Ταξίδι στην Αγία Πετρούπολη

agia-petroupoli-naos-tou-sotira-tou-xumenou-aimatos
ΔΕΥΤΕΡΑ, 03 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Ένα χειμωνιάτικο ταξίδι στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και πολιτιστική πρωτεύουσα της Ρωσίας, ξεχωριστό από τα καθιερωμένα.

Αν και η σωστή ονομασία της είναι Αγιοπετρούπολη, Πετρούπολη ή Πόλη του Αγίου Πέτρου, στα ελληνικά την έχουμε μάθει ως Αγία Πετρούπολη και ως μια πόλη που έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ιστορία.

Στη βορειοδυτική Ρωσία και πολύ κοντά στα σύνορα της χώρας με τη Φινλανδία, στο σημείο που ο ποταμός Νέβας εκβάλλει στη Βαλτική Θάλασσα, η Αγία Πετρούπολη είναι κτισμένη επάνω σε ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών, που χωρίζονται από φυσικά και τεχνητά κανάλια και επικοινωνούν μεταξύ τους με γέφυρες. Εμπνευσμένη από το Άμστερνταμ και συγκρινόμενη με τη Βενετία, η πόλη αυτή συνδυάζει κουλτούρα και αριστοκρατικότητα, το μοντέρνο με το παραδοσιακό, την ιστορία με το σύγχρονο πολιτισμό και αποτελεί έναν μοναδικό προορισμό.

Ολόκληρη η πόλη αποκαλείται και «πρωτεύουσα του Βορρά» καθώς αποτελεί μια τεράστια ανοιχτή έκθεση μνημειακής, διακοσμητικής αρχιτεκτονικής. Είναι γεμάτη μεγαλοπρεπή κτίρια με εξαιρετικές λεπτομέρειες, κήπους και πάρκα, πλατιές λεωφόρους, σκαλιστές γέφυρες, αγάλματα και μνημεία και όπως καταλαβαίνετε δεν είναι τυχαίο που συχνά αποκαλείται ανοιχτό μουσείο του μπαρόκ και του νεοκλασικισμού.

Η Εκκλησία του Ρέοντος Αίματος στο βάθος

Ιδιαίτερη χροιά της δίνει ο Νέβας και το πλήθος των καναλιών (λέγεται και «Πόλη των 300 γεφυρών»), ενώ ακόμη πιο ξεχωριστή γίνεται η πόλη τον Ιούνιο, όταν σημειώνονται και οι λεγόμενες «λευκές νύχτες». Τότε, ο ουρανός φαίνεται να μη σκοτεινιάζει ποτέ λόγω της θέσης της Αγίας Πετρούπολης κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, αφήνοντας μια πολύ περίεργη αίσθηση στον επισκέπτη που δεν έχει ξαναζήσει κάτι παρόμοιο.  

Ανάμεσα στα σημαντικά αξιοθέατα που πρέπει να δείτε είναι το Κάστρο και καθεδρικός ναός Πέτρου και Παύλου, που βρίσκεται στο νησί Hare στη βόρεια όχθη του ποταμού Νέβα και χτίστηκε για προστασία από πιθανές επιθέσεις των δυνάμεων της Σουηδίας. Μέσα στο κάστρο βρίσκεται και ο καθεδρικός ναός Πέτρου και Παύλου, που κατασκευάστηκε μεταξύ 1713 και 1733.

Σημαντικό αξιοθέατο είναι και το Μουσείο Ερμιτάζ που φιλοξενεί μια πλούσια συλλογή από ρωσικά και όχι μόνο έργα τέχνης και αποτελείται από συνολικά έξι κτίρια, με μεγαλύτερο και εντυπωσιακότερο το Χειμερινό Ανάκτορο της Αγίας Πετρούπολης.

Το Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη

Πρέπει, επίσης, να περάσετε οπωσδήποτε από την Πλατεία του Παλατιού και στήλη του Αλεξάνδρου, την κεντρική πλατεία της Αγίας Πετρούπολης και το σημείο πολλών σημαντικών ιστορικών γεγονότων, συμπεριλαμβανομένης της «Ματωμένης Κυριακής» του 1905 και της Οκτωβριανής Επανάστασης του 1917. Η πλατεία στολίζεται από την εντυπωσιακή στήλη του Αλεξάνδρου, ένα μνημείο για τον αυτοκράτορα Αλέξανδρο, που είναι από κόκκινο γρανίτη και έχει στην κορυφή του το άγαλμα ενός αγγέλου που κρατάει ένα σταυρό.

Η λεωφόρος Νιέφσκι είναι ο πιο διάσημος δρόμος της πόλης, με πολλά αξιοθέατα πολυτελή καταστήματα και εστιατόρια, παλάτια, μουσεία και καθεδρικούς ναούς, που πρέπει να περπατήσετε, ενώ σημαντική είναι επίσης και η Εκκλησία του Ρέοντος Αίματος. Το «αίμα» στο όνομα της εκκλησίας αναφέρεται στον Αλέξανδρο II, ο οποίος δολοφονήθηκε στο σημείο αυτό, δίπλα στο κανάλι Griboedov, το 1881.

Ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Ισαάκ είναι ο μεγαλύτερος ναός της πόλης, ενώ ανάμεσα στα μουσεία της πόλης θα βρείτε και το τελευταίο σπίτι του ρώσου συγγραφέα Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο το 1971.

Γενικότερα η Αγία Πετρούπολη θεωρείται ένα κόσμημα αρχιτεκτονικής και θησαυροφυλάκιο Τέχνης που αξίζει να βάλετε στην ταξιδιωτική σας ατζέντα.