Ορεινή Ναυπακτία: για τους «ψαγμένους» του ταξιδιού

oreini-naupaktia-gia-tous-psagmenous-tou-taksidiou

ΤΕΤΑΡΤΗ, 01 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Αν έχετε βαρεθεί τους κλασσικούς χειμερινούς προορισμούς , που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μόδα, στρέψτε το βλέμμα σας σε μια άλλη, λιγότερο δημοφιλή αλλά σταθερά ανερχόμενη πλευρά της Ελλάδας. Ο λόγος για την ανεπανάληπτη Ορεινή Ναυπακτία...

Αν έχετε βαρεθεί τους κλασσικούς χειμερινούς προορισμούς , που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μόδα, στρέψτε το βλέμμα σας σε μια άλλη, λιγότερο δημοφιλή αλλά σταθερά ανερχόμενη πλευρά της Ελλάδας. Ο λόγος για την Ορεινή Ναυπακτία που χαρίζει στους επισκέπτες της αυθεντικές στιγμές, που μόνο οι λιγότερο τουριστικοί προορισμοί μπορούν να προσφέρουν.

Πρώτη στάση: Τερψιθέα

Αν λοιπόν δεν είστε οπαδοί του καναπέ τα χειμωνιάτικα Σαββατοκύριακα, μπείτε στο αυτοκίνητο και κατευθυνθείτε χωρίς σκέψη στο Ρίο. Διασχίστε την ομολογουμένως εντυπωσιακή γέφυρα και από εκεί συνεχίστε την πορεία σας για Ναύπακτο. Αφού κάνετε την απαραίτητη στάση για καφεδάκι και γλυκό του κουταλιού στην κεντρική πλατεία της Ναυπάκτου κάτω από την σκιά του αιωνόβιου πλάτανου, ξεκινήστε για την κρυφή πλευρά της Ορεινής Ναυπακτίας.

Ο γεμάτος στροφές δρόμος μπορεί λίγο να σας κουράσει, όμως σίγουρα θα αποζημιωθείτε από την υπέροχη θέα που προσφέρουν οι κατάφυτες πλαγιές με τα πλατάνια και τα έλατα. Πρώτη σας στάση θα είναι σίγουρα η Τερψιθέα, που μαρτυρά και το όνομά της, προσφέρει στον επισκέπτη θέα μοναδικής ομορφιάς.

Για να την ανακαλύψετε κατευθυνθείτε προς την πλατεία, που βρίσκεται, όπως πάντα στο κέντρο του χωριού. Ελληνικός καφές ψημένος στη χόβολη μαζί με φρέσκα γλυκά του ταψιού σας περιμένουν στο παραδοσιακό καφενείο Τερψιθέα, που συγκεντρώνει και τους περισσότερους κατοίκους του χωριού, που είναι πάντα πρόθυμοι να σας διηγηθούν ιστορίες του τόπου τους.

Και αν το στομάχι σας διαμαρτύρεται μετά το ταξίδι και ο καθαρός αέρας επηρέασε την όρεξή σας, η Τερψιθέα θα σας δώσει την πιο νόστιμη λύση. Στην πλατεία του χωριού υπάρχουν οι ταβέρνες του Λάκη και της Δροσιάς, που συναγωνίζονται σε καλοψημένα κρέατα και χωριάτικες πίτες καθώς και σε ευγένεια και χαμόγελα, αφού οι ιδιοκτήτες τους φημίζονται για την φιλοξενία τους.

Στάση για καφεδάκι στη γραφική Ναύπακτο

Η όμορφη Ελατού

Αποχαιρετώντας τη γραφική Τερψιθέα, ανηφορίστε για ένα άλλο υπέροχο χωριό της ορεινής Ναυπακτίας, την Ελατού. Η διαδρομή είναι πραγματικά παραμυθένια καθώς οι στροφές γίνονται όλο και περισσότερες και το τοπίο πιο αποκαλυπτικό. Σιγά σιγά ξεπροβάλλουν μπροστά σας οι πρώτες κεραμοσκεπές με τις καμινάδες να αχνίζουν. Πνιγμένη μέσα στα έλατα ξεπροβάλλει και η Ελατού που θα σας… κεράσει καφεδάκι στην πλατεία του Ελατιώτη Μετανάστη. Τα δύσκολα χρόνια που οι κάτοικοι του χωριού έφευγαν μετανάστες για τη Γερμανία αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, έδωσαν στην πλατεία το όνομά της , αφήνοντας πια τους ηλικιωμένους που, ύστερα από χρόνια γύρισαν στο χωριό να θυμούνται τα χρόνια του ξεριζωμού...

Το κατάστημα του μπάρμπα Θόδωρου θα ικανοποιήσει την πείνα σας ενώ και για τη διαμονή σας υπάρχει λύση που ακούει στο όνομα ξενώνας «Η Ελατού» και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής, όπως άλλωστε και πολλά άλλα σπίτια στο φροντισμένο χωριό.

Η Άνω Χώρα στα 1.000 μ. ύψος

Αν έχετε κέφι και για άλλες εξερευνήσεις, ξεκινήστε για την Άνω Χώρα, το πιο ψηλό χωριό της Ορεινής Ναυπακτίας που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.100 μέτρων. Πνιγμένη στα έλατα και κρυμμένη ανάμεσα στα ψηλά βουνά, η Άνω Χώρα ονομαζόταν άλλοτε Λομποτινά.

Στο παρελθόν αποτέλεσε καταφύγιο για τους κατατρεγμένους Ενετούς που κατεδίωκαν οι Τούρκοι. Σήμερα το πανέμορφο χωριό έχει εξελιχθεί σε έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο τουριστικό προορισμό που τα Σαββατοκύριακα πλημμυρίζει από ζωή.

Στην Άνω Χώρα θα περπατήσετε στα πλακόστρωτα δρομάκια του χωριού και θα θαυμάσετε από κοντά τα πέτρινα σπίτια που έχουν κατασκευαστεί με μεράκι από τους ντόπιους τεχνίτες. Όσο για το φαγητό; Δοκιμάστε τις νοστιμιές της ταβέρνας του Βασίλη και της Αποδοτίας ενώ για την ξεκούρασή σας επιλέξτε το ξενοδοχείο Κρυστάλ με την ονειρεμένη θέα και φιλόξενα δωμάτια.

Δοκιμάστε οπωσδήποτε χειροποίητα γλυκά του κουταλιού στα παραδοσιακά καφενεδάκια

Τα «διαμάντια» της Ναυπακτίας

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να επισκεφθείτε μερικά ακόμα κρυμμένα «διαμάντια» της ορεινής Ναυπακτίας, που σίγουρα θα σας ενθουσιάσουν. Στο χωριό Πλάτανος θα δείτε από κοντά τον ανδριάντα του Καραϊσκάκη, που είχε εκεί το αρχηγείο του καθώς και το περίφημο δάσος με τα σπάνια είδη δέντρων και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου με τα μοναδικά εκκλησιαστικά κειμήλια.

Στο Χρύσοβο, οι κάτοικοι θα σας ξεναγήσουν με περηφάνια στις σπηλιές με τους υπέροχους σταλακτίτες ενώ στο χωριό Αμπελακιώτισσα κάντε μια στάση στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου για να θαυμάσετε το μοναδικό τέμπλο που κατασκευάστηκε το 1748. Σημείο αναφοράς στην Αμπελακιώτισσα είναι και το μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου με τη θαυματουργή εικόνα που χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αιώνα.

Άλλα χωριά, πανέμορφα και γραφικά που απέχουν 30-80 χλμ. από τη Ναύπακτο είναι η Περίστα, ο Πέρκος, η Δορβιτσιά, ο Σίμος και το Καταφύγιο. Αφήστε λοιπόν τους άλλους να ζουν την καθημερινότητα της πόλης και ξεκινήστε για την ανακάλυψη των κρυμμένων διαμαντιών της ορεινής Ναυπακτίας. Σύντομα θα επιστρέψετε και για τα υπόλοιπα...

Πως θα πάτε:

Η ορεινή Ναυπακτία απέχει περίπου 270 χλμ. από την Αθήνα και 55 χλμ. από τη Ναύπακτο. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στους φιδίσιους δρόμους που οδηγούν στα χωριά καθώς τον χειμώνα με τον πάγο η ανάβαση είναι επικίνδυνη.

Που θα μείνετε:

Στην Ελατού: στον κοινοτικό ξενώνα Ελατού (26340-41430) και στην Άνω Χώρα στο Κρυστάλ (26340-41555-7, www.crystalmountain.gr ), και στα «Πέτρινα» (τηλ: 26340 41101, www.petrina.gr) . Τέλος στον Πλάτανο στα «Σπιτάκια της Ιφιγένειας» (τηλ: 26340- 61500, www.ifigeneia.com) .

Που θα φάτε:

Στην Άνω Χώρα στην Αποδοτία, στη Λομποτινά και στον Πατούχα. Στην Τερψιθέα: στον Λάκη και στη Δροσιά. Στην Ελατού: στον μπάρμπα Θόδωρο.

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ