Τουρ στα Βαλκάνια: 4 βαλκανικές χώρες και οι ομορφιές τους

slobenia-lioumpliana
ΤΡΙΤΗ, 07 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

Φτιάχνουμε βαλίτσα για πέντε χώρες της βαλκανικής χερσονήσου που συνθέτουν το παζλ της νοτιοανατολικής Ευρώπης και οι τουρίστες αγαπούν όλο και περισσότερο.

Σλοβενία, η γοητευτική
Στο σταυροδρόμι βασικών ευρωπαϊκών πολιτιστικών και εμπορικών δρόμων, στα σύνορα με την Αυστρία, την Ιταλία, την Ουγγαρία και την Κροατία, η Σλοβενία είναι ο τόπος όπου συναντώνται τέσσερις μεγάλες ευρωπαϊκές γεωγραφικές ενότητες: οι Άλπεις, οι Δειναρικές Άλπεις, η Πεδιάδα της Παννονίας και η Μεσόγειος Θάλασσα, με ένα μικρό τμήμα ακτογραμμής κατά μήκος της Αδριατικής Θάλασσας. Η πρωτεύουσά της, η Λιουμπλιάνα, είναι από τις πιο όμορφες ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ η χώρα φημίζεται και για τα κάστρα της, πολλά εκ των οποίων έχουν μετατραπεί σε μουσεία ή ακόμη και ξενοδοχεία –μην χάσετε το κάστρο της πρωτεύουσας στην κορυφή του λόφου, το κάστρο Bled με την υπέροχη θέα στη λίμνη Bled, και το κάστρο Predjama στα 9 χιλιόμετρα από το σπήλαιο Ποστόνια. Αν σας ενδιαφέρει η γαστρονομία, τότε η πόλη που πρέπει να μπει στην ατζέντα σας είναι η Piran, στα νοτιοδυτικά της χώρας, η οποία είναι διάσημη και για την fusion κουζίνα της, με ιταλικές και κροάτικες γεύσεις να κάνουν την εμφάνισή τους σε πολλά σλοβένικα πιάτα.

Βουλγαρία, η οικονομική
Αν μη τι άλλο, η Σόφια, η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας είναι διάσημος low-budget προορισμός, μια μοντέρνα και νεανική πόλη, που συνδυάζει την Ανατολή και τη Δύση με το δικό της τρόπο. Εκεί θα βρείτε από τη μία πεντάστερα ξενοδοχεία και εμπορικά κέντρα και από την άλλη οθωμανικά τζαμιά και μνημεία Κόκκινου Στρατού, μέσα σε μια γκρίζα, αστική αρχιτεκτονική, με μια δόση σοβιετικής χροιάς και αρκετό πράσινο. Ο Καθεδρικός του Αλέξανδρου Νιέφσκι είναι μια σίγουρη στάση που θα κάνετε, αφού αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης και τον δεύτερο μεγαλύτερο ναό των Βαλκανίων. Για επαφή με τη φύση, κατευθυνθείτε στο Borisova Gradina, ένα από τα πιο εντυπωσιακά πάρκα της Σόφιας, νοτιοανατολικά του κέντρου, το οποίο είναι γεμάτο αγάλματα, παρτέρια, λουλούδια και αποτελεί το ιδανικό, χαλαρωτικό μέρος για περίπατο.Αν βρεθείτε στην περιοχή χειμώνα, κατευθυνθείτε στα ski resort που γεμίζουν κόσμο, όπως στο όρος Vitosha που είναι σε μικρή απόσταση με το λεωφορείο από το κέντρο της πόλης.

Κροατία, η καλοκαιρινή
Με πολλά χιλιόμετρα εκπληκτικής ακτογραμμής και μια μυστηριώδη μίξη Ανατολής-Δύσης, η Κροατία δεν θα μπορούσε να μην είναι hot προορισμός των Βαλκανίων, ειδικά το καλοκαίρι. Απέναντι από τις ακτές της, στην Αδριατική θάλασσα, θα βρείτε πανέμορφα νησιά, το καθένα με τα δικά του, ιδιαίτερα αξιοθέατα και μνημεία. Οι πρώην βενετικές νησιώτικες πόλεις Rab και Lošinj, είναι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, αλλά το πιο γνωστό νησί της Κροατίας, είναι το Hvar, με μια πλούσια καλλιτεχνική κληρονομιά και ιστορία και πανέμορφη φύση. Στην πόλη θα βρείτε μπαρ και καφέ που σερβίρουν τοπικά προϊόντα. Φυσικά, μην παραλείψετε από το ταξίδι σας και το μαγευτικό Ντουμπρόβνικ που περιβάλλεται από τείχη και είναι ποιητικά γνωστό ως το «μαργαριτάρι της Αδριατικής», αλλά και ως σκηνικό του πασίγνωστου Game of Thrones.

Σερβία, η ενδιαφέρουσα
Στα κεντρικά Βαλκάνια η Σερβία είναι μια χώρα που τα έχει όλα, από κλασική ευρωπαϊκή ατμόσφαιρα μέχρι άρωμα Βαλκανίων. Αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης κι έχει βρεθεί πολλές φορές στις λίστες με τις best value χώρες. Η πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι, προσφέρει ένα ξέγνοιαστο καλωσόρισμα στους επισκέπτες και τους ξετυλίγει μια λίστα με πολλά πράγματα να δουν. Από «ζωντανά» μουσεία, όπως το Εθνογραφικό Μουσείο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Νίκολα Τέσλα κ.ά., και τον ποταμό Σάβο που είναι παραπόταμος του Δούναβη, μέχρι το εντυπωσιακό φρούριο Καλεμέγκνταν που αποτελεί χαρακτηριστικό της παλιάς πόλης στην κορυφή του λόφου, με το κάστρο, τα παλιά σπίτια και τα στενά σοκάκια που το περιβάλλουν και τη ζωντανή πόλη με τη νυχτερινή σκηνή της το βράδυ, το Βελιγράδι είναι πλούσιο σε εικόνες και επιλογές και ταυτόχρονα οικονομικό. Εκτός Βελιγραδίου, απλώνονται πεδιάδες με φιλόξενα χωριά, καταφύγια, περιοχές για σκι, μονοπάτια για πεζοπορία, κάστρα φωλιασμένα στα βουνά και μοναστήρια «κρυμμένα» σε πανέμορφα εθνικά πάρκα. Κατευθυνθείτε οπωσδήποτε για σκι στο Kopaonik ή στο Zlatibor όπου θα γνωρίσετε μια ρομαντική περιοχή με παραδόσεις και φιλοξενία, με τα βουνά Tara και Šargan στα βόρεια και τους λόφους Murtenica που συνορεύουν με τη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Στον Βορρά, το Novi Sad είναι ένα από τα μέρη που παρέχει όλες τις ανέσεις μιας πόλης, χωρίς το άγχος και τους ρυθμούς μιας πρωτεύουσας, παρ’ όλο που αποτελεί βιομηχανικό και οικονομικό κέντρο της σερβικής οικονομίας. Νότια, προς το Κόσοβο, θα βρεθείτε στο πολιτιστικό κέντρο της περιοχής Raška/Sandžak, το Novi Pazar, όπου υπάρχει μεγάλος πληθυσμός μουσουλμάνων. Εκεί θα μπορέσετε να γευτείτε τούρκικη κουζίνα και καφέ, γνωρίζοντας τα ήθη και τα έθιμα της γειτονικής μας χώρας με τα χαμάμ και τους ισλαμικούς μιναρέδες, ενώ κοντά βρίσκονται και ορθόδοξα μοναστήρια, αλλάζοντας το τοπίο.