Νέα έρευνα δείχνει αισιοδοξία για τον τουρισμό το 2021

balitses-taksidi-aeroplano
ΠΕΜΠΤΗ, 07 ΜΑΙΟΥ 2020

Τα σημάδια του κορωνοϊού στον τουρισμό είναι έντονα. Πώς κοιτούν, όμως, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες το μέλλον;

Σχεδόν τα ¾ των ταξιδιωτικών πρακτόρων επαναπρογραμματίζουν ταξίδια από τον Οκτώβριο του 2020 κι έπειτα, με πολλούς να βλέπουν σημαντική πτώση στα έσοδά τους το 2020, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την πλατφόρμα κρατήσεων και πληρωμών WeTravel, για πολύ-ήμερα ταξίδια και γκρουπ.

Παρ’ όλ’ αυτά, οι συμμετέχοντες στην έρευνα για τον αντίκτυπο του νέου κορωνοϊού σε μικρούς tour operators που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Απριλίου έδειξε ότι οι ταξιδιωτικοί πράκτορες κοιτούν το 2021 με αισιοδοξία. Παρ’ όλο που το 55% βλέπει με απαισιοδοξία το δεύτερο μισό του 2020, ο αριθμός αυτός πέφτει στο 22% για το 2021. Περίπου το 1/3 των ερωτηθέντων ήταν θετικό για το 2021, με το 26% να απαντά σχετικά ουδέτερα και το 21% να εκδηλώνει αβεβαιότητα για το μέλλον.

Στην έρευνα συμμετείχαν 592 tour operators από μικρές εταιρίες, με το 42% να προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το 59% να εξειδικεύεται σε πολυήμερα ταξίδια και το 41% σε ημερήσιες αποδράσεις.

Σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων απασχολούν 20 ή λιγότερα άτομα, με το 75% να είναι στον χώρο πάνω από 5 χρόνια. Περίπου το 1/3 των συμμετεχόντων ανέφερε ότι επαναπρογραμμάτισε ταξίδια για την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου 2020, ενώ το 40% μεταφέρει τα ταξίδια για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου. Οι υπόλοιποι μεταφέρουν τα ταξίδια στο επόμενο έτος.

Στο πλαίσιο της έρευνας, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες προβλέπουν πτώση στα έσοδα του 2020 πάνω από 50% σε σχέση με το 2019, με το 10% να περιμένει πτώση της τάξης του 90%, ποσοστό το οποίο μπορεί να φτάσει στο 21%, καθώς κάποιοι συμμετέχοντες ήταν ακόμη αβέβαιοι για την έκταση της πανδημίας.

Περίπου τα μισά πρακτορεία κατάφεραν να δώσουν ταξιδιωτικές αποζημιώσεις στους πελάτες τους, ενώ το 44% πιστεύει ότι θα χρειαστούν 6 μήνες με 1 χρόνο για να επανέλθει η τουριστική βιομηχανία.

Οι ίδιοι ζητούν από τις κυβερνήσεις οικονομική βοήθεια και από τους ταξιδιώτες την αποδοχή voucher ή αναβολή των ταξιδιών τους, αντί να ζητούν επιστροφή χρημάτων, τονίζοντας πως μόνο αν συνεργαστούμε όλοι σε αυτό, θα επιζήσει η βιομηχανία.