Σε αυτή την έρημο υπάρχει μια επίγεια κόλαση

kratiras-darvaza
ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Κάποια μέρη του πλανήτη δεν είναι τόσο ελκυστικά όσο άλλα... Όπως ο κρατήρας Darvaza στην έρημο Karakum.

Αν η κόλαση υπάρχει, τότε σίγουρα είναι κάπως έτσι, όπως αυτός ο κρατήρας στη μέση της ερήμου Karakum στο Τουρκμενιστάν.

Πρόκειται για μια επιστημονική αποστολή που πήγε απίστευτα άσχημα, όταν το 1971, μια ομάδα σοβιετικών επιστημόνων έστησαν μια εξέδρα γεώτρησης πετρελαίου. Το έδαφος κάτω από την εξέδρα ήταν μια φυσική πηγή πετρελαίου, η οποία, όμως, κατέρρευσε σε έναν ανοιχτό κρατήρα, «καταπίνοντας» την εξέδρα και τις εγκαταστάσεις τους. Φοβούμενοι τη διάδοση δηλητηριώδους μεθανίου, οι ερευνητές έβαλαν φωτιά στον κρατήρα, ανοίγοντας την τεράστια λακκούβα της κολάσεως, με φλόγες κάτω από τα πόδια τους και ελπίζοντας ότι θα γλίτωναν από τα αέρια μέσα σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες.

Αυτό συνέβη πριν 4 δεκαετίες και σήμερα, ο κρατήρας 70 μέτρων πλάτους και 30 μέτρων βάθους συνεχίζει να υπάρχει και να αποτελεί την «Πόρτα της Κολάσεως», σύμφωνα με τους ντόπιους. Κι όλα δείχνουν ότι θα παραμείνει έτσι για πάντα, με πολλούς ταξιδιώτες να κατασκηνώνουν τριγύρω για να ζήσουν από κοντά το απίστευτο θέαμα.