Αυτή η ιταλική πόλη χρεώνει… είσοδο

civita-di-bagnoregio-italia
ΤΡΙΤΗ, 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Μπορεί στην παρούσα φάση η Ιταλία να "παλεύει" με τον κορονοϊό και το βόρειο κομμάτι της να βρίσκεται σε καραντίνα, ταυτόχρονα, όμως, ψάχνοντας τρόπους να δώσει ώθηση στην οικονομία της, μια όμορφη ιστορική πόλη της κεντρικής Ιταλίας χρεώνει είσοδο.

Ο λόγος για την Civita di Bagnoregio, μια πόλη στην κορυφή ενός λόφου στην κεντρική Ιταλία, η οποία κάποτε ήταν γνωστή ως η «πόλη που πεθαίνει». Πλέον, όμως, φαίνεται πως αναγεννάται και αξιοποιεί τον τουρισμό της, χρεώνοντας αρχικά το 2013 κάτι λιγότερο από 2 δολάρια για την είσοδο στην πόλη, αντίτιμο το οποίο πλέον έχει αυξήσει στα 5,60 ευρώ.

Την τελευταία δεκαετία, μάλιστα, ο τουρισμός που ανερχόταν στους μόλις 40 χιλιάδες τουρίστες σε όλη την περιοχή, πλέον φτάνει τους 1 εκατομμύριο τουρίστες μόνο στην Civita di Bagnoregio. Ο αριθμός αυτός, όπως είναι φανερό, είναι αρκετά μεγάλος για μια πόλη που χρειάζεται μόλις 5 λεπτά για να την περπατήσει κάποιος κι έχει μόνο 12 κατοίκους.

Η αύξηση του τουρισμού πέραν των οικονομικών οφελών έχει και τα μειονεκτήματά της. Όπως αναφέρει και ένας ντόπιος σεφ, αυτός ο αριθμός τουριστών σε μια τόσο μικρή πόλη δημιουργεί αναπόφευκτα προβλήματα. Συχνά βλέπουμε ανθρώπους να κάθονται στα σκαλιά της εκκλησίας για να φάνε ή να σκαρφαλώνουν στα τείχη της πόλης για να βγάλουν μια selfie. Μια τόσο μικρή πόλη, χρειάζεται πιο λεπτούς χειρισμούς και περισσότερο σεβασμό.

Η Civita, πάντως φαίνεται να αποτελεί μέρος της τάσης που θέλει και τη Βενετία και την παραλία La Pelosa της Σαρδηνίας να χρεώνουν είσοδο.