Τα σχέδια της Ισπανίας για ανάκαμψη του τουρισμού

madriti-ispania
ΠΕΜΠΤΗ, 07 ΜΑΙΟΥ 2020

Μια από τις πιο βαριά πληγείσες χώρες της Ευρώπης από τον κορωνοϊό, η Ισπανία κάνει σχέδια για το μέλλον του τουρισμού και την αναζωογόνησή του με δημιουργικούς τρόπους που θα μας επιτρέψουν να εξερευνήσουμε σύντομα τη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και τις υπόλοιπες ομορφιές της.

Ως η δεύτερη στην κατάταξη χώρα του κόσμου με τον περισσότερο τουρισμό, η Ισπανία συνήθως κινείται σε υψηλές ταχύτητες μετά το Πάσχα. Φέτος, όμως, με την πανδημία του νέου κορωνοϊού, έχει να διαχειριστεί μια τεράστια πτώση στον τουρισμό –χωρίς φυσικά να είναι η μόνη- ψάχνοντας τρόπους να «σώσει» το καλοκαίρι που έρχεται, έχοντας μετρήσει πάνω από 25 χιλιάδες θανάτους εντός συνόρων.   

Ο Daniel Barbero, τοπικός αξιωματούχος και υπεύθυνος τουρισμού στην Almuñécar, μια παραλιακή πόλη 80 χιλιόμετρα ανατολικά από την Μάλαγα στη νότια Ισπανία, δήλωσε ότι η χώρα επιθυμεί να είναι στην πρώτη γραμμή των προορισμών που προσφέρουν εξασφάλιση στους ταξιδιώτες, σε θέμα ασφάλειας και υγιεινής.

Τα σχέδια για ομαλή μετάβαση από το lockdown στο σταδιακό άνοιγμα των μπαρ, των ξενοδοχείων και των εστιατορίων ξεκινούν να υλοποιούνται από τις 11 Μαΐου με το στοίχημα να είναι μεγάλο σε μια χώρα όπου ο τομέας του τουρισμού αντιστοιχεί στο 12% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, στο 13% της απασχόλησης και που είναι έτοιμη να χάσει το 60% των ετήσιων εσόδων λόγω της καραντίνας. 

Εξαγριωμένοι από το θολό τοπίο στα σχέδια της κυβέρνησης, οι επαγγελματίες της βιομηχανίας κάνουν μια σειρά προτάσεων με στόχο την προσέλκυση τουριστών ξανά στη χώρα. Η Almuñécar μάλιστα ελπίζει να πρωτοστατήσει σε κάποιες από τις προτάσεις, με λεπτομερή σχέδια από τις καταδυτικές σχολές για την αποφυγή διασποράς μολύνσεων από τον ενοικιαζόμενο εξοπλισμό.

Η παραθαλάσσια Almuñécar

Τι θα συμβεί στις παραλίες
Η πόλη ελπίζει, επίσης, να αποφύγει τον συνωστισμό στις παραλίες με περιπολίες από την τοπική αστυνομία και τους αξιωματούχους της πολιτικής προστασίας.

Στην ανατολική ακτή της χώρας, η πόλη Gandia πρόκειται να προσλάβει έξτρα ναυαγοσώστες ώστε να εξασφαλίσει ότι οι λουόμενοι θα παραμένουν τουλάχιστον δυο μέτρα ο ένας από τον άλλον στην παραλία. Ταυτόχρονα, υπό σκέψη είναι και η επιβολή διαφορετικών ωρών που μπορούν τα παιδιά να πηγαίνουν στην παραλία, με στόχο την αποφυγή της επαφής τους με μεγαλύτερους και πιο ευάλωτους ανθρώπους. Όπως αναφέρει και ο Vincent Mascarell, ο στόχος δεν είναι να τοποθετήσουν φράγματα σε έναν ανοιχτό χώρο όπως μια παραλία, αλλά να εξασφαλιστεί μια αίσθηση προσωπικής υπευθυνότητας. Ταυτόχρονα, αντισηπτικά χεριών θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία πρόσβασης της παραλίας.

Η αναζωογόνηση της εστίασης
Τα μπαρ και τα εστιατόρια ψάχνουν επίσης λύσεις για το μέλλον, αν και προς τη παρόν, ο βασικός ξενοδοχειακός οργανισμός της χώρας συμβουλεύει να μην μπουν διαχωριστικά πλέξιγκλας, καθώς κοστίζουν ακριβά. Ο πρόεδρος της ένωσης, Jose Manuel Navarro, αναφέρει ότι πρόκειται να μειωθεί η δυναμική του χώρου στο μισό. Ένα εστιατόριο με 15 ή 20 τραπέζια, για παράδειγμα, δεν θα επιτρέπεται να εξυπηρετεί περισσότερα από 8 ή 10 με απόσταση 1 ή 1,5 μέτρο μεταξύ τους.

Για να μειωθεί το οικονομικό κόστος, η πόλη θα διευκολύνει την επέκταση των τραπεζιών στα πεζοδρόμια, έτσι ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που θα μπορούν να εξυπηρετηθούν με ασφάλεια.

Ακόμη, τα online μενού θα μειώσουν την μεταφορά μικροβίων, καθώς το φυσικό μενού θα περνάει από όλο και λιγότερα χέρια, ενώ σε μια χώρα που η παέγια και τα τάπας είναι κατεξοχήν επιλογές της παρέας, θα αρχίσουμε να βλέπουμε όλο και περισσότερες ατομικές μερίδες.

Η Gandia ετοιμάζεται για τη διαφύλαξη της υγείας στις παραλίες

Η νέα πραγματικότητα στα ξενοδοχεία
Τα μέτρα υγιεινής θα εφαρμοστούν φυσικά και στα ξενοδοχεία, ειδικά στη Μαδρίτη που χτυπήθηκε έντονα από τον ιό. Εξετάζεται, μάλιστα, και η ύπαρξη μιας σφραγίδας ποιότητας στα ξενοδοχεία «Covid-free hotel» που θα επιβεβαιώνει ότι δεν έχουν κίνδυνο.

Οι επισκέπτες της ξενοδοχειακής αλυσίδας RoomMate Hotels πρόκειται να περνούν πρώτα από μια μοκέτα με χλωρίνη για να εξασφαλίζεται ότι τα παπούτσια και τα ροδάκια της βαλίτσας τους είναι καθαρά, ενώ ταυτόχρονα θα θερμομετρούνται πριν τους δοθεί μάσκα, γάντια και αντισηπτικό.

Στο VP Hotel στην Plaza de Espana στο κέντρο της πόλης, οι επισκέπτες θα περνούν από ένα γρήγορο τεστ για τον Covid-19 πριν την είσοδό τους. Αν βγαίνουν θετικοί, θα απομονώνονται σε ένα κλειστό δωμάτιο και θα ειδοποιούνται οι υγειονομικές αρχές. Αν είναι αρνητικοί, θα έχουν τη δυνατότητα να ανέβουν στο rooftop μπαρ και εσταιτόριο με την πανοραμική θέα σε όλη την πόλη με μια επιβάρυνση 50 ευρώ, ώστε να καλύψουν το κόστος του τεστ. Ο στόχος είναι να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των περισσότερων επισκεπτών των ξενοδοχείων που είναι ηλικίας άνω των 60.

Ήδη, μάλιστα, υπάρχουν 600 κρατήσεις για μεσημεριανό και βραδινό, με την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας να είναι ήδη πλήρης. Το εν λόγω ξενοδοχείο, μάλιστα, έχει επενδύσει 120 χιλιάδες ευρώ σε συσκευές φωτισμού υπεριώδους ακτινοβολίας για απολύμανση, αναφέροντας ότι είναι πολύ πιθανό ο κόσμος τελικά να έρχεται για να εξεταστεί κι όχι για να φάει…

Το μεγάλο ερώτημα είναι, βεβαίως, πότε θα ανοίξουν τα σύνορα για τους διεθνείς επισκέπτες. Το μόνο σίγουρο είναι, πάντως, πως μια νέα εποχή ξεκινά.