Πάμε Πήλιο για σκι;

pilio-xioni
ΤΡΙΤΗ, 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Το βουνό των Κενταύρων, εκτός από τα πανέμορφα, παντός καιρού, χωριά του, φημίζεται και για το παιχνίδι με το χιόνι, ειδικά στο πανέμορφο χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για όλους, ακόμη κι αυτούς που δεν αναζητούν την περιπέτεια κι απλώς θέλουν να χαλαρώσουν.

Η Πορταριά, η Τσαγκαράδα, η Ζαγορά, η Μακρινίτσα μπορεί να είναι μερικά από τα χωριά που προσελκύουν τους περισσότερους επισκέπτες κάθε χρόνο, αλλά οι επιλογές δεν τελειώνουν εκεί. Ειδικά αν έχετε σκοπό να αποδράσετε ένα διήμερο με στόχο να απολαύσετε το χιόνι, να κάνετε σκι, snowboard και να χαλαρώσετε πίνοντας ζεστή σοκολάτα, υπάρχει άλλη μια επιλογή που πρέπει να εξετάσετε και βρίσκεται κοντά στο χιονοδρομικό: τα Χάνια.

Πρόκειται για ένα χωριό στο ανατολικό Πήλιο, που βλέπει την πόλη του Βόλου στα δυτικά, χτισμένο σε ένα από τα υψηλότερα σημεία του Πηλίου, σε υψόμετρο 1200 μέτρων, περικυκλωμένο από δάση οξιάς, ελάτων και καστανιάς. Τέτοια εποχή παίρνει τη μορφή καταφυγίου, ενώ το καλοκαίρι μετατρέπεται πιο πολύ σε μια όαση δροσιάς. Μπορεί να μην είναι τόσο δημοφιλές όσο η Πορταριά και η Ζαγορά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι του λείπουν καταλύματα, καφετέριες, εστιατόρια και ταβέρνες, όπου πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε φασολάδα και παραδοσιακό σπετσοφάι. Κι αφού ξεκουραστείτε και χορτάσετε, ετοιμαστείτε για το μέρος το οποίο φημίζονται τα Χάνια: το χιονοδρομικό στις Αγριόλευκες, μόλις 2 χιλιόμετρα μακριά (και περίπου 8 χιλιόμετρα από τον Άγιο Λαυρέντιο και 27 χιλιόμετρα από τον Βόλο), σε υψόμετρο 1529 μέτρα.

Η ιδιομορφία του χιονοδρομικού αυτού είναι ότι βρίσκεται σε υψόμετρο που είναι εκπληκτικά χαμηλό για χιονοδρομικό κέντρο, που σημαίνει ότι του προσδίδει ιδιαιτερότητες στη χιονόπτωση, τη μορφολογία του εδάφους αλλά και το κλίμα, που σίγουρα θα χαρίσουν κάτι διαφορετικό στην εμπειρία σας..

Εκεί θα βρείτε 5 πίστες συνολικού μήκους 15 χιλιομέτρων, με τις 4 κύριες πίστες για σκι καταβάσεων να είναι εγκεκριμένες από τη Διεθνή Ομοσπονδία Χιονοδρομίας (FIS). Ταυτόχρονα, τους πιο… σκληροπυρηνικούς περιμένει μια πίστα δρόμου αντοχής (Lang-Lauf), μήκους 5 χιλιομέτρων, μοναδική για το φυσικό της περιβάλλον καθώς η κατάβαση γίνεται ανάμεσα σε οξιές, αγριόλευκες, καστανιές και θέα στο Αιγαίο.

Κι αν σας τρομάζει η ιδέα του χιονοπέδιλου λόγω απειρίας, μπορείτε να παρακολουθήσετε μάθημα στη σχολή σκι, αλλά και για snowboard, που διαθέτει το χιονοδρομικό, με ειδικά τμήματα για παιδιά τριών ετών και άνω, ενώ δεν λείπει φυσικά και η ύπαρξη ιατρείου από τις εγκαταστάσεις.

Αν πάλι σας εξιτάρει η πεζοπορία, τότε σίγουρα θα γνωρίζετε ότι το Πήλιο είναι ξακουστό για τα μονοπάτια του, χάρη στο παλιό οδικό δίκτυο της περιοχής, που είναι χτισμένο από παλιούς τεχνίτες της πέτρας. Εκεί μπορείτε να περπατήσετε στα καλντερίμια του και να γνωρίσετε ακόμα καλύτερα την περιοχή, με την πλούσια βλάστηση, τα πέτρινα σπίτια, τα τοξωτά γεφύρια, τις πηγές και τα παλιά λιθόστρωτα. Συγκεκριμένα, στο Πήλιο θα βρείτε ένα δίκτυο 29 πανέμορφων διαδρομών, συνολικού μήκους 190 χιλιομέτρων, με τη διαδρομή Κισσός (540μέτρα)–Αγριολεύκες (1470 μέτρα)–Αγ.Γεώργιος Νηλείας(600 μέτρα) να βολεύει ιδιαίτερα και όσους βρίσκονται στο χιονοδρομικό.

Κι αφού σας εξουθενώσει το παιχνίδι με το χιόνι και η πεζοπορία, μπορείτε να κατευθυνθείτε προς το Loaded Lodge, ένα πολυτελές σαλέ ευρωπαϊκών προδιαγραφών, όπου θα χαλαρώσετε με θέα το χειμωνιάτικο τοπίο, θα απολαύσετε το ζεστό σας ρόφημα και θα ξεκουραστείτε σε μια όμορφη και ζεστή ατμόσφαιρα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο χειμώνας στο Πήλιο είναι όπως τον φανταζόμαστε, αλλά δεν έχουμε την ευκαιρία να τον ζήσουμε στην πόλη.