Τα απαγορευμένα ταξίδια του 2020

barosia-kupros
ΔΕΥΤΕΡΑ, 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Κάποιοι από τους πιο συγκλονιστικούς προορισμούς του πλανήτη μπορεί να είναι απίθανο –ή σχεδόν απίθανο- να τους επισκεφτεί κάποιος λόγω παραγόντων όπως πόλεμοι, φυσικές καταστροφές, υπερτουρισμός… Υπάρχουν, όμως, και πιο περίεργοι λόγοι που βγάζουν κάποια μέρη εκτός της ταξιδιωτικής μας λίστας. Όπως και να’χει, στους παρακάτω προορισμούς δεν πρόκειται να καταφέρουμε να φτάσουμε σύντομα.

Βαρώσια, Κύπρος
Πριν το 1974, τα Βαρώσια ήταν η σύγχρονη τουριστική περιοχή στα νότια της Αμμοχώστου και στην ακτογραμμή τους μπορούσε να συναντήσει κανείς celebrities όπως τη Ελίζαμπεθ Τέιλορ και την Μπριζίτ Μπαρντό. Μετά την τουρκική εισβολή, όμως, το 1974, οι κάτοικοι έφυγαν και η πόλη τέθηκε υπό τουρκικό έλεγχο και παρέμεινε εγκαταλελειμμένη υπό την κατοχή των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από τότε. Η είσοδος απαγορεύεται για τον κόσμο, με κίνδυνο πυροβολισμού και το μέρος αποτελεί πλέον μια πόλη-φάντασμα. Αν και υπάρχουν αναφορές ότι πρόκειται να γίνουν έργα ανάπτυξης, τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα.

Νησί Βόρειο Sentinel, Ινδία
Πρόκειται για ένα μικρό νησί στον Ινδικό Ωκεανό, το οποίο είναι επισήμως εκτός ορίων για όλους τους επισκέπτες. Οι κάτοικοί του, οι Σεντινελέζοι, ζουν εκεί εντελώς αποκομμένοι από τον έξω κόσμο και η κυβέρνηση της χώρας απαγορεύει κάθε επαφή με τη φυλή, αρχικά για να τους προστατέψει από ασθένειες, αλλά και γιατί η φυλή δεν είναι καθόλου φιλική προς τους επισκέπτες. Ο αμερικανός ιεραπόστολος John Allen Chau σκοτώθηκε όταν μπήκε παράνομα στο νησί το 2018 και οι προσπάθειες να φέρουν πίσω τη σορό του εγκαταλείφθηκαν λόγω των φόβων για περαιτέρω επιθέσεις.

Poveglia, Ιταλία
Το περίεργο αυτό νησί στη λίμνη της Βενετίας είναι απαγορευμένο για τους τουρίστες εδώ και χρόνια. Όταν η πανούκλα χτύπησε την Ιταλία τον 17ο αιώνα, χιλιάδες ασθενείς έμειναν σε καραντίνα στο νησί κι έκτοτε θεωρείται ένα από τα πιο στοιχειωμένα μέρη του πλανήτη. Λέγεται, μάλιστα, ότι εκεί άνοιξε ένα άσυλο τη δεκαετία του ’20 και ότι οι γιατροί πραγματοποιούσαν εκεί μακάβρια πειράματα στους ασθενείς, αν και αυτό δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από μια φήμη. Το 2014, το νησί πουλήθηκε στον επιχειρηματία Luigi Brugnaro, ο οποίος δήλωσε ότι θα ανακαίνιζε τα κτίρια του νησιού, ώστε να ξαναζωντανέψει, αλλά ακόμη δεν έχει γίνει καμία κίνηση.

Surtsey, Ισλανδία
Αν ψάξετε σε έναν παλιό χάρτη της Ισλανδίας το νησί αυτό, το πιθανότερο είναι να μην το βρείτε, αφού δημιουργήθηκε έπειτα από μια σειρά σεισμών στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Έκτοτε, οι επιστήμονες το έχουν κρατήσει ως εργαστήριο κι αν δεν ανήκετε σε κάποια επιστημονική κοινότητα, τότε μάλλον δεν θα μπορέσετε να πλησιάσετε. Διαθέτει, πάντως, εκπληκτική χλωρίδα και πανίδα, την οποία μελετούν οι επιστήμονες και σίγουρα δεν θέλουν κάποιον να την καταπατήσει.

Sana’a, Υεμένη
Η πρωτεύουσα της Υεμένης είναι μια από τις παλαιότερες και… υψηλότερες πόλεις του κόσμου, αλλά ταυτόχρονα και από τις πιο μαγευτικές, με την Παλιά Πόλη να κυριεύεται από ισλαμικά και οθωμανικά κτίρια. Το μέρος κατοικείται για πάνω από 2.500 χρόνια και η εκπληκτική αρχιτεκτονική του, του έχει εξασφαλίσει μια θέση στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Πολλά από τα σπίτια εκεί έχουν χτιστεί με φυσικά υλικά και το μεγαλύτερο μέρος της Παλιάς Πόλης έχει χτιστεί πριν τον 11ο αιώνα. Οι πολιτικές αναταραχές, όμως, θέτουν την πόλη σε κίνδυνο και ένα ταξίδι προς τα εκεί δεν είναι ασφαλές.

commons.wikimedia.org
Περιοχή 51, Νεβάδα
Ίσως το πιο έντονα φυλαγμένο μυστικό, η Περιοχή 51 είναι ένα μεγάλο στρατιωτικό αεροδρόμιο στη νότια όχθη της Λίμνης Γκρουμ στο νότιο τμήμα της Νεβάδα κι έχει πρωταρχικό σκοπό πιθανότατα την εξέλιξη και δοκιμή πειραματικών αεροσκαφών και οπλικών συστημάτων. Η έντονη μυστικότητα που περιβάλλει τη βάση, όμως, είναι συχνά θέμα για διάφορες θεωρίες συνωμοσίας και θεάσεις Άγνωστου Ταυτότητας Ιπτάμενων Αντικειμένων (ΑΤΙΑ). Υπάρχουν όμως κάποιοι επιστήμονες που πιστεύουν ότι σε εκείνη τη βάση η αμερικανική κυβέρνηση κατασκευάζει αεροσκάφη παρόμοια με ΑΤΙΑ.

Τιμπουκτού, Μάλι
Υπήρχε πάντα μια μυθική ατμόσφαιρα γύρω από αυτή την αρχαία πόλη, μία από τις μεγαλύτερες και πιο ιστορικές πόλεις του Μάλι, που αποτέλεσε ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα ισλαμικής επιμόρφωσης για αιώνες. Ανήκει στη λίστα της UNESCO με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, αλλά έχει δεχτεί επιθέσεις από ισλαμιστές εξτρεμιστές και γι’ αυτό ο αριθμός των τουριστών έχει μειωθεί δραματικά. Η σημαντική του θέση στα κύρια εμπορικά μονοπάτια του έχει χαρίσει πλούτο και οι έμποροι αλατιού συνεχίζουν τη διαδρομή παρά τους κινδύνους.

Maya Bay, Ταϊλάνδη
Αν έχετε δει την ταινία «Η Παραλία» με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, τότε σίγουρα ξέρετε πού αναφερόμαστε. Η Maya Bay, αν και πανέμορφη, έχει γεμίσει με τόσους τουρίστες τα τελευταία χρόνια που εκτιμάται ότι περίπου το 80% του κοραλλιογενούς υφάλου της έχει καταστραφεί λόγω μόλυνσης από τον υπερτουρισμό. Η κατάσταση φαίνεται πως έφτασε στο απροχώρητο και οι Αρχές έκλεισαν την παραλία για τους τουρίστες τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2021, με στόχο την αποκατάσταση του οικοσυστήματος.