Πέντε πανέμορφες εγκαταλελειμμένες εκκλησίες του κόσμου

aulne-abbey-belgio
ΤΡΙΤΗ, 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

Με μια ομορφιά που μοιάζει μυστηριώδης και κάπως… τρομαχτική, οι παρακάτω εκκλησίες σε διάφορα μέρη του πλανήτη έχουν εγκαταλειφθεί κι ενώ κάποτε αποτελούσαν τόπους λατρείας, σήμερα αποτελούν αξιοθέατα, κάποια περισσότερο επικίνδυνα από άλλα.

Aulne Abbey, Βέλγιο
Το μοναστήρι αυτό δημιουργήθηκε το 657 από τον Άγιο Λανδελίνο που αγιοποιήθηκε αργότερα. Γύρω στο 1794, καταστράφηκε από γαλλικά επαναστατικά στρατεύματα, αν και ο τελευταίος καλόγερος παρέμεινε στις εγκαταστάσεις του μέχρι το 1859. Σήμερα έχουν απομείνει τα γραφικά ερείπια του μοναστηριού, ενώ στα απομεινάρια τον στάβλων έχει δημιουργηθεί ζυθοποιείο που φτιάχνει μπίρες craft.

Εκκλησία San Bonaventura, Ιταλία
Το κάποτε ακμάζον χωριό Monterano της Ιταλίας, περίπου 40 χιλιόμετρα μακριά από τη Ρώμη, καταστράφηκε από τον γαλλικό στρατό κοντά στα τέλη του 18ου αιώνα. Μερικά από τα πιο διάσημα αξιοθέατά του είναι και η εκκλησία San Bonaventura, όπως και ένα σιντριβάνι μπαρόκ αρχτιτεκτονικής με ένα άγαλμα λιονταριού και τα δύο σχεδιασμένα από τον διάσημο ιταλό γλύπτη Gian Lorenzo Bernini.

Εκκλησία του Ιερού Λυτρωτή, Τουρκία
Όποιος επισκεφτεί τη μεσαιωνική πόλη Ani της Τουρκίας, θα δει μόλις τη μισή εκκλησία του Ιερού Λυτρωτή να στέκεται ακόμη, καθώς η άλλη μισή έχει καταστραφεί. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ίδρυμα Μνημείων, αυτό το εντυπωσιακό οικοδόμημα ολοκληρώθηκε το 1035 και αποτελεί ένα «κρυμμένο διαμάντι» της μεσαιωνικής περιόδου, ενώ ο ενδιαφέρων σχεδιασμός του περιλαμβάνει 19 εξωτερικές πλευρές και ένα τρούλο, όλα από ηφαιστειακό βασάλτη. Η εκκλησία πιστεύεται ότι κάποτε φιλοξενούσε ένα κομμάτι του σταυρού στον οποίο σταυρώθηκε ο Χριστός, το 1930, όμως, η ανατολική της πλευρά κατέρρευσε λόγω κεραυνού.

Εκκλησία Dunlewey, Ιρλανδία
Αυτή η πανέμορφη, λευκή, μαρμάρινη εκκλησία χτίστηκε γύρω στο 1830 στο χωριό Dunlewey, με φόντο το γραφικό βουνό Errigal που δεσπόζει στο βάθος. Η περιοχή έχει, μάλιστα, μια κάπως τρομακτική ονομασία («Δηλητηριώδης Κοιλάδα»), χάρη σε ένα θρύλο που αφορά μια πριγκίπισσα της οποίας ο πατέρας σκότωσε τον απαγωγέα της και έπειτα είδε το δηλητήριο να στάζει από το «διαβολικό» του μάτι.

Εκκλησία Geamana, Ρουμανία
Το χωριό Geamana και ο μοναχικός κώνος της εκκλησίας του στη δυτική Ρουμανία κρύβει μια λυπηρή ιστορία. Σύμφωνα με το Radio Free Europe, το 1977 ο Νικολάε Τσαουσέσκου ζήτησε από τον πληθυσμό να φύγει από την περιοχή, την οποία πλημμύρισε στη συνέχεια με κονίαμα από μεταλλωρυχείο. Σήμερα, μόνο η κορυφή της εκκλησίας καταφέρνει να ξεχωρίσει από τα μολυσμένα νερά, σε ένα αρκετά τρομακτικό θέαμα.