10+1 tips για καλύτερα ταξίδια μέσα στο 2020

taksidi-balitsa
ΤΕΤΑΡΤΗ, 08 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Τα λάθη και οι παραλείψεις δεν χωρούν στα ταξίδια μας.

Είτε έχετε ταξιδέψει πολύ, είτε λιγότερο στη ζωή σας, λάθη διαφόρων ειδών γίνονται. Κάποια κοστίζουν σε χρήματα, άλλα σε εμπειρία, άλλα σε κόπο και το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να τα αποφύγετε είναι καλύτερη οργάνωση. Οι παρακάτω συμβουλές σίγουρα θα σας βοηθήσουν να βάλετε κάποια πράγματα σε τάξη και να κάνετε τα επόμενά σας ταξίδια ακόμη πιο ονειρεμένα.

Δοκιμάζετε πάντα την τοπική κουζίνα
Ταξίδι σημαίνει νέοι ορίζοντες και ένα μεγάλο κομμάτι της εμπειρίας είναι η γεύση. Το φαγητό ενός τόπου είναι ο καλύτερος τρόπος να τον γνωρίσετε, γι’ αυτό να είστε ανοιχτοί σε δοκιμές, ακόμη κι αν δεν έχετε ιδέα τι βρίσκεται στο πιάτο σας. Μπέργκερ θα βρείτε παντού. Την τοπική κουζίνα, όμως, είναι μοναδική ευκαιρία να τη δοκιμάσετε.

Οργανωθείτε… λιγότερο
Όσο κι αν σας ακούγεται περίεργο, καλό είναι να μην βγάζετε αυστηρό πρόγραμμα για τα ταξίδια σας και να αφήνετε τα πράγματα λίγο πιο χαλαρά, ώστε να αποβάλλετε το άγχος του να τα προλάβετε όλα και να το ζήσετε όπως διαμορφώνεται. Αν έχετε το περιθώριο, αφήστε ανοιχτή την επιστροφή, καθώς μπορεί ένα μέρος να μην σας ταιριάζει και να θέλετε να επιστρέψετε ή αντιθέτως να το λατρέψετε και να εύχεστε να μπορούσατε να μείνετε παραπάνω.

Κάντε ταξιδιωτική ασφάλεια
Αν κάνετε μόνο ένα πράγμα πριν φύγετε για ένα ταξίδι, φροντίστε να είναι μια ταξιδιωτική ασφάλεια. Ένας τραυματισμός σε απομακρυσμένο μέρος, ένα ατύχημα, μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να καταλήξετε να πληρώνετε πολλές εκατοντάδες ευρώ. Μην πιστέψετε ούτε για μια στιγμή ότι σε εσάς δεν θα συμβεί ποτέ.

Έχετε μαζί σας φωτογραφίες διαβατηρίου
Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, αλλά ποτέ δεν ξέρετε πότε μπορεί να σας χρειαστεί μια φωτογραφία διαβατηρίου σε ξένη χώρα. Μπορεί να τις χρειαστείτε για να κάνετε αίτηση για visa σε κάποιες χώρες, γιατί μπορεί να λήξει το διαβατήριό σας, ακόμη και για να αγοράσετε μια τοπική SIM.

Κουβαλάτε τα σημαντικά στην τσάντα σας
Σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά με τις βαλίτσες σας στο αεροδρόμιο ή σας κλέψουν το σακίδιό σας, αν έχετε χρήματα, διαβατήριο, κινητό, πιστωτική και φωτογραφική μηχανή στην τσάντα σας μαζί σας, όλα μπορούν να διορθωθούν.

Βγάλτε φωτογραφίες τον εαυτό σας
Σίγουρα είναι ωραίες οι φωτογραφίες με υπέροχα μέρη και τοποθεσίες, αλλά αν δεν είστε μέσα εσείς και η παρέα σας, οι φωτογραφίες σας δεν ξεχωρίζουν από αυτές που θα βρίσκατε στο διαδίκτυο.

Μάθετε μερικές λέξεις από τη γλώσσα του τόπου που επισκέπτεστε
Εκτός του ότι θα κερδίσετε λίγο παραπάνω τον σεβασμό και την προσοχή των ντόπιων αν μπορείτε να πείτε μερικές απλές κουβέντες στη γλώσσα τους, θα κερδίσετε και τη συμπάθειά τους. Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι το να μην μιλάτε τη γλώσσα δημιουργεί πρόβλημα σε εσάς κι όχι στους ντόπιους και σε αρκετά μέρη ενδεχομένως να δυσκολευτείτε να βρείτε κάποιον που να μιλά αγγλικά για να σας εξυπηρετήσει. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παντομίμα ή να έχετε κάποια εφαρμογή μετάφρασης στο κινητό σας.

Ενημερώστε την τράπεζα ότι θα ταξιδέψετε
Υπάρχει περίπτωση η τράπεζα να μπλοκάρει τον λογαριασμό σας αν δει κίνηση από άλλη χώρα, γι’ αυτό καλό είναι να την ενημερώνετε πριν το ταξίδι σας.

Αν δεν είστε σίγουροι αν πρέπει να πάρετε κάτι μαζί σας, μην το πάρετε
Όσο πιο λίγα πακετάρετε στη βαλίτσα σας, τόσο το καλύτερο. Αν έχετε αμφιβολίες για κάτι, το πιθανότερο είναι να μην σας χρησιμεύσει, οπότε αφήστε το πίσω. Το μόνο που χρειάζεστε πραγματικά είναι μια αλλαξιά ρούχα και εσώρουχα, χρήματα και το διαβατήριο.

Ταξιδέψτε σε ενδιάμεσες εποχές
Αφήστε το Πάσχα, τα Χριστούγεννα, το καλοκαίρι για τους υπόλοιπους κι εσείς εξοικονομήστε χρήματα επιλέγοντας «νεκρές» περιόδους, όπως μετά το καλοκαίρι ή μετά τις γιορτές. Εκτός από χρήματα, θα ευχαριστηθείτε και την απουσία πολλών τουριστών αυτές τις χρονικές περιόδους.

Κάντε βιώσιμες επιλογές
Επιλέξτε προορισμούς και μέρη διαμονής με «πράσινο» χαρακτήρα, χρησιμοποιήστε τα μέσα μεταφοράς, αντί να νοικιάσετε αυτοκίνητο, κάντε βιώσιμες επιλογές στο φαγητό σας και δώστε όσο πιο οικολογικό χαρακτήρα μπορείτε στα επόμενα ταξίδια σας, για να παραμείνει ο πλανήτης μας φιλόξενος.