Ποιους προορισμούς να αποφύγετε λόγω κοροναϊού

taksidi-ugeia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 04 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Ο νέος κοροναϊός έχει αναστατώσει τον πλανήτη, οδηγώντας σε πάνω από 3 χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως, και λίγο παραπάνω τους ταξιδιώτες, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο και μπορεί να βρεθούν εν αγνοία τους σε περιοχές με κρούσματα. Τι πρέπει να ξέρετε αν ετοιμάζετε ταξίδι και ποιους προορισμούς να αποφύγετε;

Η κατάσταση με τον κοροναϊό είναι σίγουρα ρευστή με τα δεδομένα και τις ταξιδιωτικές συστάσεις να αλλάζουν συνεχώς. Σταθερά, πλέον, όμως, οι παρακάτω προορισμοί είναι στη λίστα με τους απαγορευμένους ή επίφοβους για αυτή την περίοδο.

Κίνα: Ένα ταξίδι στην Κίνα δεν συστήνεται αυτή την εποχή, αφού αποτελεί την «πηγή» του ιού, αν και τα κρούσματα σταδιακά μειώνονται μετά την έξαρση και τα μέτρα ασφαλείας. Βρίσκεται στο επίπεδο 4 των συστάσεων, δηλαδή συμβουλεύεται να μην ταξιδέψει κανείς εκεί.

Νότια Κορέα: Και η Νότια Κορέα αποτελεί προορισμό προς αποφυγή αν δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος (επίπεδο 3), λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων κι εκεί, που ξεπερνούν τις 5 χιλιάδες.

Ιταλία: Η γειτονική Ιταλία είναι σε κατάσταση συναγερμού αφού καταγράφονται 52 θάνατοι από τον ιό και πάνω από 2 χιλιάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα. Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χρόνιες ιατρικές παθήσεις θα πρέπει να αναβάλλουν ένα ταξίδι προς τα εκεί, αν δεν κρίνεται άκρως απαραίτητο, και να αποφύγουν ιδιαιτέρως τα ταξίδια στη βόρεια Ιταλία, στην περιοχή της Λομβαρδίας, το Βενέτο και της Emilia-Romagna. Το Μιλάνο, το Μπέργκαμο και η πόλη Como καλύτερα να μείνουν εκτός των ταξιδιωτικών σας σχεδίων, ενώ γενικά ένα ταξίδι στην Ιταλία βρίσκεται στο επίπεδο 2 δηλαδή πρέπει να υπάρχει έξτρα προφύλαξη.

Ιαπωνία: Η Ιαπωνία, βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την Ιταλία όσον αφορά τις συστάσεις, με 280 επιβεβαιωμένα κρούσματα μέχρι τις 2 Μαρτίου.  

Σιγκαπούρη: Αν και καταγεγραμμένα κρούσματα ξεπερνούν τα 100, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις για τη Σιγκαπούρη ούτε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), ούτε από το State Department.

Χονγκ Κονγκ: Οι συστάσεις από το CDC για το Χονγκ Κονγκ βρίσκονται στο επίπεδο 1, που σημαίνει ότι είναι οι συνηθισμένες και δεν χρειάζεται κάποια ακύρωση ή μετάθεση του ταξιδιού προς τα εκεί. Το State Department από την άλλη, το κατατάσσει στο επίπεδο 2.

Ιράν: To Ιράν παραμένει κι αυτό στο επίπεδο 2 όσον αφορά τον κοροναϊό, αλλά οι συστάσεις του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν από τον Δεκέμβριο είναι προειδοποιητικές για αποφυγή ενός ταξιδιού εκεί, λόγω κινδύνου απαγωγών, συλλήψεων και κράτησης. Τον Φεβρουάριο, το Υπουργείο αναφέρει ότι όσοι βρίσκονται στη χώρα θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί λόγω του ιού.  

Μογγολία: Για τη Μογγολία μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε, καθώς βρίσκεται στο επίπεδο 3, όπως και η Νότια Κορέα.

Σύμφωνα με τις συστάσεις, καλύτερα να αποφύγετε κρουαζιέρες προς ή στο εσωτερικό της Ασίας αυτή την εποχή, καθώς πέραν του κινδύνου, θα έρθετε αντιμέτωποι με αυστηρές διαδικασίες και περιορισμούς που πιθανόν να επηρεάσουν το πρόγραμμά σας.

Οι προφυλάξεις που πρέπει να πάρετε
Πριν το ταξίδι

-Τηλεφωνήστε στο ξενοδοχείο σας για ενημέρωση με βάση τα τελευταία νέα.
-Ελέγξτε την επίσημη ταξιδιωτική ιστοσελίδα της χώρας που πρόκειται να επισκεφτείτε για τις νεότερες ενημερώσεις.
-Ξεκουραστείτε και φροντίστε να κοιμάστε και να τρώτε καλά για ενίσχυση ανοσοποιητικού.

Στο αεροπλάνο
-Μην φορέσετε την απλή μάσκα, καθώς όχι μόνο δεν σας προστατεύει, αλλά σας θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο, καθώς την πιάνετε συνεχώς και μεταφέρετε μικρόβια, ενώ αφήνει πολλές διεξόδους σε ιούς και μικρόβια. Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε μάσκα, προτιμήστε την Ν95.
-Προσπαθήστε να μην ακουμπάτε τα χέρια σας στους δίσκους και τα καθίσματα.
-Φροντίστε να πλένετε τα χέρια σας συχνά και να έχετε μαζί σας απολυμαντικό χεριών.

Στον προορισμό
-Πίνετε νερό τακτικά για να μην ξεραθεί ο λαιμός σας. Αν παρουσιάσετε συμπτώματα, δείτε αμέσως γιατρό.
-Προσπαθήστε να καλύπτετε το στόμα σας ή να χρησιμοποιείτε τον αγκώνα σας μπροστά στο στόμα σας όταν βήχετε. 
-Καταναλώστε κυρίως φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνες.