Έξοδος από την καραντίνα: πώς επανέρχονται οι ευρωπαϊκές χώρες

dania
ΠΕΜΠΤΗ, 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Η Ευρώπη, μαζί της και η Ελλάδα, μπαίνει σε ρυθμό άρσης των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας, κάνοντας σταδιακά βήματα που θα μας οδηγήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά και της ζωής μας, αρκεί να είμαστε προσεκτικοί. Πώς, όμως, ξαναβρίσκουν τον ρυθμό τους οι διάφορες χώρες;

Δανία
Μετά την Ιταλία, η Δανiα ήταν η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα που ανακοίνωσε lockdown, προτού καταγραφούν θάνατοι από τον Covid-19. Αυτή η άμεση αντίδραση φαίνεται πως απέδωσε καρπούς και η χώρα σιγά-σιγά επαναλειτουργεί, αν και η πρωθυπουργός Mette Frederiksen αναγνωρίζει ότι πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία, σαν περπάτημα σε τεντωμένο σκοινί. Τα πρώτα μέτρα που πάρθηκαν ήταν να ανοίξουν στις 14 Απριλίου τα δημοτικά σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, αν και οι περισσότεορι γονείς δεν έστειλαν τελικά τα παιδιά τους στο σχολείο. Οι κανόνες για κοινωνική αποστασιοποίηση παραμένουν και απαγορεύονται οι συναθροίσεις με περισσότερα από 10 άτομα. Στις 20 Απριλίου, η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως και σε διάφορες άλλες επιχειρήσεις για να επαναλειτουργήσουν, όπως τα κομμωτήρια, οι ψυχολόγοι και τα μέρη όπου πραγματοποιούνται τατουάζ.

Αυστρία
Στις 6 Απριλίου, ο Καγεκλάριος της χώρας Sebastian Kurz ανακοίνωσε ότι η χώρα θα «αναστηθεί» μετά το Πάσχα, έχοντας επίσης πάρει νωρίς μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Από τις 14 Απριλίου, άνοιξαν ξανά καταστήματα με είδη που δεν είναι πρώτης ανάγκης μικρότερα των 400 τετραγωνικών μέτρων, όπως επίσης καταστήματα DIY και φυτώρια. Από την 1η Μαΐου, το μέτρο επεκτείνεται και σε εμπορικά κέντρα, μεγαλύτερα καταστήματα και κομμωτήρια. Δεν πρόκειται για την απόλυτη επιστροφή στην κανονικότητα και η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους πολίτες να φορούν μάσκες και να τηρούν την κοινωνική αποστασιοποίηση. Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, οι περισσότεροι πολίτες νιώθουν ακόμη ανασφάλεια, με πολλούς να παραμένουν σπίτι.

Νορβηγία
Τα καθημερινά κρούσματα στη Νορβηγiα ακολουθούν πτωτική πορεία από τα τέλη Μαΐου και στις 7 Απριλίου, η πρωθυπουργός Erna Solberg ανακοίνωσε ότι η Νορβηγiα έθεσε τον κορωνοϊό υπό έλεγχο. Τα νηπιαγωγεία στη χώρα άνοιξαν στις 20 Απριλίου, ενώ τα δημοτικά και κάποια γυμνάσια και λύκεια, όπως και πανεπιστήμια, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, άνοιξαν μια εβδομάδα αργότερα. Η εσωτερική μετακίνηση στη χώρα επιτρέπεται, αλλά ενθαρρύνονται μόνο οι απαραίτητες μετακινήσεις. Για να προστατευτεί ο πληθυσμός από νέα έξαρση του κορωνοϊού, η χώρα ακολουθεί το παράδειγμα χωρών όπως η Νότια Κορέα και η Σιγκαπούρη, προωθώντας την εφαρμογή ανίχνευσης του ιού, η οποία ειδοποιεί τους χρήστες αν ήρθαν σε επαφή με κάποιον «ύποπτο» ως φορέα του ιού ή έχουν βρεθεί σε επικίνδυνες εστίες μόλυνσης. Παρά τις ανησυχίες για τα προσωπικά δεδομένα, πρόσφατη δημοσκήπηση έδειξε πως σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας κατεβάζει πρόθυμα την εφαρμογή.

Γερμανία
Στις 20 Απριλίου, η Γερμανiα ξεκίνησε την επαναλειτουργία κάποιων επιχειρήσεων, όπως καταστημάτων με χώρο μικρότερο των 800 τετραγωνικών μέτρων, βιβλιοπωλείων, καταστημάτων ποδηλάτων και αντιπροσωπειών αυτοκινήτων. Οι περιορισμοί μετακίνησης παραμένουν μέχρι τις 3 Μαΐου, πάντως, με τα σχολεία να πρόκειται να ανοίξουν στις 4 Μαΐου, αρχικά για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ελβετία
Η Ελβετία έχει ανακοινώσει ένα πλάνο τριών σταδίων επαναφοράς στην κανονικότητα, το οποίο ξεκίνησε στις 16 Μαρτίου. Όπως ανακοίνωσε και ο επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών, Alain Berset, η χώρα θέλει να δράσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αλλά και όσο αργά είναι απαραίτητο. Από τις 27 Απριλίου επαναλειτουργούν μια λίστα επιχειρήσεων, όπως κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, ανθοπωλεία, καταστήματα ειδών σπιτιού και ταυτόχρονα τα νοσοκομεία και επαγγελματίες υγείας όπως φυσικοθεραπευτές και οδοντίατροι θα μπορούν να αναλαμβάνουν και μη επείγουσες διαδικασίες. Το επόμενο στάδιο έχει καθοριστεί στις 11 Μαΐου, όπου αν ο ρυθμός των κρουσμάτων παραμείνει σταθερός, θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και όσα καταστήματα λιανικής δεν έχουν ανοίξει μέχρι στιγμής. Στις 8 Ιουνίου, θα επαναλειτουργήσουν τα γυμνάσια, λύκεια και πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως επίσης οι βιβλιοθήκες, οι ζωολογικοί κήποι και τα μουσεία.