Ποιες είναι οι πιο υγιείς χώρες;

ispania-kosta-mpraba
ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Αν και ο πλανήτης βρίσκεται σε τροχιά κορονοϊού και καμία χώρα δεν βρίσκεται στην πιο υγιή της περίοδο, παρ’ όλ’ αυτά σε κανονικές συνθήκες οι χώρες που ξεχωρίζουν σε θέμα υγείας είναι οι παρακάτω, σύμφωνα με το Bloomberg Global Health Index που αξιολόγησε 163 χώρες λαμβάνοντας υπ’ όψιν παράγοντες όπως το προσδόκιμο ζωής, τους περιβαλλοντικούς παράγοντες και τους κινδύνους υγείας. Κι απ' ό,τι φαίνεται, μάλλον θα εκπλαγείτε.

#1 Ισπανία
Ίσως είναι κάτι στην παέγια που στέλνει την Ισπανία στην πρώτη θέση με τις πιο υγιείς χώρες του κόσμου, ίσως και όχι. Το σίγουρο είναι πάντως ότι οι πολίτες δίνουν έμφαση στη φρεσκάδα και την εντοπιότητα όσον αφορά την κουζίνα τους και η διατροφή τους βασίζεται στο ελαιόλαδο, τα φρέσκα λαχανικά, το άπαχο κρέας και το κόκκινο κρασί. Εκτός των Ιταλών, μάλιστα, οι Ισπανοί φαίνεται να καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες φαγητού σε σχέση με άλλους λαούς της Ευρώπης. Συν τοις άλλοις, δεν ξεχνούν τη σιέστα τους…

#2 Ιταλία
Μπορεί ο κορονοϊός να έπιασε απροετοίμαστους τους Ιταλούς, παρουσιάζοντας τα περισσότερα κρούσματα στην Ευρώπη, αλλά πέραν του Covid-19, τα παιδιά που γεννιούνται στην Ιταλία θεωρούνται ότι θα ζήσουν μέχρι και τη δεκαετία των 80 ετών. Στη χώρα όπου κυριαρχούν η πίτσα και τα ζυμαρικά, οι περισσότεροι πολίτες είναι δραστήριοι και ακολουθούν διατροφή με βάση τα λαχανικά και το ελαιόλαδο, διατηρώντας την καλή υγεία τους και τη χοληστερίνη χαμηλά.

#3 Ισλανδία
Πολλά έχουν γραφτεί για το Βόρειο Σέλας και τη σκανδιναβική κουζίνα και όπως φαίνεται και τα δύο βοήθησαν στην κατάκτηση της τρίτης θέσης στη λίστα από την Ισλανδία. Οι Ισλανδοί θεωρούνται δραστήριοι πολίτες, που βγαίνουν έξω πολύ και ακολουθούν διατροφή πλούσια σε θαλασσινά και κρέας από ζώα ελευθέρας βοσκής, κάτι που βοηθά στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής τόσο για τους άντρες, όσο και για τις γυναίκες.

#4 Ιαπωνία
Θα έχετε παρατηρήσει πόσο νεότεροι φαίνονται οι περισσότεροι Ιάπωνες σε σχέση με την ηλικία τους. Χάρη σε συνδυασμό άσκησης και διατροφής, η Ιαπωνία φημίζεται τόσο για τη νεανική επιδερμίδα των κατοίκων της, όσο και για το ότι εκεί καταγράφεται ο γηραιότερος πληθυσμός του κόσμου. Οι επιστήμονες λένε ότι το 1/3 του πληθυσμού της χώρας είναι άνω των 65 και η περιφέρεια της Okinawa παρουσιάζει τον μεγαλύτερο πληθυσμό αιωνόβιων στον κόσμο. Η τακτική της περιοχής είναι να τρώνε μέχρι να νιώσουν κατά 80% (κι όχι 100+%) κορεσμό, κάτι το οποίο φαίνεται να προωθεί την μακροβιότητα.

#5 Ελβετία
Εκτός του ότι φημίζεται για το καλύτερο σύστημα υγείας στον κόσμο, η Ελβετία έχει κι άλλο ρεκόρ. Παρουσιάζει έναν από τους μεγαλύτερους δείκτες πρσδόκιμου ζωής που φτάνει μέχρι τα 84 έτη. Άλλοι παράγοντες-κλειδιά περιλαμβάνουν το καθαρό νερό, τη χαμηλή εγκληματικότητα και την καλή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Υποψιαζόμαστε ότι και το σκι στις Άλπεις μπορεί να παίζει ρόλο…

#6 Σουηδία
Οι Σουηδοί ακολουθούν διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και υψηλής σε καλά λιπαρά, κατακτώντας τη 2η θέση ανάμεσα στους σκανδιναβικούς λαούς με προσδόκιμο ζωής τα 82 έτη (πρώτη είναι η Νορβηγία με 83 έτη). Ίσως το “fika”, που σημαίνει προσωπικός ελεύθερος χρόνος για καφέ με φίλους, και η σάουνα, παίζουν το ρόλο τους.

#7 Αυστραλία
Μια ματιά στις παραλίες και τα ινσταγκραμικά πρωινά μας δίνει γρήγορα να καταλάβουμε ότι πολλοί Αυστραλοί πολίτες είναι υγιείς και ευτυχισμένοι. Η προτίμηση της τοπικής πρώτης ύλης δεν είναι μόδα και εφόσον αποτελεί τρόπο ζωής, φαίνεται πως φέρνει θετικά αποτελέσματα.