Οι 10 φθηνότερες (για τους τουρίστες) πόλεις της Ευρώπης

oi-10-fthinoteres-gia-tous-touristes-poleis-tis-europis

Άποψη της Κρακοβίας

ΤΕΤΑΡΤΗ, 04 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Ο δείκτης 2013 Backpacker Index, αναδεικνύει τις φθηνότερες πόλεις της Ευρώπης για τους τουρίστες που δεν αναζητούν πολυτελείς διακοπές. Ενημερωθείτε και οργανώστε το επόμενο ταξίδι σας.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο δείκτης European Backpacker Index ( www.priceoftravel.com/1979/european-backpacker-index ), έχει πλήρως ενημερωθεί για το 2013 και αρκετές θέσεις έχουν αλλάξει, παρά τις γενικά σταθερές κατατάξεις στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Με όλη την ήπειρο να βρίσκεται σε ύφεση ή σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, πολλοί ξενώνες και οικονομικά ξενοδοχεία, έχουν χαμηλώσει τις τιμές τους σε σχέση με εκείνες του 2012.

Οι περισσότερες φθηνές πόλεις συγκεντρώνονται γεωγραφικά στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ η Κρακοβία συνεχίζει να θεωρείται ως ο πιο value for money προορισμός στην ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια γοητευτική και ενδιαφέρουσα πόλη, με τιμές πολύ χαμηλές, αλλά αν πάτε ακόμη πιο νότια, θα βρείτε ακόμη πιο συμφέρουσες επιλογές.

Ακολουθούν οι 10 πιο οικονομικές ευρωπαϊκές πόλεις, σύμφωνα με τον προαναφερθέντα δείκτη.

Βουκουρέστι, Ρουμανία

Ο δείκτης της έρευνας, λαμβάνει υπόψη, μεταξύ άλλων, το κόστος μιας διανυκτέρευσης και τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το Βουκουρέστι είναι η φθηνότερη πόλη για τους ταξιδιώτες, καθώς με λίγα ευρώ μπορείτε να περάσετε ωραία κάθε μέρα σας εκεί, ακόμη κι αν δεν πρόκειται για την πιο γοητευτική πόλη της Ρουμανίας.

Σόφια, Βουλγαρία

Στον δείκτη της έρευνας, λαμβάνεται υπόψη και το κόστος για τρία οικονομικά γεύματα την ημέρα. Στην όμορφη Σόφια, αυτό καταλαμβάνει περίπου τον μισό ημερήσιο προϋπολογισμό σας και υπολογίζεται σε 18,5 ευρώ την ημέρα. Η πόλη έχει ένα ενδιαφέρον κέντρο, που είναι πολύ φιλόξενο για τους ξένους τουρίστες, αλλά και μερικά άλλα αξιοθέατα.

Κρακοβία, Πολωνία

Η Κρακοβία συνεχίζει να παραμένει ίσως ο καλύτερος value for money προορισμός. Οι χαμηλές τιμές της, προσελκύουν μεγάλους αριθμούς ευρωπαίων τουριστών και εκεί θα βρείτε πολλά οικονομικά ξενοδοχεία, ξενώνες, μπαράκια και εστιατόρια, ενώ η πόλη προσφέρει πολλά αξιοθέατα και ομορφιές.

Σαράγεβο, Βοσνία και Ερζεγοβίνη

Μια ακόμη πόλη στην περιοχή των Βαλκανίων, της οποίας το όνομα φέρνει στο νου μας εικόνες από το προβληματικό παρελθόν της, είναι το Σεράγεβο, το οποίο αγωνίζεται για την προσέλκυση τουριστών. Το μέρος αυτό βρίσκεται απομακρυσμένο, βαθιά μέσα στα βουνά και κρύβει πολλές ομορφιές. Η μουσουλμανική παλιά πόλη δίπλα στο σύγχρονο κέντρο είναι πολύ ενδιαφέρουσα και απίστευτα φιλόξενη.

Κίεβο, Ουκρανία

Μιλώντας για προορισμούς που δεν συμπεριλαμβάνονται στους πιο δημοφιλείς και τουριστικούς, το Κίεβο δεν αποτελεί τυχαία επιλογή. Αποτελεί κάπως… τολμηρή επιλογή για όσους δεν γνωρίζουν ρώσικα ή ουκρανικά, αν και φαίνεται να αλλάζει σιγά σιγά. Και φυσικά είναι μια αρκετά φθηνή πόλη για τους ταξιδιώτες που δεν θέλουν να ξοδέψουν πολλά. Με περίπου 20 ευρώ, μπορείτε να περάσετε ευχάριστα μια μέρα στην πόλη.

Ρίγα, Λετονία

Αποτελεί έκπληξη μια πόλη που βρίσκεται τόσο βόρεια να συμπεριλαμβάνεται τόσο ψηλά στη λίστα με τις φθηνότερες πόλεις. Αποδεικνύεται όμως ότι η Ρίγα αποτελεί οικονομικό και ταυτόχρονα ενδιαφέροντα προορισμό για όσους αναζητούν απλές και χαλαρωτικές διακοπές.

Βελιγράδι, Σερβία

Το Βελιγράδι είναι μια από τις πόλεις των Βαλκανίων που αντιμετώπιζε προβλήματα για πολλά χρόνια τη δεκαετία του 1990 και εξακολουθεί να αγωνίζεται για να προσελκύσει τουρισμό. Εκεί δεν θα βρείτε πληθώρα από αξιοθέατα, αλλά ένα ζωντανό και ενδιαφέρον αστικό κέντρο με καλή νυχτερινή ζωή και ελκυστικές τιμές.

Βουδαπέστη, Ουγγαρία

Η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας είναι ένας ακόμη οικονομικός προορισμός για τους τουρίστες και μάλιστα έχει λάβει υψηλή βαθμολογία από όσους την έχουν επισκεφτεί. Στα αξιοθέατά της συμπεριλαμβάνονται κάστρα και καθεδρικοί ναοί, αλλά και κέντρα spa που δεν απαιτούν να βάλετε βαθειά το χέρι στην τσέπη. Οι ξενώνες είναι σε γενικές γραμμές οικονομικοί, αλλά για οικονομικό ξενοδοχείο θα πρέπει να πάτε λίγο εκτός του κέντρου της πόλης και μακριά από το ποτάμι.

Βαρσοβία, Πολωνία

Η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της Πολωνίας, εξακολουθεί να είναι μάλλον φθηνή σε γενικές γραμμές, αν και οι περισσότεροι επισκέπτες της χώρας προτιμούν την Κρακοβία. Πάντως, η Βαρσοβία αποκτά σιγά σιγά άρτιες τουριστικές υποδομές και αυτό αποτελεί ένα ενδιαφέρον κομμάτι του μετασοβιετικού παζλ στην περιοχή. Οι παροχές για τους ξένους τουρίστες βελτιώνονται με ταχείς ρυθμούς και κάνουν τη διαμονή στην πόλη όλο και πιο ευχάριστη.

Ζάγκρεμπ, Κροατία

Οι παραλιακές πόλεις-θέρετρα της Κροατίας, αποτελούν τους κυριότερους πόλους έλξης της κι έτσι το Ζάγκρεμπ, το οποίο βρίσκεται στην ενδοχώρα, τείνει να προτιμάται μόνο για μια σύντομη στάση από τους περισσότερους. Είναι ακόμη μια οικονομική πόλη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και ειδικά σε σύγκριση με την Ιταλία που βρίσκεται κοντά και αξίζει να το επισκεφτείτε.