Μην παραλείψετε να περπατήσετε στη γύρω περιοχή, στο πλούσιο δάσος από καστανιές, οξιές και κουμαριές, όπου θα γνωρίσετε και την εντυπωσιακή χλωρίδα και πανίδα του Κάτω Ολύμπου. Το μέρος έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικός Δρυμός και προσφέρεται για χαλάρωση, πεζοπορίες στη φύση, αλεξίπτωτο πλαγιάς, ποδήλατο βουνού και διαδρομές 4Χ4.

Δείτε περισσότερα για τον Παλαιό Παντελεήμονα στο βίντεο που ακολουθεί.

Κάντε κλικ για ταξίδι και σε άλλα πανέμορφα χωριά της Ελλάδας.