Αστρονομικά θαύματα απ’ όλο τον κόσμο που φαίνονται με γυμνό μάτι

wat-arun-mpangkok-tailandi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΜΑΙΟΥ 2020

Ο ουρανός τη νύχτα είναι ό,τι πρέπει για να εντοπίσει κανείς αστρονομικά θαύματα, πολλά εκ των οποίων μπορούμε να δούμε ακόμη και με γυμνό μάτι. Συνεχίζουμε, λοιπόν, τα ταξίδια σε υπέροχους προορισμούς από τον… καναπέ μας, αυτή τη φορά κοιτώντας ψηλά στον ουρανό για αστρονομικές εκπλήξεις.

Οι Καμινάδες των Νεράιδων τη νύχτα στην Καππαδοκία
Οι καμινάδες αυτές είναι ένα ιδιαίτερα θαυμαστό δημιούργημα της φύσης που βρίσκεται στην Καππαδοκία, ανάμεσα στις πόλεις Ουργκιούπ, Ουτσχισάρ και Αβανος. Πρόκειται για περίτεχνους κωνικούς πυργοειδείς βράχους, ύψους μέχρι και 40 μέτρων, που θυμίζουν καμινάδες με ένα «καπέλο» από βασάλτη στην κορυφή τους. Σχηματίστηκαν από τη διάβρωση των ηφαιστειογενών πετρωμάτων της περιοχής, από τη βροχή και τα φυσικά φαινόμενα στη διάρκεια των αιώνων κατά την 4η Γεωλογική Περίοδο και είναι απροστάτευτες καθώς η φθορά τους από τα φυσικά φαινόμενα συνεχίζεται. Εδώ τις βλέπουμε κάτω από τον έναστρο ουρανό.

Λίμνη Louise στο Εθνικό Πάρκο Banff του Καναδά με τον Γαλαξία στο φόντο
Η λίμνη αυτή είναι από τις πιο γνωστές και όμορφες τοποθεσίες στα καναδικά Rocky Mountains, που συνήθως γεμίζει κόσμο τον Αύγουστο. Κοιτώντας νοτιοδυτικά της λίμνης το βράδυ, μπορεί κάποιος να δει τον Γαλαξία μας, γνωστό και ως Milky Way. Αποτελεί μία γαλακτόχρωμη ζώνη με ασαφή όρια και κατεύθυνση από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά, που μπορείτε να διακρίνετε τις ξάστερες νύχτες χωρίς φεγγάρι.

Γέφυρα Sommarøy, Νορβηγία με το Βόρειο Σέλας
Η εν λόγω γέφυρα συνδέει τα νησιά Kvaløya και Sommarøy στο Tromsø βόρεια του Αρκτικού Κύκλου. Κοιτώντας τον ουρανό από εκεί το διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Μαρτίου, μπορεί κανείς να δει το Βόρειο Σέλας πιο λαμπερό από ποτέ.

Λίμνη Tekapo στη Νέα Ζηλανδία με ορατότητα στον Γαλαξία μας
Σε μια από τις ωραιότερες τοποθεσίες της Νέας Ζηλανδίας, στο νότιο νησί της χώρας σε υψόμετρο 700 μέτρων, η λίμνη Tekapo το πρωί είναι τιρκουάζ και ανθισμένη, ενώ τα βράδυ κατακλύζεται από τα αστέρια του Γαλαξία μας.

Υπερπανσέληνος στον Ναό Wat Arun στην Μπανγκόκ
Η υπερπανσέληνος, όπως φανερώνει και η λέξη, είναι όταν το φεγγάρι είναι το μεγαλύτερο που μπορεί να υπάρξει. Εδώ την απολαμβάνουμε πάνω από τον βουδιστικό ναό Wat Arun, στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης.

Τσιμποράσο στις Άνδεις με φόντο τα αστέρια
Το Τσιμποράσο είναι προς το παρόν αδρανές ηφαίστειο στην Κορδιλιέρα Οξιδεντάλ του Ισημερινού, στις Άνδεις, με ύψος 6.268 μέτρα, αποτελώντας την υψηλότερη κορυφή που βρίσκεται κοντά στον ισημερινό. Αν και δεν είναι η υψηλότερη κορυφή του κόσμου, όταν μετράται από το επίπεδο της θάλασσας, η κορυφή του Τσιμποράσο είναι το σημείο που απέχει περισσότερο από το κέντρο της Γης. Στο φόντο της φωτογραφίας, βλέπουμε και πάλι τον Γαλαξία μας.

Λίμνη Prags, Νότιο Tyrol, Δολομίτες, Ιταλία στον έναστρο ουρανό
Μια λίμνη εξαιρετικής ομορφιάς και με υπέροχη τοποθεσία στους Δολομίτες, σε υψόμετρο 1496 μέτρα, η λίμνη Prags ή Braies είναι τιρκουάζ το καλοκαίρι και παγωμένη τον χειμώνα. Εδώ φωτίζεται κάτω από τον έναστρο ουρανό.

Εθνικό Πάρκο Joshua Tree, Καλιφόρνια με φόντο τον Γαλαξία μας
Τα ιδιαίτερα αυτά δέντρα συναντώνται στην έρημο Mojave και δημιουργούν ένα ιδιαίτερο φόντο για φωτογραφήσεις του Milky Way στην Καλιφόρνια.