Πώς βοήθησε η βιομηχανία τουρισμού την πανδημία

taksidi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 04 ΜΑΙΟΥ 2020

Η βιομηχανία τουρισμού γνωρίζει καλά τη δύναμη της ένωσης των ανθρώπων και αυτό συνέχισε να πράττει και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Παρά τις απώλειες, πολλές τουριστικές επιχειρήσεις και οργανισμοί κάνουν το καλύτερο που μπορούν για να βοηθήσουν το σύστημα υγείας, την κοινωνία και την κυβέρνηση, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε όλο τον κόσμο.

Από δωρεάν γεύματα, μέχρι υγειονομικό υλικό, όλοι συνέβαλαν με τον δικό τους τρόπο στην αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας, παρά τις αντίξοες συνθήκες. Ιδού μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η Μαρίνα Φλοίσβου προχώρησε σε δωρεά χρηματικού ποσού στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου για την υποστήριξη των ευπαθών ομάδων που πλήττονται από τη φτώχεια και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Στο πλαίσιο αυτό η Μαρίνα Φλοίσβου συνεισέφερε στην προμήθεια και διανομή τροφίμων και προϊόντων βασικής ανάγκης, μέσω του κοινωνικού συσσιτίου του Δήμου. Παράλληλα, αντίστοιχη δωρεά έγινε για την ενίσχυση της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ με σκοπό την θωράκιση της υγείας των παιδιών, καθώς και τη διευκόλυνση του έργου του ιατρικού και λοιπού προσωπικού της κλινικής.

Η Ένωση Μαρινών Ελλάδας έδωσε το δικό της «παρών» στον αγώνα κατά του κορωνοϊού από τον οποίο πλήττεται η χώρα, υποστηρίζοντας την προσπάθεια της Πολιτείας και ειδικότερα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για ενίσχυση της τηλε-εκπαίδευσης. Με αίσθημα ευθύνης ανακοίνωσε τη δωρεά 165 σύγχρονων tablet, που διατέθηκαν στο Υπουργείο, το οποίο με τη σειρά του τα διένειμε σε σχολεία στα οποία υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, με σκοπό την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ψηφιακή λειτουργία του σχολείου και της παράδοσης των μαθημάτων.

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών έκανε δωρεά 10 αναπνευστήρες ΜΕΘ για ενήλικες, παιδιά και νεογνά, ενώ δωρεά αναπνευστήρων έκανε και ο ΣΕΤΕ, ο Όμιλος Electra Hotels and Resorts και η GolfResidences A.E.

Ακόμη, η αεροπορική εταιρία Goldair διέθεσε χρηματικό ποσό για υγειονομικό υλικό και κλίνες εντατικής θεραπείας, ενώ δωρεά για προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού έκανε και τη Atrium Hotels Α.Ε. Η δωρεά του Ομίλου Ιωάννου στον οποίο ανήκει το Intercontinental και τα Yes Hotels κάλυψε διάφορες ανάγκες που προέκυψαν αυτό το διάστημα στην πολιτεία.

Η αεροπορική εταιρία Aegean Airlines ανακοίνωσε ότι λόγω της εξάπλωσης και των κρουσμάτων του κορωνοϊού, δεν θα χρέωνε rebooking fees για μετάθεση ενός ταξιδιού προς οποιοδήποτε προορισμό του δικτύου της, μέχρι και τις 20 Μαρτίου.


Στο εξωτερικό, τα ξενοδοχεία της Ocean House Management Collection πρόσφεραν δωρεάν γεύματα σε παιδιά και η δημοφιλής πλατφόρμα βραχύχρονης ενοικίασης, Airbnb, πρόσφερε δωρεάν ή επιδοτούμενη διαμονή σε επαγγελματίες υγείας. Στην ίδια κίνηση προέβη και η Oyo Hotels & Homes με δωρεάν διαμονή σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Αεροπορικές σε όλο τον κόσμο έγιναν πιο ελαστικές στις χρεώσεις για rebooking λόγω των πολλών ακυρώσεων και έδωσαν ταξιδιωτική πίστωση σε πελάτες, ώστε να την αξιοποιήσουν μελλοντικά. Ανάμεσά τους η American Airlines, η JetBlue και πολλές άλλες. Ακόμη, πολλές αεροπορικές πρόσφεραν δωρεάν πτήσεις σε εθελοντές ιατρικού προσωπικού, όπως η Delta και η JetBlue.

Η MGM Resorts International με πλήθος ξενοδοχείων στις Ηνωμένες Πολιτείες έκανε δωρεά ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων για τους υπαλλήλους και τις οικογένειές τους που επλήγησαν από την πανδημία, ενώ προσέφερε γεύματα και χρηματικά ποσά για φαγητό σε τοπικές κοινωνίες. Παραμένοντας στο Λας Βέγκας, η Ceasar’s Entertainment δώρισε χρηματικό ποσό για τρόφιμα, αλλά και υγειονομικό υλικό.

Το ταξιδιωτικό διαδικτυακό πρακτορείο trip.com πρόσφερε 1 εκατομμύριο χειρουργικές μάσκες, ενώ 2,5 εκατομμύρια δολάρια ήταν η δωρεά της Wynn Resorts για τρόφιμα, υγειονομικό υλικό και κάλυψη άλλων αναγκών.

Τα περισσότερα μουσεία και τουριστικές πλατφόρμες πραγματοποίησαν δωρεάν online virtual ξεναγήσεις ώστε να γίνει η καραντίνα όλων λίγο πιο ευχάριστη και ταξιδιάρικη και όπως φάνηκε, ολόκληρος ο πλανήτης και συγκεκριμένα η βιομηχανία τουρισμού απέδειξαν το νόημα της αλληλεγγύης στις δύσκολες ώρες.