Ανεβαίνουμε σε τέσσερα πανέμορφα βουνά της Ελλάδας

taigetos
ΤΕΤΑΡΤΗ, 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Τον χειμώνα μας αρέσει να φοράμε τα χοντρά μας ρούχα, να ανεβαίνουμε σε υψόμετρο και να αγναντεύουμε τη θέα από ψηλά, από τα πιο όμορφα βουνά της χώρας.

Ο Ταΰγετος και τα χωριά του
Μονοπάτια, φαράγγια, πέτρινα γεφύρια, χωριά, διαδρομές, έλατα, μαυρόπευκα, ρέματα, μικρά ποτάμια… Όλα αυτά μαζί συνθέτουν την εικόνα του Ταϋγέτου, της οροσειράς της Πελοποννήσου που εκτείνεται μεταξύ των λεκανών Μεγαλόπολης, Ευρώτα και Μεσσηνίας και μετρά 2.407 μέτρα στην ψηλότερη κορυφή του, τον Αγιολιά. Είναι γνωστός και ως Πενταδάκτυλος, λόγω των πέντε κορυφών του και στις πλαγιές του συναντάμε εκτός από μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας, με 25 αποκλειστικά ενδημικά είδη, πολλά μικρά χωριουδάκια, το καθένα με τη δική του μοναδική ατμόσφαιρα, κάποια εγκαταλελειμμένα, άλλα όχι, όλα, όμως με κύριο γνώρισμα τους τη φύση, το νερό και το παραδοσιακό τους χρώμα. Στα βορειοανατολικά συναντάμε το Γεωργίτσι, που έχει και τον τίτλο «το μπαλκόνι του Ταϋγέτου», ενώ άλλα όμορφα χωριά που αξίζει να επισκεφτείτε είναι το Καστόρι, η Νέδουσα, η Αρτεμισία και το Λεοντάρι.

Το αγέρωχο Μαίναλο
Το Μαίναλο υψώνεται στον νομό Αρκαδίας της Πελοποννήσου φτάνοντας τα 1981 μέτρα και απλώνεται από το υψίπεδο της Τρίπολης, μέχρι το φαράγγι του Λούσιου και από την λίμνη του Λάδωνα μέχρι την Μεγαλόπολη, σε ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς και οργανωμένων τουριστικών υποδομών. Βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου και καταλαμβάνει σχεδόν όλο τον βόρειο νομό Αρκαδίας, ενώ από αυτό πηγάζουν δύο παραπόταμοι του Αλφειού, ο Λούσιος, κοντά στο χωριό Καρκαλού (με ένα περίφημο φαράγγι) και ο Ελισσώνας, ανάμεσα στα χωριά Πιάνα και Αλωνίσταινα. Στο Μαίναλο θα συναντήσετε ένα υπέροχο δάσος με έλατα, πηγές, αλλά και υπέροχες διαδρομές και παραδοσιακούς πετρόκτιστους γύρω οικισμοί με τα αρχοντικά και τις εκκλησίες τους, ενώ δεν λείπουν οι αρχαιολογικοί χώροι (Αρχαία Γόρτυνα και Αρχαία Λυκόσουρα) και τα ιστορικά μνημεία, τα παλιά μοναστήρια, οι εκκλησίες και τα μέρη λαογραφικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Η Δημητσάνα,  η Στεμνίτσα, η Καρύταινα με το όμορφο κάστρο της, η Ελάτη, η Βλαχέρνα και η κωμόπολη Βυτίνα είναι από τα πιο τουριστικά μέρη της περιοχής που μπορείτε να επισκεφτείτε.

Ο πανύψηλος Όλυμπος
Το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.918 μέτρα στον Μύτικα, την υψηλότερη κορυφή) και το δεύτερο σε ύψος βουνό στα Βαλκάνια δεν θα γινόταν να λείπει από αυτή τη λίστα, γνωστό παγκοσμίως κυρίως για το μυθολογικό του πλαίσιο. Εκεί, λοιπόν, που κατοικούσε το δεδεκάθεο, απλώνεται μια περιοχή σπουδαίας βιοποικιλότητας που προκαλεί κάθε χρόνο χιλιάδες φυσιολάτρες για περιήγηση και χαλάρωση σε οργανωμένα καταφύγια με ποικίλες ορειβατικές και αναρριχητικές διαδρομές. Αποτελεί, μάλιστα, την πρώτη περιοχή για την οποία εφαρμόστηκε πριν από 50 χρόνια, ειδικό καθεστώς προστασίας στην χώρα μας με την κήρυξή του ως Εθνικού Δρυμού το 1938. Στους ανατολικούς πρόποδες του βουνού, το Λιτόχωρο αποτελεί ορμητήριο για τους περισσότερους, αφού από εκεί ξεκινούν και οι δύο ομορφότερες διαδρομές για ανάβαση στην κορυφή. Ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι ένας ακόμη δημοφιλής προορισμός, ενώ στον Κάτω Όλυμπο σας περιμένει η Ραψάνη για κρασί, το «μπαλκόνι του Ολύμπου» ή αλλιώς το χωριό Κρανιά, η καταπράσινη Καλλιπεύκη και η Καρυά.

Ο δημοφιλής Παρνασσός
Μια βολική ορεινή απόδραση από την Αθήνα, ο Παρνασσός επιφυλάσσει παιχνίδι με το χιόνι στο χιονοδρομικό του, κοσμοπολίτικη ζωή στην όμορφη Αράχωβα, αλλά και χαλάρωση με φόντο το ορεινό τοπίο. Η Αράχωβα, σκαρφαλωμένη στα 968 μέτρα αποτελεί το πιο διάσημο από τα χωριά του και το πιο αγαπητό στους λάτρεις της διασκέδασης, αλλά οι επιλογές δεν σταματούν εκεί. Η Αγόριανη σας περιμένει με δάση από έλατα, πλακόστρωτη πλατεία με πλατάνια, καταρράκτη και νερά να ρέουν, πέτρινα μονοπάτια και εκκλησάκια του 19ου αιώνα, ενώ στις ανατολικές πλαγιές του Παρνασσού, η αμφιθεατρικά χτισμένη Δαύλεια αποτελεί ιδανικό προορισμό για όλο το χρόνο, αφού δίνει τη δυνατότητα το χειμώνα να συνδυάσετε διακοπές με χειμερινά σπορ και το καλοκαίρι να μεταβείτε στις κοντινές παραλίες, συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα. Η Αλίαρτος, η Τιθορέα, η Αμφίκλεια, η Ελάτεια είναι μερικά ακόμη χωριά που μπορείτε να επισκεφτείτε και αν θέλετε χαλάρωση και αλπικό τοπίο, κατευθυνθείτε προς Ίταμο/Επτάλοφο και απολαύστε τη διαμονή σας στο Elatos Resort, ένα θέρετρο χωμένο μέσα στα έλατα.