Plaza de la Revolución: μια από τις πιο επαναστατικές πλατείες του πλανήτη

plateia-epanastasis-kouba
ΔΕΥΤΕΡΑ, 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Πάμε μια βόλτα σε μια από τις διασημότερες πλατείες της Αβάναςκαι του κόσμου, εκεί όπου φιλοξενήθηκε πλήθος επαναστατικών εκδηλώσεων.

Μέχρι το 1959 ήταν γνωστή ως η Πλατεία του Πολίτη και αποτελούσε μέρος της Νέας Πόλης. Μετά τις εξελίξεις του 1959, την ανατροπή του Μπατίστα και την Κουβανική Επανάσταση, όμως, πήρε μια πιο επαναστατική ονομασία.

Η Plaza de la Revolución είναι μια μεγάλη πλατεία 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην Αβάνα της Κούβας, που έχει ζήσει μεγάλες κομμουνιστικές δράσεις, με μορφές όπως ο Φιντέλ Κάστρο, να απευθύνονται εκεί σε εκατομμύρια Κουβανούς και με συγκεντρώσεις να πραγματοποιούνται σε ημερομηνίες όπως την 1η του Μάη και στις 26 Ιουλίου (ημέρα έναρξης Κουβανικής Επανάστασης). Εκεί, τον Ιανουάριο του 1998 συγκεντρώθηκαν 1 εκατομμύριο άνθρωποι (το 1/10 του πληθυσμού της Κούβας) για να ακούσουν τον πάπα Ιωάννη-Παύλο ΙΙ, ο οποίος είχε καλέσει «την Κούβα να ανοίξει στον κόσμο και τον κόσμο να ανοίξει στην Κούβα» στη λειτουργία του.

Φτάνοντας στην πλατεία, βλέπει κάποιος το γραφείο του πρώην προέδρου, Φιντέλ Κάστρο, αλλά και διάφορα σημαντικά κτίρια τριγύρω, όπως την Εθνική βιβλιοθήκη. Στην πλατεία βρίσκεται και το μνημείο του Χοσέ Μαρτί, ποιητή και κορυφαίου μαχητή της κουβανικής ανεξαρτησίας, όπως και την περίφημη εικόνα του Τσε Γκεβάρα, με το σύνθημα “Hasta la Victoria Siempre”.