Τι να προσέξετε αν πρέπει να μετακινηθείτε αυτή την περίοδο

maska-taksidi-metakinisi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Αν συντρέχουν λόγοι για κάποια επείγουσα μετακίνηση το διάστημα της πανδημίας, που δεν μπορεί να αναβληθεί, κάντε το καλύτερο δυνατό για την υγεία σας με τις παρακάτω συμβουλές.

Φορέστε μάσκα
Αν και υπάρχει διχογνωμία πάνω σε αυτό, σε περιπτώσεις που θα βρεθείτε ανάμεσα σε κόσμο, η μάσκα μπορεί να βοηθήσει. Προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε ένα παλιό σας T-shirt ή ένα φουλάρι καλά τυλιγμένο προκειμένου να αφήσετε τις μάσκες για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που τις χρειάζονται περισσότερο, ή φτιάξτε μια δική σας. Αυτή η τακτική σας προστατεύει από το να εισπνεύσετε σταγονίδια που περιέχουν τον ιό, αλλά παίζει πάντα ρόλο και η πυκνότητα του υφάσματος που θα επιλέξετε. Προσοχή! Ό,τι κι αν φοράτε, μην το αγγίζετε συνεχώς με τα χέρια σας και μην ξεχνάτε ότι η μάσκα δεν αντικαθιστά την κοινωνική αποστασιοποίηση, γι’ αυτό μείνετε ούτως ή άλλως μακριά από κόσμο.

Αλλάξτε τα ρούχα σας
Εφόσον ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί Covid-19, μπορεί να επιζήσει για ένα διάστημα σε υφάσματα, καλό θα είναι να αλλάξετε τα ρούχα που φορούσατε στο ταξίδι σας αμέσως, πλένοντάς τα στους 60°C. Ο ιός μεταφέρεται επίσης και από τα παπούτσια, γι’ αυτό βγάλτε τα στο κατώφλι και πλύνετε τα χέρια σας κάθε φορά που τα ακουμπάτε.

Φοράτε γυαλιά
Είτε είναι γυαλιά ηλίου, είτε γυαλιά για το διάβασμα, αν έχετε γυαλιά φορέστε τα. Έτσι προσθέτετε άλλη μια προστασία στο πρόσωπό σας, καθώς και τα μάτια μπορούν να αποτελέσουν πηγή εισόδου του ιού στον οργανισμό μας και τα γυαλιά σας αποτρέπουν από το να τα πιάσετε ή να τα τρίψετε.

Χρησιμοποιήστε ποδήλατο
Τώρα που σε όλους τους δρόμους τα αυτοκίνητα είναι λιγότερα, όπου βρεθείτε, προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε ποδήλατο ή να περπατήσετε αντί να πάρετε ταξί ή μέσα συγκοινωνίας. Έτσι είναι πιο εύκολο να τηρήσετε την κοινωνική αποστασιοποίηση και να μείνετε ασφαλείς. Αν πρέπει να μπείτε σε μετρό, προσπαθήστε να μην αγγίξετε τίποτα με τα χέρια σας και μείνετε όσο πιο μακριά γίνεται από τους υπόλοιπους επιβάτες.

Φορέστε γάντια
Τα γάντια είναι χρήσιμα περισσότερο για να σας θυμίζουν να μην πιάνετε το πρόσωπό σας. Αν δεν τα απορρίψετε μετά τη χρήση τους και αρχίσετε να πιάνετε το τιμόνι, την τσάντα σας, τα μαλλιά σας κ.ο.κ. τότε δεν σας προσφέρουν καμία προστασία. Σε κάθε περίπτωση, πλένετε τα χέρια σας με νερό και σαπούνι ή αντισηπτικό μετά την απόρριψη των γαντιών.

Προσέχετε τα αντισηπτικά
Ξέρουμε ότι πρέπει να έχουμε όλοι στην τσάντα μας ένα αντισηπτικό με τουλάχιστον 60% αλκοόλ, πόσο μάλλον αν ταξιδεύουμε, που πρόκειται να πιάσουμε πολλά χερούλια και βαλίτσες. Αν και δεν έχουν γίνει δοκιμές σχετικά με τα αντισηπτικά μαντηλάκια έναντι του SARS-CoV-2, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να βρείτε προϊόντα που έχει αποδειχτεί ότι «σκοτώνουν» άλλους κορωνοϊούς, όπως τον SARS-CoV και τον MERS-CoV. Το πιο βασικό όλων, όμως, είναι να μην πιάνετε το πρόσωπό σας, όσο τα χέρια σας δεν είναι καθαρά.