Χριστούγεννα αλλιώς σε πέντε ασιατικές πόλεις

xongk-kongk
ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Σίγουρα η Ινδία και η Ιαπωνία δεν έρχονται στο μυαλό μας όταν σχεδιάζουμε ένα ταξίδι στο εξωτερικό τα Χριστούγεννα. Επειδή, όμως, μας αρέσει να ξεφεύγουμε από τα καθιερωμένα, ταξιδεύουμε σε πέντε ασιατικές πόλεις και βλέπουμε πώς θα ήταν τα Χριστούγεννα εκεί.

Χονγκ Κονγκ: Ακόμη και το 1997 που ως βρετανική αποικία πέρασε στα χέρια της Κίνας, η δυτική επιρροή ήταν πολύ εμφανής στο Χονγκ Κονγκ και μέσα σε όλο αυτό συμπεριλαμβάνονταν και τα Χριστούγεννα. Κάθε χρόνο, λοιπόν, στις γιορτές, μεγάλα χριστουγεννιάτικα δέντρα ανάβουν στη δημόσιες πλατείες και πολλοί ουρανοξύστες προβάλλουν light shows σε μια προσπάθεια ο ένας να ξεπεράσει τον άλλον. Τα Χριστούγεννα είναι μεγάλη γιορτή στο Χονγκ Κονγκ, ενώ άλλες μεγάλες πόλεις που επίσης τα γιορτάζουν είναι η Σεούλ και το Ταϊπέι.


Σιγκαπούρη: Στη Σιγκαπούρη καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός ξένων κατοίκων στον κόσμο, που σημαίνει ότι τα Χριστούγεννα δεν περνούν απαρατήρητα. Αν και ο χριστιανισμός δεν είναι η πρωταρχική θρησκεία, παρ’ όλ’ αυτά δεν λείπουν τα χριστουγεννιάτικα πάρτι και οι στολισμοί, ενώ τα Χριστούγεννα γιορτάζονται από τους περισσότερους, χωρίς όμως τόσο θρησκευτικό χαρακτήρα. Τα εμπορικά κέντρα στολίζονται, φωτάκια απλώνονται κατά μήκος της Orchard Road και ο κόσμος μπαίνει σε γιορτινή διάθεση, κάτι που συμβαίνει και στην κοντινή Μαλαισία.

Φιλιππίνες: Περισσότεροι από το 90% των Φιλιππινέζων ισχυρίζονται ότι είναι καθολικοί, κάτι που καθιστά τις Φιλιππίνες μια από τις δυο πιο χριστιανικές χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας (η άλλη είναι το Ανατολικό Τιμόρ). Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται παντού σε όλη τη χώρα, εξαιρουμένων κάποιων σημείων όπου το Ισλάμ κυριαρχεί, και αποτελεί μια από τις πιο αγαπημένες γιορτές του κόσμου. Τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα, μάλιστα, αρχίζουν να ακούγονται από τον Οκτώβριο, καθώς τότε η χώρα βάζει μπρος για τις γιορτές.

Τόκιο: Στην Ιαπωνία, κάτι λιγότερο από το 2% του πληθυσμού ασπάζεται τον χριστιανισμό και ως εκ τούτου τα Χριστούγεννα δεν είναι εθνική γιορτή. Παρ’ όλ’ αυτά, η εποχή των Χριστουγέννων αντιμετωπίζεται με ενθουσιασμό, ενώ η Παραμονή των Χριστουγέννων είναι αυτή που κλέβει και τις εντυπώσεις. Οι ανταλλαγές δώρων δεν λείπουν στις εταιρίας, αλλά και σε πιο προσωπικές σχέσεις, ενώ κάποια γραφεία μπορεί να στολίσουν και να μπουν στο χριστουγεννιάτικο κλίμα. Από τους εορτασμούς δεν λείπουν και τα χριστουγεννιάτικα πάρτι, που κλιμακώνονται μέχρι την Πρωτοχρονιά.

Γκόα: Οι δυο κυρίαρχες θρησκείες στην Ινδία είναι ο ινδουισμός και το Ισλάμ, με μόλις το 2% του πληθυσμού να ασπάζεται τον χριστιανισμό. Αυτό, όμως, δεν σταματά την Γκόα στη Δυτική Ινδία από το να γιορτάζει μεγαλόπρεπα τα Χριστούγεννα κάθε Δεκέμβριο, με το 25% των κατοίκων της Πολιτείας να είναι χριστιανοί και την πορτογαλική επιρροή να είναι εμφανής. Φωτάκια θα δείτε μέχρι και σε τροπικές μπανανιές, οι χριστιανοί παρακολουθούν τη λειτουργία και το δυτικού τύπου γεύμα ολοκληρώνει τους εορτασμούς την Παραμονή των Χριστουγέννων. Εκτός, όμως, από την Γκόα, τα Χριστούγεννα γιορτάζονται και σε άλλα μέρη της Ινδίας, όπως στην Κεράλα, με τα πάρτι στις παραλίες να μην έχουν σταματημό.