Ξύλινη οροφή για την Παναγιά των Παρισίων;

panagia-ton-parision
ΤΕΤΑΡΤΗ, 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Οι γάλλοι αρχιτέκτονες φαίνεται πως οραματίζονται μια ξύλινη οροφή στη Νοτρ Νταμ που τυλίχτηκε στις φλόγες τον Απρίλιο του 2019.

Ούτε μέταλλο, ούτε τσιμέντο. Ένας από τους επικεφαλής της μεγαλύτερης ομάδας αρχιτεκτόνων της χώρας ανακοίνωσε ότι η ανακατασκευή της οροφής της Παναγιάς των Παρισίων πρέπει οπωσδήποτε να γίνει με το αρχικό ξύλο.

Η παρέμβαση του Eric Wirth της Ένωσης Γάλλων Αρχιτεκτόνων έρχεται μετά τη διαμάχη που προκάλεσε η επιθυμία του Εμανουέλ Μακρόν, το μνημείο του 13ου αιώνα να αποκτήσει μια πιο σύγχρονη αίσθηση.

Ο Wirth απάντησε ότι το πιο σύγχρονο και οικολογικό υλικό σήμερα είναι το ξύλο, το οποίο είναι και πιο ανθεκτικό σε περίπτωση φωτιάς σε σχέση με τις εναλλακτικές, ενώ ταυτόχρονα παγιδεύει τον άνθρακα. Ο ίδιος αναφέρει ότι η ξύλινη οροφή, όπως η αυθεντική, θα εγγυηθεί τη δομική ακεραιότητα του καθεδρικού, ο οποίος βρίσκεται ακόμη υπό την απειλή κατάρρευσης, και τονίζει ότι αν δεν είχε κατασκευαστεί με ξύλο, δεν θα υπήρχε εδώ και 800 χρόνια. Ακόμη και με όλες τις χημικές, προστατευτικές ουσίες, το μέταλλο στη φωτιά θα είχε αντέξει για μισή ώρα κι έπειτα θα είχε γυρίσει, τραβώντας μαζί του και τους τοίχους κι έτσι όλα θα είχαν καταρρεύσει.

Όπως δηλώνει ο ίδιος, υπάρχουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες ούτως ώστε να ξαναχτιστεί η Νοτρ Νταμ ακριβώς όπως ήταν, αν και η ανακατασκευή του μπορεί να πάρει περισσότερο από τα πέντε χρόνια που έθεσε ο Μακρόν.

Να σημειώσουμε ότι μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 992 εκατομμύρια ευρώ από όλο τον κόσμο, από 1 ευρώ από ένα παιδί στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέχρι 200 εκατομμύρια ευρώ από τον γάλλο δισεκατομμυριούχο Bernard Arnault.