Φωτογραφικό ταξίδι στην Παύλιανη, το πιο χιουμοριστικό χωριό

pauliani-tsoukalas
ΤΡΙΤΗ, 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Ξεφεύγουμε λίγο από την τροχιά του κορονοϊού και ταξιδεύουμε νοερά μέχρι την Παύλιανη, που υπόσχεται να μας φτιάξει το κέφι, μέσα από τη ματιά του ταλαντούχου φωτογράφου, Τάσου Τσουκαλά, ο οποίος βρέθηκε στο χωριό πριν την εξάπλωση του Covid-19.

Στις πλαγιές της Οίτης, σε υψόμετρο 1040 μέτρων, η Παύλιανη, που αποκαλείται και η «Μεγάλη Κυρία» της ορεινής Φθιώτιδας, είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα χωριά της Φθιώτιδας. Όχι μόνο για το φυσικό της τοπίο, για τη θέα της προς της βουνοκορφές και τις ελατοσκέπαστες πλαγιές, αλλά και για τον ιδιόμορφο χαρακτήρα της, που την κατατάσσει σε ένα άκρως καλλιτεχνικό και ξεχωριστό χωριό. 

Αν πρέπει να πούμε ένα πράγμα για την Παύλιανη, είναι ότι έχει πολύ… χιούμορ. Σε κάθε γωνιά της, θα βρείτε μια χιουμοριστική επιγραφή, ένα σκίτσο, μια καλλιτεχνική έκφραση που δίνει ζωή ακόμη και σε ένα… ρολόι της ΔΕΗ ή δυο σωλήνες που απλώς κρέμονται στον τοίχο, χαρίζοντας απλόχερα στους επισκέπτες της, αλλά και στους ντόπιους, χαμόγελα. Γιατί πίσω από όλη αυτή την ομορφιά και ησυχία, η Παύλιανη κρύβει μια απροσδόκητη τρέλα που δεν γίνεται παρά να σου φτιάξει τη διάθεση.

Οι λάτρεις της πεζοπορίας θα βρουν προσεγμένα ελατόφυτα και πλατανοσκέπαστα μονοπάτια δίπλα στα γάργαρα νερά για να κάνουν την περιήγησή τους, ψάχνοντας για όμορφες πινακίδες και χιουμοριστικά μηνύματα στη διαδρομή και το γεμάτο ευφάνταστες δημιουργίες παρκάκι που οι ντόπιοι έχουν επιμεληθεί με πολύ γούστο. Οι πιο μερακλήδες μπορούν να φτάσουν μέχρι τον Σιδερένιο Θρόνο, το πιστό αντίγραφο του Iron Throne του Game of Thrones, που έχει εγκατασταθεί εδώ και περίπου ένα χρόνο στη σκιά της Οίτης και προσελκύει λάτρεις της σειράς και μη. Για την κατασκευή του, μάλιστα, χρειάστηκαν 300 κιλά σίδερο, 250 κιλά σιδερένιες λάμες, 30 κιλά ξύλα και… εκατοντάδες ώρες δουλειάς.

Λόγω του χαρακτήρα της, αλλά και του φυσικού της περιβάλλοντος, η Παύλιανη αναπτύσσεται ταχύτατα τουριστικά τα τελευταία χρόνια, αποτελώντας προορισμό όλο και περισσότερων χειμερινών ταξιδιωτών με χιούμορ και καλλιτεχνικό πνεύμα. Παρ’ όλ’ αυτά παραμένει ένα καθαρό, αγνό και προσεγμένο μέρος, με όμορφους ανθρώπους, που η αγάπη τους προς αυτή φαίνεται σε κάθε βήμα.

Αν σας εξιτάρει ένας… φυσικός παιδότοπος για μεγάλους (και μικρούς), θα τον βρείτε 3 ώρες μακριά από την Αθήνα. Μέχρι τότε, απολαύστε τον στις παρακάτω πανέμορφες φωτογραφίες.

Λίγα λόγια για τον Τάσο Τσουκαλά
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978.

Η ενασχόληση του με την φωτογραφία ξεκίνησε τελείως ερασιτεχνικά, με διάφορες κόμπακτ οικογενειακές φωτογραφικές με φιλμ, συντροφεύοντάς τον στις εφηβικές του διακοπές.

Tο 2003 παρακολουθεί τα διετή σεμινάρια φωτογραφίας του Δήμου Ζωγράφου (1 χρόνο πρακτική σκοτεινού θαλάμου) με δασκάλους τον Νίκο Ανδρικόπουλο και τον Νίκο Δημολίτσα.

Έχει λάβει μέρος σε 5 ομαδικές εκθέσεις (Ash in Art 2004, Ομαδική Αποφοίτων Ζωγράφου -Βίλα Βουγά- 2007, Basement Art Gallery 2007, Vault Theatre/30 χρόνια Ζωγράφου 2012, Gallery Art Zone 2018).

Περισσότερες φωτογραφίες του Τάσου Τσουκαλά, μπορείτε να βρείτε στα παρακάτω link.

https://www.tasostsoukalas.com

https://500px.com/ttsoukalas1978

https://www.instagram.com/tasos_tsoukalas_photos_/

https://www.facebook.com/tsoukalasphotos/?hc_ref=ARQ0xYhIZvZBV24HSwmx7-EM8If024jf4y9yIZT8dQLn3MoBznU4vrj-DyaIr_hxh1E

https://www.flickr.com/gp/61206119@N05/9awM7a

https://gurushots.com/anastasios.tsoukalas?tc=96d53818799bcd8ffe95425aee6721bb&fbclid=IwAR2i6PspQwgTZsQS3jTkfhoROcNrPg1XYQKvuS1G405S2-jGAxZyepSl2C4

Φωτογραφίες: ΤΑΣΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ
Επιμέλεια: ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ