Ο τουρισμός στην εποχή του κορονοϊού

florentia-koronoios
ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Όλα αλλάζουν αυτή την εποχή και προσαρμόζονται σε έναν ιό που έχει αναστατώσει τον πλανήτη απ’ άκρη σ’ άκρη.

Τα μακρινά ταξίδια στο εξωτερικό, τα αεροπλάνα, τα αεροδρόμια και ο τουρισμός έχουν αλλάξει αυτές τις ημέρες θέση στις επιθυμίες των περισσοτέρων. Τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί λόγω του κορονοϊού Covid-19, ο οποίος έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και έχει οδηγήσει σε χιλιάδες κρούσματα και θανάτους παγκοσμίως, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 25η θέση διεθνώς στα κρούσματα και στην κατάταξη με βάση τους θανάτους να είναι πρώτη η Κίνα, έπειτα η Ιταλία και να ακολουθούν το Ιράν, η Ισπανία, η Νότια Κορέα, η Γαλλία και οι ΗΠΑ.

Τι συμβαίνει, λοιπόν, σε διάφορα τουριστικά μέρη του πλανήτη με αυτή την κατάσταση; Καταρχάς να πούμε ότι στην Αθήνα βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας όλοι οι πολιτιστικοί χώροι του δήμου, ενώ ανεστάλη και η λειτουργία των κλειστών αθλητικών δομών του Οργανισμού Πολιτισμού και Άθλησης του δήμου (ΟΠΑΝΔΑ). Η Ελλάδα συνολικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργού, δεν θα δεχτεί νέες αιτήσεις για άσυλο λόγω του ξεσπάσματος του κορονοϊού.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Τραμπ απαγόρευσε την είσοδο τουριστών από Ευρώπη, ενώ κι εκεί μεγάλα αξιοθέατα της χώρας παίρνουν τα μέτρα τους με σκοπό τον περιορισμό της διάδοσης του ιού. Συγκεκριμένα, ο Λευκός Οίκος και το Καπιτώλειο θα παραμείνουν κλειστά για ξεναγήσεις μέχρι την 1η Απριλίου, ενώ στη Νέα Υόρκη το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης ανακοίνωσε ότι θα κλείσει προσωρινά, όπως και άλλα σημαντικά μουσεία και αξιοθέατα.

Σε κάποια θέρετρα, όπως στο Wynn Resort στο Λας Βέγκας, χρησιμοποιούνται θερμικές κάμερες για να ελέγχουν τη θερμοκρασία των επισκεπτών, ενώ η Ντίσνεϊλαντ και τα Universal Studios κλείνουν λόγω ανησυχιών.

 Η Ιταλία έχει μεταμορφωθεί από τουριστική χώρα σε χώρα-φάντασμα, ενώ η Σλοβενία έκλεισε τα σύνορά της με την Ιταλία. Η Δανία αναστέλλει την αεροπορική της σύνδεση με περιοχές που έχουν πληγεί σημαντικά από τον κορονοϊό, ενώ και η British ακύρωσε τις πτήσεις της από και προς Ιταλία.

Η Σερβία έχει κλείσει τα σύνορά της για επισκέπτες από χώρες με υψηλό αριθμό κρουσμάτων και το Χονγκ Κονγκ θέτει σε καραντίνα επισκέπτες από Ιταλία και από συγκεκριμένα μέρη της Γερμανίας, Γαλλίας και Ιαπωνίας για δύο εβδομάδες.

Η Αυστραλία απαγορεύει επίσης την είσοδο ταξιδιωτών που βρέθηκαν σε Ιράν, Κίνα, Ιταλία, Νότια Κορέα και παρόμοιο μοτίβο ακολουθούν πολλές χώρες.

Η λίστα είναι μεγάλη και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε προς το παρόν είναι να προφυλαχτούμε και να αφήσουμε λίγο περιθώριο μέχρι τα επόμενά μας ταξίδια, συνεχίζοντας να φτιάχνουμε λίστες και να κάνουμε όνειρα. Η νηνεμία θα έρθει.