Πώς να προστατευτείτε από τον κορωνοϊό αν ταξιδέψετε με αεροπλάνο

koronaios-taksidi-aeroplano
ΤΕΤΑΡΤΗ, 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Με το ξέσπασμα του ιού και την έλευσή του και στην Ευρώπη, ένα ταξίδι με το αεροπλάνο σίγουρα προκαλεί μια μικρή αμηχανία στους ταξιδιώτες. Μπορείτε, όμως, να λάβετε τα μέτρα σας αν ετοιμάζεστε για απογείωση.

Έχοντας υπ’ όψιν τη σοβαρότητα του ιού, αλλά και τα αποτελέσματα έρευνας του MIT που δείχνουν ότι μόλις το 20% των επιβατών σε αεροδρόμια έχουν καθαρά χέρια (δηλαδή τα έχουν πλύνει μέχρι πριν μια ώρα), το λογικό είναι να υπάρχει μια ανησυχία στους ταξιδιώτες. Οι ερευνητές, μάλιστα, αναφέρουν ότι αν το 60% των επιβατών είχαν πραγματικά καθαρά χέρια, θα μπορούσε να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού παγκοσμίως, ακόμη και μέχρι 69%.

Επειδή, όμως, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τι κάνουν οι συνεπιβάτες μας, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας και εκτός από το να τα πλένουμε σωστά, να προφυλαχτούμε κατά την επόμενη πτήση με τους παρακάτω τρόπους.

Χρησιμοποιήστε αντιβακτηριακά μαντηλάκια. Τα μαντηλάκια αυτά περιέχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες και μπορούν να καθαρίσουν τα πάντα στην περιοχή που θα καθίσετε, από το κάθισμα, τα χερούλια, τον δίσκο και τα κουμπιά, μέχρι τη ζώνη και τις περσίδες στον κλιματισμό.  Ειδικά ο δίσκος που βάζουμε το φαγητό μας, έχει βρεθεί ότι έχει τα περισσότερα μικρόβια, γι’ αυτό καθαρίστε τον καλά. Κι αν θέλετε, μοιράστε μαντηλάκια και στους γύρω σας.

Προμηθευτείτε κάλυμμα θέσης. Ίσως είναι μια καλή στιγμή να αγοράσετε επαναχρησιμοποιούμενα καλύμματα θέσης και δίσκου για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Μην ξεχνάτε ότι τα μαξιλαράκια στο κάθισμα είναι επίσης ανάμεσα στις πιο βρόμικες επιφάνειες της καμπίνας του αεροπλάνου, με κάποια να έχουν βγει θετικά σε E.Coli.

Προσέχετε τι ακουμπάτε. Προσπαθήστε να μην ακουμπάτε τα χέρια σας παντού, να τα πλένετε συχνά και προτιμήστε να καθίσετε σε παράθυρο, καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Emory, είναι ίσως το πιο ασφαλές μέρος του αεροπλάνου, καθώς εκεί οι αλληλεπιδράσεις με άλλους συνεπιβάτες είναι μικρότερες.

Σημειώστε ότι ο ιός δεν μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε καθίσματα ή υποβραχιόνια, οπότε ο πραγματικός κίνδυνος είναι η επαφή με άλλο άτομο που φέρει τον ιό. Όσο για τη χρήση μάσκας, κάποιοι ειδικοί αναφέρουν ότι επιτρέπει την εναπόθεση ιών και βακτηρίων γύρω και μέσα σε αυτή, ευνοώντας έτσι την ανάπτυξη ιών και βακτηριδίων, που σημαίνει ότι η συνεχής χρήση της δεν είναι και τόσο προστατευτική στην αποφυγή του ιού. Η υγιεινή των χεριών είναι το νούμερο ένα όπλο σας.