Το Περού θα φυτέψει ένα εκατομμύριο δέντρα γύρω από το Μάτσου Πίτσου

matsou-pitsou-perou
ΤΕΤΑΡΤΗ, 05 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Η αναδάσωση της αρχαιολογικής περιοχής του Μάτσου Πίτσου μπαίνει στους στόχους του προέδρου του Περού για την προστασία του μνημείου.

Ο περουβιανός πρόεδρος Martin Vizcarra ξεκίνησε πρόσφατα μια εκστρατεία για την αναδάσωση της αρχαίας πόλης, Μάτσου Πίτσου, που αποτελεί το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα του πολιτισμού των Ίνκα. Ο λόγος είναι να προστατευτεί το μεγάλης σημασίας αξιοθέατο –που βρίσκεται στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς από το 1983- από φωτιές και λάσπες.

Ο πρόεδρος δεσμεύτηκε να φυτέψει ένα εκατομμύριο δέντρα στο προστατευόμενο αρχαιολογικό συγκρότημα, το οποίο περιλαμβάνει τρεις συγκεκριμένες περιοχές για γεωργία, στέγαση και θρησκευτικές τελετές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, ο στόχος μπορεί να είναι φιλόδοξος, αλλά αποτελεί δέσμευση για την κυβέρνηση, την περιοχή, τον δήμο και όλους τους πολίτες που θέλουν να προστατέψουν αυτό το περίφημο αρχαίο μνημείο.

Ειδικοί περιβαλλοντολόγοι τόνισαν τη σημασία των δέντρων για την προστασία όχι μόνο του μνημείου, αλλά ολόκληρης της περιοχής με τη χλωρίδα και την πανίδα της

Να σημειώσουμε ότι η περιοχή βρίσκεται σε κίνδυνο από τις κατολισθήσεις λάσπης που δημιουργούνται από τις ισχυρές βροχοπτώσεις τον χειμώνα, ενώ οι φωτιές στα δάση αποτελούν άλλον ένα κίνδυνο το καλοκαίρι.

Η δεντροφύτευση είναι το δεύτερο μέτρο που έχει παρθεί τους τελευταίους οκτώ μήνες για την προστασία του Μάτσου Πίτσου, καθώς τον Μάιο είχε ανακοινωθεί ο περιορισμός πρόσβασης σε τρεις περιοχές κλειδιά, προκειμένου να αποφευχθεί η μεγαλύτερη φθορά τους: στον Ναό του Ήλιου, στον Ναό του Κόνδορα και στην πέτρα Intihuanata.

To 2017, μάλιστα, το Περού είχε μειώσει τον αριθμό των επισκεπτών σε κάτω από 6 χιλιάδες την ημέρα σε δύο δόσεις.