Χριστούγεννα στην Ευρώπη: πέντε παραμυθένιες πόλεις

praga-xristougenna
ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Από πόλεις στολισμένες με χριστουγεννιάτικους φωτισμούς μέχρι χιονισμένες βουνοκορφές, η Ευρώπη έχει πολλές επιλογές για χριστουγεννιάτικη απόδραση, για κάθε γούστο, όλες με κοινό σημείο τις «ζεστές» γωνιές, τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια και το έντονο χριστουγεννιάτικο πνεύμα, παρά το κρύο.

Πράγα, Τσέχικη Δημοκρατία
Ίσως μια από τις πιο δημοφιλείς πόλεις την περίοδο των Χριστουγέννων, η Πράγα, είναι παραμυθένια όλο το χρόνο, κι ακόμη περισσότερο τα Χριστούγεννα, όπου η γοτθική και μπαρόκ αρχιτεκτονική της συνδυάζεται με στολισμούς και φώτα παντού. Μια βόλτα στην ιστορική οδό Nerudova της συνοικίας Mala Strana σίγουρα θα σας μαγέψει και βάλτε οπωσδήποτε στο πρόγραμμα τις χριστουγεννιάτικες αγορές στην πλατεία της Παλιάς Πόλης και στην πλατεία Wenceslas για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια σας. Κι όσο βρίσκεστε εκεί, δοκιμάστε τις ντόπιες μπίρες στις διάφορες μπιραρίες της πόλης και πιείτε στη νέα χρονιά που πλησιάζει.

Κοπεγχάγη, Δανία
Η Κοπεγχάγη είναι εγγυημένα η πιο ζωντανή και οικονομική σκανδιναβική πρωτεύουσα που μπορείτε να επισκεφτείτε. Μικρή και φιλόξενη, είναι μια πόλη στην οποία θα διαπιστώσετε ότι το ρυθμό θέτουν οι άνθρωποι κι όχι τα αυτοκίνητα, κάτι που διευκολύνει πολύ τον επισκέπτη. Οι δρόμοι της πόλεις φωτίζονται κάθε χρόνο από μισό εκατομμύριο φωτάκια και εκατοντάδες χριστουγεννιάτικα δέντρα, ενώ οι λίμνες, τα αξιοθέατά της και τα πάρκα της παίρνουν μια υπέροχη χριστουγεννιάτικη διάσταση που θυμίζει παραμύθι. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τη χριστουγεννιάτικη αγορά στο πάρκο Tivoli, η οποία είναι άκρως εντυπωσιακή και να κάνετε πατινάζ στην παγωμένη λίμνη.

Σάλτσμπουργκ, Αυστρία
Για πολλούς ταξιδιώτες, το Σάλτσμπουργκ είναι η ομορφότερη πόλη της Αυστρίας, προσφέροντας στον επισκέπτη μερικά από τα καλύτερα δείγματα μπαρόκ αρχιτεκτονικής της χώρας. Σε αυτό προσθέστε το υπο-αλπικό τοπίο και τη μουσική κληρονομιά του τόπου, ως γενέτειρα του Μότσαρτ κι έχετε την τέλεια χριστουγεννιάτικη απόδραση. Τα Χριστούγεννα, οι αγορές και το χιόνι μετατρέπουν την πόλη σε ιδανικό εορταστικό σκηνικό, για γιορτές, όπως ακριβώς τις φαντάζεστε.

Ροβανιέμι, Φινλανδία
Είναι γνωστό ως το Χωριό του Άγιου Βασίλη κι αυτό αυτόματα το καθιστά ίσως την πιο χριστουγεννιάτικη απόδραση που μπορείτε να κάνετε στην Ευρώπη, αφού θα βρεθείτε στην… πηγή. Εκεί η περιοχή είναι συνήθως παγωμένη, με θερμοκρασίες που μετρούν πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν, που σημαίνει ότι πρέπει να πακετάρετε τα πιο βαριά σας ρούχα. Στο Santa Park, μόλις 8 χιλιόμετρα από το Ροβανιέμι θα βρείτε κουλουράκια, Ρούντολφ, ξωτικά και την κυρία Claus, ενώ αν θέλετε λίγη παραπάνω περιπέτεια, μπορείτε να δοκιμάσετε σαφάρι με το snowmobile, βόλτες με τα έλκηθρα και να αναζητήσετε το καλύτερο σημείο για το Βόρειο Σέλας. Έπειτα από μια επίσκεψη εκεί, ίσως πειστείτε κι ότι… υπάρχει Άγιος Βασίλης.

Εδιμβούργο, Σκωτία
Η πρωτεύουσα της Σκωτίας δεν χρειάζεται και πολλά για αναβαθμίσει το ήδη παραμυθένιο σκηνικό της. Με το επιβλητικό κάστρο στην κορυφή του λόφου στην Παλιά Πόλη, τα κτίρια και τα μνημεία του πάνω σε απόκρημνα βράχια και στη σκιά πολλών λόφων, τα γραφικά δρομάκια και σπίτια κατά μήκος του δημοφιλούς κεντρικού πεζόδρομου Royal Mile, το Εδιμβούργο προσφέρει μια πολύ ιδιαίτερη εικόνα για Χριστούγεννα. Στα ατού του είναι και το ότι αρκετά μικρό για να το εξερευνήσετε εύκολα με τα πόδια, ενώ αν καταφέρετε και μείνετε λίγο παραπάνω, μπορεί να δείτε και το Βόρειο Σέλας.