Ποια χώρα έχει τα περισσότερα νησιά;

souidia-stokxolmi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Η Ελλάδα έχει περίπου 6 χιλιάδες νησιά και βραχονησίδες με μόλις 166 να έχουν μόνιμους κατοίκους. Ποια χώρα, όμως, έχει τελικά τα περισσότερα νησιά;

Ανεβαίνουμε προς τα βόρεια και τη Σουηδία, η οποία μετρά 221.800 νησιά, η πλειοψηφία των οποίων δεν κατοικείται, καθιστώντας την τη χώρα με τα περισσότερα απ’ οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο.

Ακόμη και η πρωτεύουσα της χώρας, η Στοκχόλμη, είναι ένα αρχιπέλαγος με 14 νησιά που συνδέονται μεταξύ τους με περισσότερες από 50 γέφυρες, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο θέαμα με μεσαιωνική πόλη, μουσεία και παλάτια.

Το νησί Öland έχει πολλές όμορφες και καλά διατηρημένες παραλίες, ένα κάστρο και δομές που μετρούν 5 χιλιάδες χρόνια ζωής. Γι’ αυτό άλλωστε και το νησί είναι στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Και τα υπόλοιπα νησιά, όμως, προσφέρονται για κολύμπι, ψάρεμα και άλλα θαλάσσια water-sports.

Την τριάδα ολοκληρώνουν η Φινλανδία με 188 χιλιάδες νησιά, από τα οποία 98.050 είναι μέσα σε λίμνες και μόνο 455 έχουν μόνιμους κατοίκους και η Νορβηγία με 55 χιλιάδες νησιά. Το μεγαλύτερο νησί της Νορβηγίας είναι το Spitsbergen, το μοναδικό κατοικημένο νησί στο Svalbard.