Θεσσαλονίκη: η σύγχρονη συμπρωτεύουσα με τη φιλόξενη «αγκαλιά»

thessaloniki-i-sugxroni-sumproteuousa-me-ti-filokseni-agkalia-sugxroni-sumproteuousa-me-ti-filokseni-agkalia

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 06 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Κάθε Σεπτέμβρη, η πολιτική και οικονομική καρδιά της χώρας χτυπά στην συμπρωτεύουσα, όπου διοργανώνεται η ΔΕΘ, η πιο σημαντική διεθνής ετήσια έκθεση για όλο το Βαλκανικό χώρο και η μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Με αφορμή αυτό το γεγονός, κάνουμε μια βόλτα στις ομορφιές της Θεσσαλονίκης, από το ρομαντικό παραλιακό της μέτωπο, μέχρι τα Κάστρα και το κέντρο της πόλης.

Η μεγάλη φτωχομάνα, η νύμφη του Θερμαϊκού, η πολυτραγουδισμένη συμπρωτεύουσα του ελληνικού Βορρά, η κατά πολλούς πιο ερωτική πόλη της Ελλάδας, είναι ένα σύγχρονο αστικό κέντρο με πλούσια ιστορία, σπουδαία αξιοθέατα και πολιτισμό που ξεκινά από τους αρχαίους χρόνους.

Xτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από τον Λευκό Πύργο, με έναν πλατύ θαλάσσιο ορίζοντα και ένα σπουδαίο λιμάνι, η Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε το 315 π.Χ. από τον Κάσσανδρο, ο οποίος της έδωσε το όνομα της συζύγου του Θεσσαλονίκης, αδελφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κτίστηκε δε σε μια εποχή πολύ σημαντική για την ελληνική ιστορία, τότε που ο ελληνισμός άρχισε να εξαπλώνεται προς την Ανατολή και άνοιξε τη φιλόξενη «αγκαλιά» της ανά τους αιώνες, σε όλους τους κατατρεγμένους κάθε εποχής: τους κυνηγημένους από τους «χριστιανούς» Ισπανούς, Εβραίους Σεφαραδίτες στα τέλη του 15ου αιώνα, τους πολυπληθείς Θρακιώτες, τους Ποντίους και τους Μικρασιάτες πρόσφυγες μετά την καταστροφή του 1922, αλλά και εσωτερικούς οικονομικούς μετανάστες.

Λόγω της καίριας θέσης της και του λιμανιού της, υπήρξε κομβικό σημείο ανάπτυξης εμπορικών συναλλαγών και συνάντησης πολιτισμών. Εκεί ο ίδιος ο Μέγας Κωνσταντίνος το 322 μ.Χ. είχε κατασκευάσει ένα τεχνητό τετράγωνο λιμάνι για τον στόλο του, ίχνη του οποίου σώζονται μέχρι σήμερα σε θεμέλια οικοδομών.

Σήμερα, η Θεσσαλονίκη αποτελεί μια μεγάλη πόλη, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Βόρειας Ελλάδας και σημαντικό κόμβο σε ένα δίκτυο πανευρωπαϊκών οδικών, εναέριων και θαλάσσιων συγκοινωνιών. Το σύγχρονο πρόσωπό της συνυπάρχει αρμονικά με τα πολυποίκιλα ιστορικά της στοιχεία από αρχαιολογικούς χώρους μέχρι επιβλητικά βυζαντινά μνημεία, διατηρώντας όμως πάντα ένα ζεστό, ζωντανό, ανθρώπινο πρόσωπο όλες τις ώρες της ημέρας.

Μπορείτε να θαυμάσετε πολλές βυζαντινές εκκλησίες σε διάφορα σημεία της πόλης, με τα υπέροχα ψηφιδωτά και τους μεγαλοπρεπείς τρούλους και άλλα παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία, να επισκεφτείτε αρχαιολογικούς χώρους, σημαντικά μουσεία και πινακοθήκες, με πλήθος ενδιαφερόντων εκθεμάτων και να απολαύσετε την εκπληκτική κουζίνα και την νυχτερινή ζωή της πόλης σε πολλές όμορφες συνοικίες της.

Το click@Life σας παρουσιάζει τα σημαντικότερα αξιοθέατα και σημεία της πόλης…

Ιστορικό κέντρο και Άνω πόλη

Η πόλη της Θεσσαλονίκης έχει ένα αρκετά εκτεταμένο κέντρο, στο οποίο συγκεντρώνονται τα περισσότερα καταστήματα, οι δημόσιες υπηρεσίες, τα αξιοθέατα και οι χώροι αναψυχής. Το ιστορικό της κέντρο διαχωρίζεται στις συνοικίες Λαδάδικα, Φραγκομαχαλάς, Καπάνι κ.ά. και το κεντρικότερο σημείο της είναι ο ενοποιημένος χώρος της Πλατείας Αριστοτέλους και της Πλατείας Αρχαίας Αγοράς (ή Δικαστηρίων), οι οποίες ενώνονται με την πεζοδρομημένη οδό Αριστοτέλους. Στη συνοικία Καπάνι βρίσκεται και η στοά Μοδιάνο, η κεντρικότερη κλειστή αγορά της πόλης που συνδυάζει την αφθονία τις χαμηλές τιμές και την ποικιλία. Εκεί θα βρείτε και μερικά από τα πιο όμορφα καφενεία και μεζεδοπωλεία του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Η περιοχή της Άνω Πόλης που διασώθηκε από την πυρκαγιά του 1917 και τη δεκαετία του 1980, χαρακτηρίστηκε διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός και βρίσκεται στο βορειότερο και υψηλότερο τμήμα της παλιάς πόλης, προσφέροντας εκπληκτική θέα. Στην περιοχή αυτή περιλαμβάνονται σημαντικά μνημεία της Θεσσαλονίκης (όπως το Επταπύργιο, ο ναός του Οσίου Δαυίδ κ.ά.), αλλά και πολλά τμήματα του παραδοσιακού πολεοδομικού ιστού της πόλης με τους στενούς λιθόστρωτους δρόμους, τα αδιέξοδα, τα μικρά ξέφωτα και τις πλατείες. Εκεί θα βρείτε και μερικά όμορφα ταβερνάκια για να δοκιμάσετε την εξαίσια κουζίνα της πόλης.

Παραλιακό μέτωπο

Η βόλτα στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, είναι κάτι που δεν πρέπει επ' ουδενί να χάσετε. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, η περιοχή έχει αναβαθμιστεί και προσφέρει περισσότερες ανέσεις και επιλογές ψυχαγωγίας. Μπορείτε να περπατήσετε από το Μακεδονία Palace ως το Μέγαρο Μουσικής και να εισπνεύσετε τον σαλονικιώτικο αέρα στο καλύτερο σημείο της πόλης. Η θέα προς τη θάλασσα είναι μοναδική, ενώ στον ορίζοντά της διαγράφεται η γραμμή του ορεινού όγκου του Ολύμπου.

Επιλέξετε τις πλωτές καφετέριες ή εκείνες που βρίσκονται στο δρόμο μπροστά στη θάλασσα για απολαύσετε τον καφέ σας ή περιηγηθείτε σε ένα από τα πέντε θεματικά πάρκα (κήπος του νερού, κήπος των ήχων, κήπος της μνήμης κ.ά.) που συχνά φιλοξενούν διάφορες εκδηλώσεις και κάντε ποδήλατο στο δίκτυο ποδηλατοδρόμων της πόλης.

Λευκός Πύργος

Το γνωστότερο σύμβολο της Θεσσαλονίκης και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μνημεία της, ο Λευκός Πύργος, είναι οχυρωματικό έργο οθωμανικής κατασκευής του 15ου αιώνα και ό,τι έχει σωθεί από την κατεδαφισμένη οθωμανική οχύρωση της πόλης. Χρησιμοποιήθηκε και ως στρατιωτικό κατάλυμα και φυλακή και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.

Έχει 6 ορόφους που επικοινωνούν με εσωτερική σκάλα, 34 μέτρα ύψος και 70 μέτρα περίμετρο. Ο τελευταίος όροφος έχει μόνο κεντρική αίθουσα και έξω από αυτήν ένα δώμα, ενώ προσφέρει εντυπωσιακή θέα του γύρω τοπίου.

Πλατεία Αριστοτέλους και πλατεία Δικαστηρίων

H Πλατεία Αριστοτέλους είναι μία από τις κεντρικές πλατείες της πόλης. Βρίσκεται στην αρχή της οδού Αριστοτέλους στο παραλιακό μέτωπο, στην καρδιά της πόλης και αποτελεί δημοφιλές σημείο για τους τουρίστες και τους ντόπιους, με πολλά καφέ, εμπορικά καταστήματα και ξενοδοχεία. Γύρω της βρίσκονται μερικά από τα πιο σημαντικά και όμορφα κτήρια της πόλης όπως το Ολύμπιον, όπου διεξάγεται το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η πλατεία Αριστοτέλους

Η πλατεία Δικαστηρίων, είναι ίσως η κεντρικότερη πλατεία της πόλης και βρίσκεται στην περιοχή της αρχαίας ρωμαϊκής αγοράς. Εκεί βρίσκεται το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου και εκεί φιλοξενούνται διάφορες εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες.

Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, Ροτόντα και Αψίδα του Γαλέριου

Είναι τρία από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της πόλης και το 1988 ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Διαθέτει ψηφιδωτά αλλά και ορισμένες τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 8ο αιώνα. Επιπλέον μπορείτε να επισκεφτείτε και την κρύπτη του ναού που σήμερα λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος διάφορων γλυπτών και άλλων αντικειμένων του ναού.

H Ροτόντα είναι κτίσμα το οποίο προοριζόταν για μαυσωλείο του Γαλέριου. Λόγω της μη χρήσης του αργότερα μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό του Αγίου Γεωργίου και συμπεριλήφθηκε στα Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Σήμερα φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις.

Η Θριαμβική Αψίδα του Γαλερίου, γνωστή και ως Καμάρα, που βρίσκεται στην πάνω πλευρά της οδού Εγνατίας και σε μικρή απόσταση από την Ροτόντα. Αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά σημεία συνάντησης των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης. Είναι κτίσμα της εποχής της Ρωμαϊκής «Τετραρχίας» (αρχές 4ου μ.Χ. αιώνα) και αποτελεί το ένα σκέλος μίας στεγασμένης στοάς, που σχηματιζόταν από αψίδες και τόξα.

Νυχτερινή ζωή και σαλονικιώτικες γεύσεις

Για όποιο λόγο κι αν επισκεφτείτε τη Θεσσαλονίκη, θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην γνωρίσετε τη διάσημη νυχτερινή ζωή της και φυσικά τις διάσημες γεύσεις της κουζίνας της και τα λαχταριστά γλυκά της.

Πιείτε ούζα και φάτε μεζέδες στα μαγαζάκια της περιοχής που εκτείνεται γύρω από τα Κάστρα της Άνω Πόλης, σεργιανίστε στην φοιτητοπεριοχή Μπιτ Παζάρ, στην πάνω έξοδο της προσφυγικής αγοράς της οδού Ολύμπου, με τα μεζεδοπωλεία, τα καφέ και τις μπυραρίες και παρακολουθήστε κάποιο live πρόγραμμα στα μπαρ που βρίσκονται στα Λαδάδικα. Και ο πεζόδρομος της Ζεύξιδος, στο κέντρο της πόλης, σας καλεί για να πιείτε τον καφέ σας, παρατηρώντας τους περαστικούς.

Στη Θεσσαλονίκη θα φάτε καλά και μάλιστα οικονομικά. Δοκιμάστε ένα από τα περιποιημένα σουβλάκια της, σουτζουκάκια σμυρναίικα, γιαπράκια και φυσικά μπουγάτσα με τυρί και για επιδόρπιο, απολαύστε μερικά από τα νοστιμότερα γλυκά της Ελλάδας, όπως τα τρίγωνα Πανοράματος, το Καζάν Ντιπί και τα ροξάκια.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Η Δ.Ε.Θ. ( www.helexpo.gr ) είναι η πιο σημαντική διεθνής ετήσια έκθεση για όλο το Βαλκανικό χώρο και η μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1925 στη Θεσσαλονίκη με εμπορικό χαρακτήρα και η πρώτη διοργάνωση έγινε το 1926. Στην έκθεση αυτή που πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο (φέτος, 7-15 Σεπτεμβρίου), συμμετέχει σήμερα μεγάλος αριθμός εκθετών από πολλές χώρες σε ιδιαίτερα περίπτερα. Παράλληλα πραγματοποιούνται πλήθος δραστηριοτήτων, συναυλιών κλπ, ενώ είθισται ο εκάστοτε Πρωθυπουργός της χώρας να εκφωνεί λόγο, σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας.

Στον χώρο της έκθεσης βρίσκεται και ο Πύργος του ΟΤΕ, ένας πύργος τηλεπικοινωνιών ύψους 76 μέτρων που κατασκευάστηκε το 1970 και χρησιμοποιήθηκε για αρκετά χρόνια ως περίπτερο του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας στη Διεθνή Έκθεση. Ανακαινίστηκε εσωτερικά το 2005 και σήμερα, χρησιμοποιείται από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας Cosmote, ενώ στην κορυφή του λειτουργεί περιστρεφόμενο εστιατόριο.

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]