Ποιες πόλεις της Ευρώπης είναι φιλικές προς άτομα με αναπηρία

parko-anapiria-karotsaki
ΤΡΙΤΗ, 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα στενά μονοπάτια και τα μεσαιωνικά κτίρια είναι σίγουρα πανέμορφα στοιχεία των ευρωπαϊκών πόλεων, αλλά σε περιπτώσεις ταξιδιωτών με αναπηρικό καροτσάκι, ορισμένοι προορισμοί δεν είναι και τόσο φιλικοί. Άλλοι πάλι διευκολύνουν την κατάσταση. Όπως οι παρακάτω.

Άμστερνταμ
Η ολλανδική πρωτεύουσα δεν είναι μόνο ειδυλλιακή, με τα κανάλια και την ατμόσφαιρά της, αλλά σκοράρει και 4 στα 5 σύμφωνα με το skyscanner όσον αφορά την προσβασιμότητα από ΑμεΑ. Τα περισσότερα αξιοθέατα της πόλης είναι φιλικά προς αμαξίδια, πέραν του σπιτιού της Άννας Φρανκ, ενώ ένα από τα πιο εύκολα προσβάσιμα είναι το The Heineken Experience. Με την αγορά εισιτηρίου δίνεται και ένας χάρτης με φιλικές προς αναπηρικά καροτσάκια διαδρομές, αν και συνολικά η διαδρομή είναι βατή. Στο παλιό αυτό ζυθοποιείο, μπορεί κάποιος να δει πώς παράγεται η διάσημη ολλανδική lager και ναι, μπορεί κιόλας να τη δοκιμάσει και να πάρει προσωποποιημένο μπουκάλι, για να το αξιοποιήσει έπειτα σε πικ νικ στο Vondelpark. Ακόμη, οι βόλτες με τις βάρκες στα κανάλια προσφέρουν προσβασιμότητα προς αναπηρικά καροτσάκια, ενώ υπάρχει πρόβλεψη ακόμη και για ποδηλατάδες για ΑμεΑ.

Βαρκελώνη
Η ηλιόλουστη καταλανική πρωτεύουσα είναι μια από τις πιο φιλικές της Ευρώπης προς αμαξίδια, με τους περισσότερους σταθμούς μετρό να διαθέτουν ανελκυστήρα και τα λεωφορεία να έχουν ράμπες. Η μεσαιωνική παλιά πόλη δεν έχει πλακόστρωτα και το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου είναι επίπεδο, ενώ αν κάποιος θέλει να θαυμάσει την πόλη από ψηλά, μπορεί να κάνει βόλτα με ηλεκτρικό αυτοκίνητο από το Montjuic Cable Car, όπου κάθε αυτοκίνητο προσαρμόζεται για όσους έχουν αμαξίδιο. Τα περισσότερα αξιοθέατα είναι επίσης προσβάσιμα, κι ακόμη κι αν κάποιος δεν μπορεί να φτάσει στην κορυφή της Sagrada Familia, μπορεί να μπει μέσα και να δει τα περισσότερα μέρη του πανέμορφου καθεδρικού του Antoni Gaudi, όπου πραγματοποιούνται ξεναγήσεις και ειδικά για άτομα με αναπηρικά καροτσάκια. Στη διάσημη αγορά La Boqueria υπάρχουν ράμπες για εύκολη πρόσβαση, ενώ το καλοκαίρι, υπάρχει μέρμνα για ράμπες και στις περισσότερες παραλίες, με την Nova Icària και την Barceloneta να προσφέρουν υπηρεσίες βοήθειας για κολύμπι, με παροχή αδιάβροχων αμαξιδίων, σωσιβίων ειδικών αποδυτηρίων κ.ο.κ. κατά την περίοδο αιχμής.

Βερολίνο
Η πρωτεύουσα της Γερμανίας είναι ιδανική πόλη να εξερευνήσει κάποιος με αμαξίδιο, καθώς διαθέτει πλατιά πεζοδρόμια και η δημόσια συγκοινωνία είναι απολύτως προσβάσιμη. Όσον αφορά τη μετακίνηση με αμαξίδιο, το σκορ της είναι 4 στα 5 στις περισσότερες κατηγορίες, από πεζοδρόμια μέχρι ξενοδοχεία και από αξιοθέατα μέχρι δημόσια συγκοινωνία. Παρ’ όλο που τα φιλικά προς αναπηρικά καροτσάκια ταξί είναι περιορισμένα, τα λεωφορεία διαθέτουν ράμπες, ενώ οι περισσότεροι σταθμοί μετρό έχουν ανελκυστήρα. Υπάρχει, μάλιστα, και εφαρμογή, η accessBerlin, που βοηθά στην εύκολη περιήγηση με συστάσεις για ξενοδοχεία, εστιατόρια και αξιοθέατα, την οποία μπορεί να αξιοποιήσει κάποιος για να βρει τον καλύτερο τρόπο να φτάσει στον προορισμό του. Παρ’ όλο που το Βερολiνο είναι τεράστιο, τα περισσότερα αξιοθέατα βρίσκονται στην κεντρική περιοχή (Mitte), με την Πύλη του Βρανδεμβούργου, το Reichstag και το δημοφιλές πάρκο Tiergarten να απέχουν μόλις μερικά τετράγωνα. Στο κέντρο είναι επίσης και το Νησί των Μουσείων που ανήκει και στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, όπου θα βρείτε πέντε από τα πιο σημαντικά μουσεία της πόλης: το Μουσείο Altes, το Bode, το Pergamon, το Alte Nationalgalerie και το Μουσείο Neues, όλα εύκολα προσβάσιμα.

Βιέννη
Η αυστριακή πρωτεύουσα έχει βγει δεύτερη όσον αφορά το θέμα της προσβασιμότητας και της μεταφοράς σε έρευνα του Alpharooms, με τους βασικούς κόμβους μετακίνησης να διαθέτουν ράμπες και ανελκυστήρες, ενώ ταυτόχρονα τα τρένα, τα τραμ και τα λεωφορεία είναι χαμηλά και κάνουν στάσεις σε υπερυψωμένες πλατφόρμες διεκολύνοντας την είσοδο των αμαξιδίων. Και τα πεζοδρόμια, όμως, που είναι επίπεδα και καλοδιατηρημένα, επιτρέπουν την εύκολη μετακίνηση, ειδικά στην Stephanplatz, την πεζοδρομημένη καρδιά της Παλιάς Πόλης. Αν και οι μπαρόκ αρχιτέκτονες της αυστρο-ουγγρικής αυτοκρατορίας δεν είχαν σκεφτεί τα άτομα με αναπηρία όταν έχτιζαν τα παλάτια, παρ’ όλ’ αυτά η πόλη έχει μεριμνήσει και τα περισσότερα αξιοθέατα είναι εύκολα προσβάσιμα. Κάποια, μάλιστα, όπως η Staatsopera (η λυρική) και η Spanish Riding School έχουν διαφορετική είσοδο για αμαξίδια. Στο Παλάτι Schönbrunn που πρέπει οπωσδήποτε να δει κάποιος και κάποτε αποτελούσε τη θερινή κατοικία της Πριγκίπισσας Σίσσυ, είναι εύκολο στην πρόσβαση, ενώ το άλλο highlight της πόλης, τα café, έχουν στην πλειοψηφία τους εύκολη είσοδο. Απολαύστε mélange, την τοπική απάντηση στον για καπουτσίνο και μην παραλείψετε να περάσετε από το θρυλικό café Sacher όπου πρωτοδημιουργήθηκε το κέικ σοκολάτας με μαρμελάδα βερίκοκο, γνωστό και ως sachtertorte.

Δουβλίνο
Το Δουβλiνο βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας των ευρωπαϊκών χωρών με την καλύτερη προσβασιμότητα και μετακίνηση για άτομα με αναπηρία σύμφωνα με την μελέτη Alpharooms, ενώ είναι στη δεύτερη θέση στις πόλεις με αξιοθέατα φιλικά προς άτομα με αμαξίδιο. Η ιρλανδική πρωτεύουσα έχει ένα επίπεδο κέντρο που είναι εύκολο να το γυρίσει κανείς με καροτσάκι και παρά τα λιγοστά πλακόστρωτα και τους μικρούς λόφους, δεν παρουσιάζει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα γι’ αυτή την κατηγορία ανθρώπων. Όσοι, όμως, δυσκολευτούν, μπορούν να αξιοποιήσουν τη συγκοινωνία που είναι εύκολα προσβάσιμη, με χαμηλά λεωφορεία και τραμ, ενώ τα τρένα DART διαθέτουν πολύ χώρο για καροτσάκια. Τα περισσότερα αξιοθέατα είναι επίσης εύκολα προσεγγίσιμα, με το Guinness Storehouse να διαθέτει ανελκυστήρες σε κάθε όροφο της έκθεσης και τη Guinness Academy να διαθέτει βαρέλια σε χαμηλότερα επίπεδα για όσους βρίσκονται σε καροτσάκι. Στο Trinity College, η υπέροχη βιβλιοθήκη είναι επίσης φιλική προς ΑμεΑ κι αν η μέρα είναι ηλιόλουστη, μην παραλείψετε να κατευθυνθείτε προς τη Merrion Square για να δείτε το άγαλμα του Oscar Wilde και να αγοράσετε έργα τοπικών καλλιτεχνών. Για ποτό, αποφύγετε τα πλακόστρωτα στο Tempe Bar και κατευθυνθείτε στην πεζοδρομημένη Grafton Street και Henry Street, όπου τα περισσότερα bar έχουν εύκολη πρόσβαση. Για φαγητό, η καλύτερη επιλογή είναι η O’Connell Street κοντά στο Ταχυδρομείο.