Ένα μικρό νησί καταφτάνει στην προκυμαία της Νέας Υόρκης

little-island www.littleisland.org
ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Την άνοιξη του 2021 πρόκειται να γίνει πραγματικότητα το νησάκι, γνωστό και ως Little Island στο Hudson River Park του Μανχάταν, δίνοντας άλλο «χρώμα» στην περιοχή.

Μπορεί η Νέα Υόρκη να προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο για τους ψηλούς ουρανοξύστες της και τις διάσημες λεωφόρους της φτάνοντας το ρεκόρ των 65 εκατομμυρίων τουριστών το 2018. Παρ’ όλ’ αυτά, όμως, ακόμη και οι ντόπιοι αναζητούν μια ανάσα δροσιάς και πράσινου στην πόλη τους, η οποία διαθέτει το περίφημο Central Park στο Μανχάταν και το Prospect Park στο Μπρούκλιν. Από την άνοιξη του 2021, όμως, θα έχουν άλλον ένα δημόσιο χώρο για να ξεσκάσουν, στον ποταμό Hudson.

Το δημοτικό πάρκο που πρόκειται να λειτουργήσει με προϋπολογισμό 250 εκατομμυρίων δολαρίων, θα αποτελεί άλλη μια όαση πράσινου με εύκολη πρόσβαση, ενώ ο τίτλος του θα είναι Little Island και ο σχεδιασμός του ανήκει στους Mathews Nielsen Landscape Architects και Heatherwick Studio, τη βρετανική εταιρία που ανέλαβε το Vessel, ένα γιγάντιο κυψελοειδές γλυπτό στην πόλη.

www.littleisland.org
Το πρότζεκτ βρίσκεται προς το παρόν υπό κατασκευή και θα αντικαταστήσει τα απομεινάρια της προβλήτας 54 του Hudson River Park, το μέρος όπου κατέφτασαν οι επιζώντες του Τιτανικού.

Το νέο πάρκο θα στηρίζεται σε 132 κολόνες σε σχήμα τουλίπας που θα βγαίνουν από το ποτάμι και θα προσφέρουν κυματιστή στήριξη, με στόχο να δίνουν στο πάρκο την αίσθηση ενός φύλλου που επιπλέει στο νερό.

Στο πάρκο θα υπάρχουν λοφάκια, μονοπάτια με πράσινο, ξέφωτα και φυσικά υπέροχη θέα στον ορίζοντα του Μανχάταν, ενώ θα δημιουργηθεί κι ένα αμφιθέατρο 700 θέσεων για live και επιμορφωτικά workshop.

Άλλος ένας λόγος για ταξίδι στη Νέα Υόρκη!