Κουίζ: αναγνωρίζετε αυτές τις ευρωπαϊκές πόλεις;

krakobia-polonia
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 08 ΜΑΙΟΥ 2020

Φρεσκάρετε τη μνήμη σας σε μνημεία, αξιοθέατα και ομορφιές ευρωπαϊκών πόλεων που ίσως έχετε επισκεφτεί στο παρελθόν ή βρίσκονται στη λίστα σας για το μέλλον.

1. Ίσως η πιο καλοδιατηρημένη, μεσαιωνική πόλη στην Ευρώπη, που φημίζεται για τις πλατείες, τα κανάλια, αλλά και τις σοκολάτες της. Εκεί βρίσκεται και η λίμνη του Minnewater, η οποία αποτελεί ένα από τα πιο ρομαντικά σημεία της πόλης.

2. Πρόκειται για μια γοητευτική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη των κρατών της Βαλτικής, που παραμένει, όμως, outsider στις ταξιδιωτικές λίστες των περισσοτέρων. Το ιστορικό της κέντρο έχει μια ιδιαίτερα ξεχωριστή αρχιτεκτονική τέχνης αρ νουβό και έχει ενταχθεί στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, ενώ κι εδώ δεν λείπουν τα πολλά κανάλια στον ποταμό Ντάουγκαβα.

3. Η μπίρα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο εδώ, στην τρίτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Γερμανίας. Η πόλη είναι ένα εμπνευσμένο μείγμα ιστορικών κτηρίων και εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής, από τότε που ανακατασκευάστηκαν τα κατεστραμμένα από τον πόλεμο κτήρια, αλλά και δημιουργήθηκαν νέα. Η «καρδιά» της χτυπά στη Marienplatz, γύρω από την οποία βρίσκονται μερικά από τα πιο σημαντικά ιστορικά κτήρια όπως το Δημαρχείο με το ρολόι.

4. Μπορεί να μην είναι η μεγάλη μητρόπολη, αλλά είναι μια μοντέρνα και νεανική πόλη, μια πόλη που συνδυάζει την Ανατολή και τη Δύση με το δικό της τρόπο, μια πόλη που από τη μία έχει πεντάστερα ξενοδοχεία και εμπορικά κέντρα και από την άλλη οθωμανικά τζαμιά και μνημεία Κόκκινου Στρατού, μέσα σε μια γκρίζα, αστική αρχιτεκτονική, με μια δόση σοβιετικής χροιάς και αρκετό πράσινο. Για πολλούς είναι μια κοντινή, low-budget ευκαιρία για ταξίδι.

5. Καθόλου διάσημη, όπως η γειτονική της Πράγα ή το Άμστερνταμ, όμως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, διόλου μονότονη και υπερβολικά κουκλίστικη, αλλά και οικονομική. Εκεί βρίσκεται και το κάστρο Βαβέλ που σίγουρα αποτελεί ταξίδι σε παραμύθι. Στην εντυπωσιακή μεσαιωνική πλατεία της πόλης, τα αξιοθέατα δεν έχουν τελειωμό, ενώ αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πλατείες της Ευρώπης με μήκος 200 μέτρα, που περιστοιχίζεται από άριστα διατηρημένα κτίρια μοναδικής αρχιτεκτονικής.

6. Η πόλη του Όσκαρ Γουάϊλντ, των U2 αλλά και του ατμοσφαιρικού Τζέιμς Τζόϋς είναι μια υπέροχη και γεμάτη χρώμα πόλη, που μοιάζει σα να έχει ξεπηδήσει από σελίδες λογοτεχνικού βιβλίου, με υπέροχα, καλοδιατηρημένα σπίτια με χρωματιστές πόρτες και παράθυρα, που σπάνε τη μονοτονία του συνήθως γκρίζου ουρανού. Στην πόλη θα βρείτε 11 συνολικά γέφυρες που ενώνουν τις όχθες του ποταμού Λίφεϊ, που τη διαπερνά και της χαρίζει μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

7. Το βόρειο τμήμα της πόλης είναι και το πιο ιστορικό κομμάτι και έχει διατηρήσει τα μεσαιωνικά στενά και δρόμους. Το νότιο κομμάτι της οικοδομήθηκε τον 19ο αιώνα και έχει μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης. Ακόμα πιο νότια, διασχίζοντας τον ποταμό Σάβα όπου κυριαρχεί η ψυχροπολεμική αισθητική στα σπίτια, θα συναντήσετε τη Νέα Πόλη. Το τελεφερίκ της πόλης, το οποίο έχει μια από τις μικρότερες διαδρομές στον κόσμο με μόλις 66 μέτρα απόσταση, αξίζει μια βόλτα, αφού στην κορυφή μπορείτε να απολαύσετε υπέροχη θέα σε όλη την πόλη.

Απαντήσεις

1. Μπριζ, Βέλγιο
2. Ρίγα, Λετονία
3. Μόναχο, Γερμανία
4. Σόφια, Βουλγαρία
5. Κρακοβία, Πολωνία
6. Δουβλίνο, Ιρλανδία
7. Ζάγκρεμπ, Κροατία