Επτά σύγχρονες πόλεις με αρχαία θεμέλια

touloum-meksiko
ΤΡΙΤΗ, 04 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Όλες οι πόλεις του κόσμου έχουν τη δική τους ιστορία. Σήμερα θα ρίξουμε μια ματιά σε πόλεις που αναδύθηκαν και διατηρούν τα αρχαία τους, όπως η Αθήνα, αποκαλύπτοντας τον αρχαίο πολιτισμό τους στις όμορφες γωνιές τους, διατηρώντας το σύγχρονο στοιχείο, φανερώνοντας όμως ταυτόχρονα με κάθε ευκαιρία την κληρονομιά τους.

Τουλούμ, Μεξικό
Στην άκρη της ακτογραμμής του Μεξικού, άνθισε κάποτε αρχαίος πολιτισμός με τα αρχαία της πόλης Τουλούμ να χρονολογούνται πίσω στο 564 π.Χ. Οι ιστορικοί, μάλιστα, πιστεύουν ότι σε αυτή η πόλη χτίστηκε και κατοικήθηκε από τους Μάγια. Πηγαίνοντας μπροστά μερικές χιλιάδες χρόνια, η Τουλούμ κατοικείται από 20 χιλιάδες ανθρώπους και προσελκύει πολλούς τουρίστες καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς για τις υπέροχες παραλίες της και τα καλοδιατηρημένα αρχαία της.

Λίμα, Περού
Οι Ίνκας ήταν ένας πολιτισμός και αυτοκρατορία της Νότιας Αμερικής που δημιουργήθηκε γύρω στο 1400. Δυστυχώς, με το πέρασμα των χρόνων κάποιες αποικίες τους ξεχάστηκαν, αλλά κατά τη δεκαετία του ’50 ανακαλύφθηκε μια πυραμίδα, η Huaca Huallamarca. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η αρχαία αυτή κατασκευή χρησιμοποιούνταν από τους Ίνκας και τη φυλή Hullala περισσότερα από 2 χιλιάδες χρόνια πριν, ενώ αποτελεί κορυφαίο τουριστικό αξιοθέατο στην περιοχή San Isidro.

Παρίσι, Γαλλία
Θεωρείται μια από τις πιο ρομαντικές πόλεις του κόσμου, γι’ αυτό και άλλωστε ονομάζεται Πόλη του Φωτός και του Έρωτα. Αυτό, όμως, που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι, πέρα από τα κρουασάν και τη μόδα, είναι ότι το Παρίσι στην πραγματικότητα χτίστηκε πάνω στα λείψανα πάνω από 6 εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι κατακόμβες του Παρισιού είναι μια σειρά από υπόγεια οστεοφυλάκια που χτίστηκαν γύρω στο 1786 και περίπου 300 χιλιάδες άνθρωποι κάνουν την ξενάγηση του 1,5 χιλιομέτρου κάθε χρόνο. Γενικότερα, όμως, η γαλλική πρωτεύουσα έχει μεγάλο αριθμό ιστορικών και θρησκευτικών κτηρίων, μουσείων, πάρκων και θεάτρων. Στο Παρίσι βρίσκονται περίπου 160 μουσεία, ενώ η Σορβόννη είναι το αρχαιότερο πανεπιστήμιο βόρεια των Άλπεων. Ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα.

Βαρκελώνη, Ισπανία
Η εποχή που κατοικήθηκε για πρώτη φορά η περιοχή της σημερινής Βαρκελώνης είναι ασαφής και τα ερείπια με πολλούς τάφους και στρώματα χρονολογούνται από το 5.000 π.χ. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία αναμόρφωσε την πόλη σε κάστρο (15 π.χ.) και αργότερα οι Ρωμαίοι αποκαλούσαν τη νέα πόλη Barcino, ενώ 2 χιλιάδες χρόνια μετά παρουσιάζει αυξανόμενο πληθυσμό. Σήμερα κατοικούν στη Βαρκελώνη περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι και ένα από τα παλαιότερα αξιοθέατά της είναι ένα νεκροταφείο του 3ου αιώνα, όπου υπάρχουν 70 ρωμαϊκοί τάφοι.

Νιμρούντ, Ιράκ
Περίπου 30 χιλιόμετρα νότια της Mosul στο Ιράκ, βρίσκεται η αρχαία πόλη Νιμρούντ. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, Η Νιμρούντ ήταν η πρωτεύουσα της πρώτης αυτοκρατορίας του κόσμου, το 800 π.Χ. Στις αρχές του 1840, μεγάλα παλάτια και ναοί ανακαλύφθηκαν ξανά, δυστυχώς, όμως, μετά τις καταστροφές του Ισλαμικού Κράτους, πολλά από τα ιστορικά μνημεία καταστράφηκαν, με τους ιστορικούς αρχαιολόγους να κάνουν ό,τι μπορούν για την αποκατάστασή τους.

Μαντουράι, Ινδία
Η Μαντουράι είναι μια από τις παλαιότερες πόλεις στη νότια Ινδία και αρχικά χτίστηκε στο σχήμα άνθους λωτού, περιβάλλοντας έναν ναό. Ο πληθυσμός της σήμερα ξεπερνά τους 1 εκατομμύριο πολίτες και λόγω της εντυπωσιακής ιστορίας του, αλλά και του πλήθους ναών του, προσελκύει πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέπτες τον χρόνο. Πολλοί, μάλιστα, καταφτάνουν εκεί από όλο τον κόσμο για το ετήσιο φεστιβάλ Thiruvizha τον Απρίλιο και τον Μάιο, ένα από τα πιο μεγάλης διάρκειας φεστιβάλ που κρατά ένα μήνα και είναι κυρίως θρησκευτικού τύπου.

Xi’an, Κίνα
Αποτελεί τη γενέτειρα του κινέζικου πολιτισμού και την πρωτεύουσα της επαρχίας Shaanxi στην Κίνα, ενώ εκεί βρίσκεται και η διάσημη στρατιά από τερακότα. Εκεί κυριάρχησαν οι δυναστίες Tang από το 618 μέχρι το 907, ενώ σήμερα είναι γνωστό ως το «υπαίθριο μουσείο της Κίνας» και πρόκειται να συστήσει ένα νέο πρόγραμμα τουρισμού, με 30 νυχτερινές ξεναγήσεις στην πόλη, με σκοπό την παρουσίαση της πλούσιας ιστορικής της κουλτούρας. Το Xi'an εμφανίζει 255% αύξηση στο ενδιαφέρον του κόσμου για το 2020, που σημαίνει ότι ο τουρισμός του απογειώνεται.

Ρώμη, Ιταλία
Αν έχετε επισκεφτεί ποτέ τη Ρώμη και την έχετε περπατήσει, σίγουρα θα έχετε νιώσει σαν να κάνετε ταξίδι στον χρόνο. Ένα από τα βασικά της αξιοθέατα, το Κολοσσαίο, αποτελεί ένα στάδιο που χτίστηκε περίπου 2 χιλιάδες χρόνια πριν, αλλά πέρα από αυτό υπάρχουν κι άλλα αρχαία διαμάντια στην πόλη. Ταξιδιώτες έρχονται από όλο τον κόσμο για να δουν τα υπέροχα αυτά μνημεία, όπως τη Ρωμαϊκή Αγορά που χτίστηκε το 29 π.Χ., το Πάνθεον, ναός αφιερωμένος σε όλες τις θεότητες της Αρχαίας Ρώμης που βρίσκεται στην Piazza della Rotonda και ανακατασκευάστηκε πλήρως στις αρχές του 2ου αιώνα και το Castel Sant’ Angelo, ένα πανύψηλο κυλινδρικό οικοδόμημα στο Πάρκο Αντριάνο, που παραγγέλθηκε αρχικά από το Ρωμαίο Αυτοκράτορα Αδριανό ως μαυσωλείο και χτίστηκε το 139 μ.Χ.